Top 5 Panama tips van Liesbet voor een bezoek aan Panama

  • De veelzijdigheid
  • De stranden
  • Duiken en snorkelen
  • Het oerwoud
  • Panama Stad

De veelzijdigheid

De veelzijdigheid van Panama is meteen een uitstekende reden om het land eens te bezoeken. Door de verschillende invloeden van Noord-Amerika, Zuid-Amerika en het Carïbisch gebied is Panama een interessant, werelds land met een boeiende historie én hedendaagse cultuur. Het was Columbus die eind vijftiende eeuw Panama ‘ontdekte’, terwijl de Amerikanen juist een vinger in de pap kregen toen het Panama-Kanaal werd gebouwd. Deze mix zie je terug in het hele land, van ‘Amerikaans’ Panama-City tot het koloniale wijkje Casco Viejo. Betalen kan met Amerikaanse dollars en aan de kust waan je je even ‘echt’ in de Carïben. Om over het veelzijdige landschap – jungle, standen en koffieplantages – nog niet eens te beginnen.

De stranden

Laten we eens naar die stranden kijken. Want wauw, daar scoort Panama punten mee! Dichtbij Panama City vindt je de ongelooflijk mooie San Blas eilanden, waar je onbewoonde eilandjes en verse vis afwisselt met een bezoek aan het oude Kuna Yala volk. Skip de toeristische tours en huur je eigen (zeil)boot met schipper om de San Blas ultiem te ervaren. Ook de bloggers van Stop and Stare hadden een geweldige ervaring op de San Blas eilanden. Of vlieg naar Bocas del Toro, een andere eilandengroep in de Carïbische Zee, nabij de Costa Ricaanse grens. De watertaxi wordt hier je beste vriend en brengt je naar verlaten strandjes, het gezellige hoofdeiland of mangroves vol luiaards. Aan de Pacifische kust vind je onder andere Santa Catalina, een paradijs voor surf- en duikliefhebbers.

Duiken en snorkelen

De derde van onze Panama tips is de onderwaterwereld. Panama staat er niet om bekend, maar dat maakt het land juist tot ultieme duik- en snorkelbestemming. Zonder al te veel andere toeristen ontdek je hier een prachtige onderwaterwereld. De Caribische Zee wemelt van de zeesterren, maar ook haaitjes en roggen kun je hier tegenkomen. In de Grote Oceaan pak je de hoofdprijs wanneer je in de zomer komt. Dan tref je bij Coiba Island – te bereiken vanaf Santa Catalina – walvissen, walvishaaien of ‘gewoon’ een zeeschildpad. Aanrader voor elke duiker (ook buiten het zomerseizoen) want het wemelt er eveneens van de rifhaaien.

Het oerwoud

Mildere temperaturen, heuvels, koffieplantages en vooral héél veel jungle. Dat is Boquete! Hoewel je in Panama nog veel meer oerwoud kunt vinden, is Boquete de nummer één plek om dit te ontdekken. Verblijf minstens een paar dagen in dit knusse dorpje en maak vanuit daar verschillende wandelingen, zoals die naar The Lost Falls (drie schitterende watervallen) of de pittige trekking naar vulkaan Baru. Er is van alles mogelijk, van rustige hikes tot meerdaagse tochten. Ook een tripje naar een koffieplantage mag niet ontbreken. En koffie drinken natuurlijk!

Panama Stad

De hoofdstad van Panama is verrassend leuk. Zeker in vergelijking met andere Centraal-Amerikaanse hoofdsteden. Panama Stad is vrij groot en bestaat uit een oud en een nieuw deel. Het oude deel heet Casco Viejo. Hier verblijven de meeste toeristen. Je vindt hier talloze hippe, lekkere en authentieke restaurantjes, souvenirshops en vooral prachtige koloniale panden. In het nieuwe gedeelte vind je minder bezienswaardigheden, maar wél mooie hotels met rooftops en een subliem uitzicht op de indrukwekkende skyline. Vanuit Panama Stad kun je een bezoek brengen aan het bekende Panamakanaal. Moet je gezien hebben en bovendien indrukwekkend om te zien hoe het kanaal is gebouwd en uitgebreid. Ook het Metropolitan National Park is een aanrader, jungle aan de rand van de stad! 

Plan jouw reis naar Panama

Ben je op zoek naar een bijzondere Panama rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Liesbet, de reisexpert in Panama. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Liesbet.

Panama met kinderen

Wil je graag naar Panama reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Panama met kinderen.

Beste reistijd Panama

De beste reistijd voor Panama is in de maanden december tot en met april. Ook in de overige maanden kan je prima reizen door Panama. Lees meer over de beste reistijd Panama.