- Bezoek de onbekende 7 sisters van India
- Wilde dieren spotten in Kaziranga NP
- Verblijf op een prachtige theeplantage
- maak kennis met verschillende bevolkingsgroepen
- Vervoer met privé chauffeur
- 2 binnenlandse vluchten (niet inbegrepen)
Tijdens deze 19-daagse Noordoost-India reis bezoek je één van de meest onbekende regio’s van India, Ladakh. Het gebied wordt ook wel de ‘Seven Sisters’ genoemd, naar de 7 deelstaten waaruit de regio bestaat. In een spectaculair landschap leven diverse tribale bevolkingsgroepen in harmonie met elkaar. Je bezoekt de uitgestrekte thee plantages van Assam, maakt kennis met de traditionele cultuur van Nagaland en gaat op zoek naar neushoorns en wilde olifanten in het Kaziranga Nationaal Park. In het heuvelachtige Meghalaya maak je mooie wandelingen. De overnachtingen tijdens deze Noordoost-India reis zijn geheel in stijl. Zo verblijf je bij de theeplantages in een traditionele plantersbungalow en in Nagaland in een oud huis van de Angami stam dat is omgebouwd tot een comfortabele lodge.
Dit is je lokale reisspecialist in India
"Mijn naam is Jan en ik woon al jarenlang in de Indiase Himalaya. Ik ben je Indiase Himalaya en Bhutan specialist en heb veel ervaring in het organiseren van individuele reizen door Bhutan en de Indiase Himalaya. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat."
Je eigen Noordoost-India reis
Dit is een voorbeeldreis. Je kunt je Noordoost-India reis helemaal naar eigen wens samenstellen in overleg met reisspecialist Jan. Geef Jan je wensen door en ontvang vrijblijvend een reisvoorstel op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk hier meer voorbeelden van een Ladakh rondreis of de beste reistijd Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling.
Route Noordoost-India reis
Dag 1 – Aankomst India
Je Noordoost-India reis start in Delhi. Na aankomst op de luchthaven van Delhi, word je opgewacht en naar een fijn guesthouse in de stad gebracht. Je kunt de hele dag naar eigen inzicht besteden. Bezoek bijvoorbeeld de oude stad, met zijn nauwe straatjes, het Rode Fort, de prachtige Jama moskee, en kleurrijke bazaars waar het een gekrioel is van toeterende riksja's, motortaxi's, fietsen, auto's en winkelende mensen. Ook Connaught Place met zijn vele restaurants koffietenten en winkels is de moeite waard. Jan kan ook een dagexcursie voor je regelen naar de belangrijkste bezienswaardigheden van Delhi, zoals de oude stad, Humayuns Tombe, Qutb Minar, India Gate en de Lotus Tempel.
Kies voor een directe vlucht
KLM vliegt rechtstreeks op Delhi, dit is de beste vliegroute naar India. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.Dag 2 - vlucht Dibrugarh
Na aankomst op Dibrugrah Airport word je naar een uiterst rustieke en zeer goed geconserveerde theebungalow gebracht. In de eerste helft van de negentiende eeuw woonde hier de manager van de thee-plantage, nu is het een uiterst sfeervol en luxueus hotel. Het is opgetrokken uit hout en vakwerk en staat op palen, een voorzorgsmaatregel tegen de wilde olifanten, koningscobra’s, tijgers en luipaarden die vroeger - en nog steeds wel - ‘s nachts over het terrein lopen.
Dag 3 - Dibrugarh
Volop mogelijkheden vandaag. Je kunt zien hoe het thee plukken in zijn werk gaat en een bezoek brengen aan de lokale theefabriek waar de thee wordt verwerkt, of een wandeling maken over het rivierstrand van de majestueuze Brahmaputra. Ook kun je een bezoek brengen aan een klein Thais dorpje, Namphake, gelegen op een kleine 2 uur rijden van Dibrugarh. De bewoners, zowel monniken als leken, bewaren hun oorspronkelijke cultuur erg goed. Het dorpje laat het zien hoe Assam veel van zijn culturele roots aan immigratie van volkeren uit Zuidoost-Azië te danken heeft.
Dag 4 - naar Majuli Eiland
Na een vroeg ontbijt rijd je naar Neemati Ghat, aan de oever van de Brahmaputra (een rit van 140 km/ongeveer 3 uur). Onderweg stop je in Sibsagar bij beroemde paleiscomplexen uit de tijd van de Ahums . Met een veerboot steek je de Brahmaputra over naar Majuli Island. Onderweg is er kans op het waarnemen van de zeldzame Gangesdolfijnen. Deze rivierdolfijnen leven niet alleen in de Ganges, maar ook in de Brahmaputra. Majuli Island is een stukje ongeschonden Assamees platteland met weinig verkeer. Je rijdt naar het eenvoudige, maar rustieke Mishing Cottages. Hier slaap je in bamboehutten gemaakt in de stijl van de huizen van de Mishing-stam, de belangrijkste bevolkingsgroep op Majuli. De Mishing komen oorspronkelijk uit Tibet en leven van de verbouw van natte rijst en de visvangst.
Dag 5 - Majuli Eiland
Majuli is een een paradijs voor watervogels, dus als je in vogels geïnteresseerd bent, kun je hier je hart ophalen. Maar het staat vooral bekend om zijn Satra’s. Dit zijn kloosters waar hindoe-monniken leven die het Vaishnavisme aanhangen. Dit is een sekte gesticht door Sankar Dev in de 17e eeuw. Zij wonen samen in kibboets-achtige kloosters waar zij gezamenlijk op het veld werken, bidden en dansen. De dansen die zij uitvoeren zijn heel apart, en uitgeroepen tot een Unesco Wereld Erfgoed. Aan het einde van de ochtend zullen de monniken van één van deze satra’s voor je dansen, en je daarna trakteren op een Assamese (vegetarische) maaltijd. Na de lunch maak je een fietstocht over het platteland in het noorden van het eiland. Je komt door vele kleine dorpjes van de Mishing (of Missing)-stam die hier leeft en rijdt over kleine dijkjes die doen denken aan Nederland.
Dag 6 - naar Jorhat
‘s Ochtends kun je een bezoek brengen aan een maskermakerij of aan het museum van een andere satra. Daarna keer je met de veerboot keer terug naar Neematighat. Omdat je deze keer tegen de stroom invaart, kan het een uurtje langer duren. Als je goed oplet, heb je kans om de zeldzame Ganges (rivier)dolfijnen te zien. Je slaapt in een eenvoudig hotel in het nabij de rivier gelegen Jorhat.
sfeervolle hotels die we in Noordoost-India gebruiken.
Benieuwd waar je overnacht tijdens je Noordoost-India rondreis? Met Better Places verblijf je in kleinschalige en bijzondere accommodaties. Bekijk voorbeelden van deDag 7 - naar Khonoma
Vandaag rijd je naar het dorpje Khonoma, gelegen op ca. 1450 m hoogte in de bergen van Nagaland. Het idyllische dal van Khonoma bestaat uit rijstvelden op terrassen (zoals de Indonesische sawa's) en is omgeven door door dichte bossen. De bewoners behoren tot de Angami-stam, één van de achttien verschillende stammen in Nagaland. De Angami-stam staat bekend om zijn dapperheid en krijgslust. Ze gaan er prat op dat Khonoma nooit daadwerkelijk door enige vreemde mogendheid is veroverd, niet door de Ahums van Assam, niet door de Britten en ook niet door de Indiërs. Je overnacht in een lokale homestay.
Dag 8 - Khonoma
In de ochtend verken je het dorp. Vanuit het dorpscentrum loop je door bossen de heuvels in. Je hebt uitzicht op de groene rijstterrassen, en op de weiden grazen mithuns, een kruising tussen een buffel en de wilde gaur (een wild rund dat in het bos leeft).
In de middags kun je een wandeling maken door een natuurreservaat dat aan het dorp grenst. Het reservaat is tot stand gekomen op initiatief van de bewoners. Vogelliefhebbers uit de hele wereld komen hier naartoe, onder andere om de zeldzame monal-fazant te zien.
Dag 9 - naar Dimapur
Het is slechts een uurtje rijden naar Kohima, de hoofdstad van Nagaland. Kohima speelde een belangrijke rol in de 2e wereldoorlog in de strijd tegen de Japanners. Even buiten de stad bevindt zich een uiterst interessant museum, waar je veel kunt opsteken over een in Nederland nauwelijks bekende episode uit de tweede wereldoorlog, maar ook over de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Daarna bezoek je de lokale markt waar dorpelingen uit de omgeving groenten, vis, vlees, en ook wormen en rupsen verkopen. Na de lunch rijd je de bergen uit naar Dimapur, op de grens met Assam.
NB: tussen 1 en 10 december vindt in Kohima het beroemde Hornbill-festival plaats. Als je reisplannen rondom deze data vallen, zullen we zeker proberen een bezoek aan het festival in de reis op te nemen.
Dag 10 - naar Kaziranga
Je vertrekt vroeg zodat je rond lunchtijd in Kaziranga arriveert. Kaziranga is een van India’s mooiste nationale parken. Het is een half-open gebied van savanne-achtige graslanden, overstromingsvlakten, meren en tropische bossen met een ongekende rijkdom aan vogels, zoogdieren en andere fauna. Kaziranga is vooral bekend om de Indiase (eenhoornige) neushoorn. Ongeveer driekwart van alle dieren van deze soort leeft hier en het aantal stijgt nog steeds. Na de lunch maak je de eerste jeeprit in het park, samen met een gespecialiseerde natuurgids.
Dag 11 - Kaziranga
Bij het aanbreken van de dag ga je weer op zoek naar neushoorns, moerasherten en andere bijzondere dieren. In het park leven ook wilde buffels en het heeft de hoogste dichtheid van tijgers in Azië. Om dit machtige dier te zien heb je echter veel geluk nodig! In de namiddag maak je opnieuw een jeepsafari in een ander deel van het park. Kaziranga heeft zes verschillende ‘ranges’ en deze zijn allemaal verschillend.
Wat een goed concept! Je treedt direct in contact met de reisagent, Jan in dit geval, en kunt al je wensen bespreken en ombouwen tot een maatwerk reis.
Dag 12 - naar Shillong
Na het ontbijt rijd je naar de deelstaat Meghalaya. Je verlaat de vlaktes van Assam en stijgt door beboste heuvels. Het wordt geleidelijk koeler en af en toe rijd je door de mist. Je verblijft in een mooi resort met uitzicht op het meer Umiang Lake. Het gebied is bezaaid met pijnbomen. In de middag kun je een mooie wandeling maken of een bezoek brengen aan een nabijgelegen Khasi dorp.
Dag 13 - Shillong
Vandaag kun je Shillong en de dorpjes in de omgeving verkenen. Ook kun je Shillong Peak beklimmen, voor mooie uitzichten over de omgeving. Shillong is een aangename en interessante plaats. Ooit was dit de zomerhoofdstad van Brits India. Calcutta was de eigenlijke hoofdstad (voordat deze in 1907 naar Delhi verhuisde), maar in de smoorhete zomers verhuisden de Britten met hun hele ambtenarenapparaat naar Shillong, waar het koelere en regenachtige klimaat hen ongetwijfeld een thuisgevoel gaf. Tegenwoordig herinneren veel gebouwen in koloniale stijl aan deze tijd.
Dag 14 - naar Cherrapunjee
Via de Khasi Hills en droge grasvlaktes van het Shillong-plateau rijd je naar Cherrapunjee (ook Sohra genaamd). Dit kleine stadje had ooit de eer te zijn geselecteerd door de Britten voor hun nieuwe zomer-hoofdstad, omdat Shillong te heuvelachtige werd gevonden en ook toen al weinig uitbreidingsmogelijkheden meer had. Echter, wat de Britten niet wisten, was dat deze plaats in de zomer nog veel meer regen krijgt dan Shillong. Het is namelijk de natste plek op aarde. Er kan tot 24 meter neerslag vallen, 35 keer zoveel als de gemiddelde neerslag in Nederland. Zelfs voor de van heimwee vervulde Britten, die waarschijnlijk verlangden naar hun koele, mistige heuvels, was dit te veel van het goede, en het plan werd verlaten. Tegenwoordig is Cherrapunjee een piepklein dorpje met een aardige oude kerk en enkele huisjes uit de Britse tijd. Een korte rit van Sorra brengt je naar je hotel. Je daalt af in een diepe en steile kloof met weelderig groene bossen. Je verblijft in eenvoudige maar aangename familie-accommodatie aan de rand van de kloof.
Dag 15 - de levende bruggen van Cherrapunjee
Vandaag kun je de omgeving verkennen. Een absolute must is het om één of meerdere wandelingen te maken naar de zogenaamde levende bruggen. Het fenomeen van de levende wortelbruggen is uniek voor Meghalaya. De vroege Khasis merkten dat ze de snelgroeiende wortels van de rubberbomen konden gebruiken om bruggen te bouwen over de snelstromende rivieren. Om de wortels in de gewenste richting te leiden, gebruiken ze uitgeholde stammen van de areca-palm (betelnoot). De wortels groeien door de uitgeholde stammen tot zij aan het uiteinde daarvan zachte bodem vinden om wortel te schieten. Door diverse wortels op verschillende niveaus te laten groeien en onderling te laten vergroeien kan men nagenoeg elke gewenste vorm creëren. Het duurt overigens wel honderd jaar voordat een wortelbrug echt een flinke omvang en massiviteit heeft. Een van de wortelbruggen nabij je hotel is zelfs een dubbeldekker!
Naast de bruggen, kun je een bezoek brengen aan pittoreske dorpjes, en de Nokalikai Falls, de hoogste watervallen van India.
Dag 16 - naar Mawlynnong
Je rijdt terug naar Cherrapunjee en verder richting de Seven Sisters Falls. Je maakt een stop bij Thankarang Park voor een fantastisch uitzicht op de laagvlakte van Bangladesh. Daarna bezoek je de Mawsmai druipsteengrotten. Je rijdt richting Mawlynnong, dichtbij de grens van Bangladesh. Dit weelderige groene dorp is uitgeroepen tot de schoonste dorp in India, omdat de inwoners het dorp weten vrij te houden van zwerfafval. Je overnacht hier in een gezellige homestay.
Dag 17 - Mawlynnong
’s Ochtends kun je rondwandelen door het dorp, en daarbij ook weer een van Meghalaya’s mooiste levende wortelbruggen bewonderen. ’s Middags kun je een bezoek brengen aan de India-Bangladesh grenspost, niet ver rijden hier vandaan. Dit is een bijzondere idyllische plek, met een rivier met turkoois-blauw water.
Jan, de lokale reisspecialist. Jan woont in India en heeft veel ervaring in het organiseren van individuele reizen in de Indiase Himalaya en in Bhutan. Hij kan je reis helemaal op maat voor je samenstellen
Maak kennis metDag 18 - naar Guwahati
Je vervolgt je reis naar Guwahati, de laatste stop van je Noordoost-India reis. Je daalt weer af naar het stroomdal van de Brahmaputra en volgt de rivier naar Guwahati, de hoofdstad van Assam. Met drie miljoen inwoners is dit veruit de grootste stad van Noordoost-India. Ondanks de recente snelle groei heeft de stad nog steeds een relaxte sfeer. Na de lunch bezoek je enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Guwahati, waaronder de bijzonder oude Kamakhya Tempel, de grootste hindoetempel van Noordoost-India. Tegen de avond zie je vanaf de boulevard de zon in de Brahmaputra zakken.
Dag 19 - vlucht Delhi
Vroeg in de ochtend vlieg je terug naar Delhi. Desgewenst kan reisexpert Jan een dagkamer voor je regelen in Delhi, om de tijd tot de vlucht naar huis te overbruggen. Ook kan hij een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Delhi voor je regelen. Het is zelfs mogelijk om de Taj Mahal in Agra te bezoeken. Geef Jan je wensen door en hij regelt het graag voor je.
Ontvang een voorstel op maat
Geef Jan je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.
Prijsinformatie Noordoost-India reis
Reisduur Noordoost-India reis: 19 dagen/18 nachten.
Reissom: Vanaf € 2470,- per persoon (o.b.v. 2 personen in het laagseizoen).
Inclusief: alle vervoer met privé auto met chauffeur (Toyota Innova), privé gids op alle dagen in NO-India, extra lokale gids waar nodig (o.a. Khonoma en Cherrapunjee), gespecialiseerde natuurgids in Kaziranga, overal halfpension (ontbijt en diner) behalve in Kaziranga (Volpension) en Delhi (alleen ontbijt), excursies die deel uitnmaken van het programma (o.a. bezoek theefabriek in Dibrugarh, entrees van monumenten en musea, entree satra’s en monnikendans op Majuli, fietshuur Majuli, in Kaziranga drie jeepdrives, entree- en camerakosten)
Exclusief: (Internationale) vluchten, overige maaltijden, overige optionele excursies, persoonlijke uitgaven, calamiteitenfonds €2,50, bijdrage SGR €5,- p.p. en reserveringskosten €25,- p.p. (max. €75,- per boeking)
Accommodaties: Overnachtingen in een tweepersoonskamer
Deze prijsinformatie is gebaseerd op bovenstaande voorbeeldreis. Al onze reizen worden op maat gemaakt, en zijn afhankelijk van factoren als beschikbaarheid, reisperiode, samenstelling van het reisgezelschap etc. Jan helpt je graag bij het samenstellen van jouw Noordoost-India reis.
Financiële garanties
Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.
Vliegtickets rondreis Noordoost-India
Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Ladakh boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Jan geeft je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.
Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.
Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2e-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.
Retour Amsterdam - Delhi: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)
Bijzondere accommodaties
Tijdens onze rondreizen door Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.
Assam verblijf theeplantage
Assam Kaziranga NP
Meghalaya Cherrapunjee
Bijzondere excursies
Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.
Maak een meerdaagse trektocht
Bezoek een theeplantage
Fietstocht over het platteland
Garanties van Better Places
- 100% maatwerk
- Lokale expertise
- Persoonlijk contact
- Duurzaam ondernemen
- Financiële garanties
Reisadvies Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling
Alle praktische informatie voor een rondreis naar Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken.
Beste reistijd Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling
Boeken zonder zorgen
Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.