Fooi geven in Afrika, algemene tips

  • Laat fooi achter op je kamer.
  • Verblijf je in een lodge of resort met verschillende medewerkers? Laat dan fooi achter in de algemene tipbox.
  • Zorg dat je altijd genoeg kleingeld bij je hebt om makkelijk fooi te kunnen geven.
  • Kijk in restaurants goed of er al een service charge op de rekening staat.

Tanzania

“De Tanzania Tourist Board heeft richtlijnen voor fooien en die kun je prima aanhouden”, zegt Karin, de lokale reisspecialist van Better Places in Tanzania. “De richtlijn voor de privé-safarigids is 25 dollar per dag. Dat lijkt veel, maar een safarigids maakt of kraakt je reis. De gids spreekt Engels, weet alles over de dieren en de natuur, heeft een speciaal rijbewijs, is automonteur en bovenal is hij heel sociaal. In de hotels is er vaak een fooienpot bij de receptie en deze fooien worden met alle medewerkers gedeeld. Voor alle andere vormen van dienstverlening geef je wat je zelf wilt.”

Fooi geven Afrika: Madagaskar

In Madagaskar is fooien geven ook normaal. Frank, de lokale reisspecialist in Madagaskar: “De hotelreceptie geef je ongeveer 3 euro per nacht, 10.000 Ariary. In restaurants rond je af naar boven en dragers geef je zo’n 30 eurocent. De gidsen in natuurparken ontvangen meestal 5000 Ariary per excursie, dat is 1,50 euro. Je privéchauffeur krijgt 5000 per persoon per werkdag. Dat geef je hem aan het einde van je reis.”

Grote kans dat jij tijdens je rondreis in Afrika op safari gaat! Dan is het wel handig dat je goed voorbereid op reis gaat. Wat neem je allemaal mee op safari?

Zuid-Afrika & Namibië

In Zuid-Afrika en Namibië geef je ook fooien, zegt Judith, de reisspecialist in Zuid-Afrika. Voor maaltijden en drankjes is de fooi 10%, maar soms is de service fee al inclusief. Een gids krijgt 50 Rand per persoon per dag, dat is ongeveer 3 euro. Als de groep groter is dan twee personen, is 25 Rand per persoon per dag voldoende. Bij supermarkten, winkels en restaurants kun je vaak gratis parkeren, maar er staat wel een wacht die een fooi verwacht. Alles tussen de 5 en 20 Rand is prima.

Fooi geven Afrika: Oeganda

Het is normaal om je gids, parkwachters, hotelpersoneel en bediening in Oeganda fooi te geven, maar er is geen bepaalde norm over de hoogte hiervan vastgesteld. Je kunt de hoogte van uw fooi afstemmen op de kwaliteit van de geleverde service en op wat je kunt en wilt geven. Een goede fooi wordt erg gewaardeerd, maar wordt niet als vanzelfsprekend beschouwd. Voor het geval je bepaalde bezittingen niet meer nodig hebt (kleding, schoenen, enz.), het wordt zeer gewaardeerd als je besluit deze achter te laten voor het hotelpersoneel.

Benieuwd naar het geven van fooi in landen als Jordanië en Marokko? Voor het Midden-Oosten gelden net andere richtlijnen die we je graag uitleggen.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Bijzondere ontmoetingen tijdens je reis

Wil je in korte tijd veel zien van een land en ben je op zoek naar bijzondere ontmoetingen met locals? Wil je dat de lokale bevolking ook van jouw reis profiteert? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Of lees meer over verre reizen en raak geïnspireerd!