De Rainbow Lodge: een klein paradijs midden in de jungle

Aan de rand van de dichtbegroeide jungle van de Cardamom Mountains in Cambodja ligt de prachtige Rainbow Lodge. Hier kan de natuur haar vrije gang gaan, scheren vogels over het water op zoek naar verse vis en zijn boten nog altijd het belangrijkste vervoersmiddel. Omringd door niets anders dan groen en de geluiden van zingende krekels is deze accommodatie een klein paradijs midden in de jungle. 

Eerst even bijkomen

Na het aanmeren van de boot loop je over een pad van houten vlonders naar het open restaurant. Daar word je verwelkomt met een glaasje verse sap en een ferme handdruk van Elliot, de manager van de Rainbow Lodge. Na een korte introductie en een paar belangrijke waarschuwingen (loop niet naast de vlonders, want er leven hier giftige slangen!) kun je bijkomen van de reis met een heerlijke lunch. De ingrediënten komen van boeren uit de omgeving of uit eigen tuin en worden met veel aandacht en liefde bereid. Dat proef je zo. Vegetariër of veganist? Dat is geen enkel probleem voor deze ervaren koks.

Deze prachtige accommodatie is een perfect voorbeeld van hoe toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Hier vind je nog meer voorbeelden van positieve effecten van reizen.

De kleinste bewoners van de jungle

Of je nu behoefte hebt aan een ontspannen massage of niet kunt wachten tot je eindelijk je wandelschoenen uit je koffer kunt halen; de Rainbow Lodge biedt activiteiten voor elk type reiziger. Vooral de wandeltochten met bioloog en gids Gee zijn erg populair. Hij neemt je mee op een avontuurlijke nachtsafari en laat je kennismaken met de kleinste en misschien wel de belangrijkste bewoners van het regenwoud. Na deze tocht denk je heel anders over insecten en spinnen. Reizigers Daisy en Patrick hebben met eigen ogen deze jungle en de prachtige lodge al mogen zien; van de nachtelijke safari tot de mooie waterval.  Lees meer over hun verblijf in de Rainbow Lodge.

Duurzame lodge in Cambodja: Grote luxe, kleine impact

Dat comfort en duurzaamheid prima samengaan bewijzen ze in de Rainbow Lodge. Elliot heeft als doel de ecolodge helemaal CO2-neutraal te maken. Etensresten en ander organisch afval wordt in een biovergister verwerkt tot biogas, wat gebruikt wordt om mee te koken. Het regenwater wordt opgevangen in een grote tank en door een geavanceerd filtersysteem schoongemaakt zodat de gasten het veilig kunnen drinken. De elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen.

Onder de indruk van deze lodge? Wij werken samen met nog veel meer van dit soort bijzondere hotels in Cambodja.

Weinig plastic en goed voor de lokale gemeenschap

Onnodig gebruik van plastic wordt voorkomen door geen rietjes en plastic waterflesjes aan te bieden. De manager vraagt gasten zelfs om eigen meegebrachte plastic flesjes weer mee terug te nemen. “We kunnen dat hier niet recyclen of verwerken,” legt hij uit. Wie wil kan op elk moment van de dag zijn hervulbare waterfles laten vullen. In de badkamers vind je in plaats van plastic mini’s, lokaal geproduceerde en milieuvriendelijke zeep.

Elliot legt uit dat de Rainbow Lodge er niet alleen voor de toeristen is. “We zijn er juist om de mensen in deze arme en soms vergeten regio te helpen. We creëren direct werkgelegenheid met deze lodge, maar kopen ook alles lokaal in.” Het ondersteunen van de lokale gemeenschap gaat veel verder dan dat. De Rainbow Lodge heeft speciale programma’s om locals te helpen met het opzetten van hun eigen onderneming. “Eén van onze stafleden is enorm goed met de naaimachine. We hebben haar geholpen met het starten van een eigen naai-atelier. Nu kopen wij ons beddengoed bij haar in.”

Goed onderwijs

Het schoolsysteem in Cambodja laat te wensen over en de overheid bezuinigt juist op educatie. Dankzij de inspanningen van de Rainbow Lodge krijgen meer dan 200 kinderen in de omringende dorpen toch goed onderwijs. In de afgelopen jaren hebben zij geïnvesteerd in zonne-energie, veilig drinkwater, toiletblokken, computers en computertrainingen, sportattributen en Engelse les voor de scholen rondom Tatai.

Duurzame lodge in Cambodja: mede mogelijk gemaakt door jou

Het bovenstaande is nog maar een kleine greep uit alle prachtige community-projecten die opgezet of gefinancierd worden door de Rainbow Lodge. Door hier te slapen investeer je in het mooie werk dat Elliot en zijn team doen voor de Cambodjanen in het Cardamom gebergte, de grote en kleine dieren en het behoud van de onmisbare jungle. En je krijgt er gegarandeerd een onvergetelijke ervaring voor terug.

Meer inspiratie voor kleinschalige accommodaties?

Plan jouw reis naar Cambodja

Ben je op zoek naar een bijzondere Cambodja rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jurry, de reisexpert in Cambodja. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jurry.

Duurzaam reizen Cambodja

Geïnspireerd door de duurzame lodge in Cambodja en wil je weten waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de bezienswaardigheden. Wil je meer weten hoe je duurzaam op reis kunt? Bekijk onze checklist duurzaam reizen!

Beste reistijd Cambodja

Een rondreis door Cambodja kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Cambodja.