Fooi geven in Afrika, algemene tips

  • Laat fooi achter op je kamer.
  • Verblijf je in een lodge of resort met verschillende medewerkers? Laat dan fooi achter in de algemene tipbox.
  • Zorg dat je altijd genoeg kleingeld bij je hebt om makkelijk fooi te kunnen geven.
  • Kijk in restaurants goed of er al een service charge op de rekening staat.

Tanzania

“De Tanzania Tourist Board heeft richtlijnen voor fooien en die kun je prima aanhouden”, zegt Karin, de lokale reisspecialist van Better Places in Tanzania. “De richtlijn voor de privé-safarigids is 25 dollar per dag. Dat lijkt veel, maar een safarigids maakt of kraakt je reis. De gids spreekt Engels, weet alles over de dieren en de natuur, heeft een speciaal rijbewijs, is automonteur en bovenal is hij heel sociaal. In de hotels is er vaak een fooienpot bij de receptie en deze fooien worden met alle medewerkers gedeeld. Voor alle andere vormen van dienstverlening geef je wat je zelf wilt.”

Fooi geven Afrika: Madagaskar

In Madagaskar is fooien geven ook normaal. Frank, de lokale reisspecialist in Madagaskar: “De hotelreceptie geef je ongeveer 3 euro per nacht, 10.000 Ariary. In restaurants rond je af naar boven en dragers geef je zo’n 30 eurocent. De gidsen in natuurparken ontvangen meestal 5000 Ariary per excursie, dat is 1,50 euro. Je privéchauffeur krijgt 5000 per persoon per werkdag. Dat geef je hem aan het einde van je reis.”

Grote kans dat jij tijdens je rondreis in Afrika op safari gaat! Dan is het wel handig dat je goed voorbereid op reis gaat. Wat neem je allemaal mee op safari?

Zuid-Afrika & Namibië

In Zuid-Afrika en Namibië geef je ook fooien, zegt Judith, de reisspecialist in Zuid-Afrika. Voor maaltijden en drankjes is de fooi 10%, maar soms is de service fee al inclusief. Een gids krijgt 50 Rand per persoon per dag, dat is ongeveer 3 euro. Als de groep groter is dan twee personen, is 25 Rand per persoon per dag voldoende. Bij supermarkten, winkels en restaurants kun je vaak gratis parkeren, maar er staat wel een wacht die een fooi verwacht. Alles tussen de 5 en 20 Rand is prima.

Fooi geven Afrika: Oeganda

Het is normaal om je gids, parkwachters, hotelpersoneel en bediening in Oeganda fooi te geven, maar er is geen bepaalde norm over de hoogte hiervan vastgesteld. Je kunt de hoogte van uw fooi afstemmen op de kwaliteit van de geleverde service en op wat je kunt en wilt geven. Een goede fooi wordt erg gewaardeerd, maar wordt niet als vanzelfsprekend beschouwd. Voor het geval je bepaalde bezittingen niet meer nodig hebt (kleding, schoenen, enz.), het wordt zeer gewaardeerd als je besluit deze achter te laten voor het hotelpersoneel.

Ethiopië

Ook in Ethiopië is het geven van fooi wel een norm geworden. Ethiopië is een land waar iedereen wel een fooitje verwacht. De lonen zijn bijzonder laag, en je kan verwachten dat ze om fooi vragen wanneer er niets wordt gegeven. Er zijn bepaalde richtlijnen voor het geven van fooi. Zo is er een verschil tussen een fooi van een groep, of een individu. Je kan erop rekenen dat je als individu zo'n 10 tot 30 Birrs (30 tot 90 eurocent) aan restaurantpersoneel geeft. Als groep worden bedragen ook aan je gidsen of chauffeurs gegeven. De hoogte van dit bedrag ligt tussen de 200 en 600 Birrs (6 tot 18 Euro) per dag. Het ligt er hier natuurlijk erg aan hoelang de gids of chauffeur onderdeel is geweest van je reis.

Benieuwd naar het geven van fooi in landen als Jordanië en Marokko? Voor het Midden-Oosten gelden net andere richtlijnen die we je graag uitleggen.

Kenia

Hoewel er in Kenia geen vaste normen zijn voor het geven van fooi, heeft de toeristenindustrie wel richtijnen opgesteld voor de toeristen. Als algemene gids verwacht je safarigids een fooi van USD 10 per persoon per dag. Als je gids echter geweldig was en verder gaat dan de plicht om je ervaring onvergetelijk te maken, kun je naar eigen inschatting een fooi geven. In hotels is de algemene verwachting 10% van de belastingaanslag als fooi voor uw ober of serveerster. Voor het huishoudelijk personeel is een fooi van 5-10 $ per nacht voldoende. Als een willekeurig persoon je de weg wijst op straat, is het beleefd om een fooi van 1-5 $ te geven. Hetzelfde geldt voor de dragers in hotellobby's.

Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Al met al is het geven van fooien niet verplicht en moet het in overeenstemming zijn met het niveau en de tevredenheid van de dienstverlening.

Fooi geven Afrika: Kaapverdië

Kaapverdië is ook een land waar de bewoners geen hoge loon ontvangen. Hoewel een fooi geven hier niet verplicht is, is het wel zeer welkom. Ben je blij met de dienst die je verleend is? Dan is een fooi van zo'n 5-10% van de rekening voldoende. Het geven van fooi aan een gids die onderdeel is van je reis wordt wel verwacht. Afhankelijk van het aantal dagen dat de gids of chauffeur met je is mee gegaan, is een fooi van zo'n 15-20 euro per dag voldoende. Er is echter altijd ruimte om te luisteren naar je eigen gevoel over het geven van een fooi.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op reis te kunnen gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Bijzondere ontmoetingen tijdens je reis

Wil je in korte tijd veel zien van een land en ben je op zoek naar bijzondere ontmoetingen met locals? Wil je dat de lokale bevolking ook van jouw reis profiteert? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Of lees meer over verre reizen en raak geïnspireerd!