De hoge kosten van een Oeganda safari

  • Permits zijn duur
  • Je hebt privévervoer nodig
  • De accommodaties liggen in wildparken
  • Geen massatoerisme

1. De gorilla en chimpanzee permits

De kans is groot dat je tijdens je Oeganda-reis gorilla’s en chimpansees wilt zien. Er zijn maar een paar plekken ter wereld waar dat kan en Oeganda is er daar één van. De permits om gorilla- en chimpanseetrekkings te mogen maken, zijn erg duur. Een gorilla-permit kost 600 dollar persoon en een chimpanseetrekking in Kibale National Park kost 150 dollar per persoon. Dit is een belangrijk onderdeel van de kosten tijdens je Oeganda safari.

Waarom is een permit zo duur?

Er zijn verschillende redenen waarom deze permits zo prijzig zijn. Gorilla’s zijn bijvoorbeeld een zeldzame en bedreigde diersoort, waarvan er nog maar zo’n negenhonderd leven. Hoge prijzen voor de permits zorgen ervoor dat het aantal mensen dat een gorillatrekking maakt beperkt blijft. Bovendien worden er maximaal 104 permits per dag uitgegeven. Meer toeristen zouden de situatie van de gorilla’s nog nijpender maken, onder andere vanwege de kans op overdracht van ziektes. Meer bezoekers zouden bovendien de natuurlijke leefomgeving van de dieren teveel verstoren.

Geld wordt gebruikt om gorilla's te beschermen

Het geld voor de permits wordt gebruikt om gorilla’s te beschermen. De salarissen van rangers worden er bijvoorbeeld van betaald. Belangrijk, want zo kan de gorillapopulatie in stand blijven en hopelijk zelfs groeien. Een deel van de opbrengsten van de permits gaat naar de lokale gemeenschappen rond de nationale parken waar de gorilla’s leven. Deze hoge kosten van de safari heeft ervoor gezorgd dat de locals in Oeganda nu meer bijdragen aan het beschermen van de nationale parken.

Tijdens je rondreis in Oeganda verblijf je in prachtige kleinschalige accommodaties. Deze accommodaties liggen vaak op erg mooie plekken!

2. Kosten safari Oeganda: Privévervoer

Een privéreis door Oeganda is niet goedkoop. Dat is logisch, want je hebt fulltime je eigen chauffeur/gids tot je beschikking. Hij heeft veel kennis van zijn land, spreekt goed Engels en kan je alles vertellen over bezienswaardigheden, natuurparken en wilde dieren. Je eigen auto maakt de reis ook relatief duur. De wildparken van Oeganda zijn wildernissen en de afstanden zijn vaak groot. Bovendien zijn de wegen in de parken niet verhard en soms minder goed begaanbaar. Dat maakt het extra belangrijk dat je een veilige auto van topkwaliteit huurt, die alle omstandigheden aankan. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

Voordelen van je eigen auto in Oeganda

Een eigen auto tijdens je safari in Oeganda heeft hoge kosten, maar het heeft wel veel voordelen:

  • Je kunt stoppen waar en zolang als je wilt
  • Je kunt de dag samen met je chauffeur naar eigen inzicht indelen
  • Het is avontuurlijker: je rijdt soms urenlang over wegen waar verder niemand komt. Zo beleef je Oeganda nog intensiever.

3. Kosten safari Oeganda: Accommodaties

De natuurparken van Oeganda liggen vaak op uren rijden van de bewoonde wereld. Je slaapt hier in kleinschalige accommodaties die midden in de natuur liggen. Ter plekke is er niets te koop en dat betekent dat alle producten en voorzieningen vanuit de stad naar de accommodatie moeten worden gebracht. De afgelegen locatie en het gebrek aan voorzieningen betekent dat dit in Oeganda vaak duur is. Natuurlijk krijg je daar wel een unieke ervaring voor terug: je slaapt midden in de natuur, met dierengeluiden op de achtergrond. Bovendien zijn je maaltijden inbegrepen in de overnachtingsprijs. Deze kosten van je safari in Oeganda zijn dus wel hoog, maar je hoeft ter plekke niets meer te betalen.

Geen massatoerisme

Nog een reden waarom Oeganda als reisbestemming duur is, is dat het geen massatoerisme kent. In Oeganda staat ecotoerisme voorop en je vindt hier dan ook vooral kleinschalige accommodaties. Ook het aantal deelnemers aan tours en excursies is beperkt, om de natuur niet te veel te verstoren. Het aantal accommodaties is ook beperkt. Er is daardoor maar weinig concurrentie en dat zorgt ervoor dat de prijzen hoger blijven. Aan de andere kant zorgt dat kleinschalige toerisme wel voor een bijzondere reiservaring, die je niet met talloze anderen hoeft te delen.

Plan jouw reis naar Oeganda

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Oeganda? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sander, de reisexpert die er jaren heeft gewoond. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sander.

Oeganda met kinderen

Oeganda is volgens Sander erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen.  De reistips in Oeganda zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele dieren en zich ongetwijfeld vermaken met de lokale mensen. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Meer inspiratie?

Ben je op zoek naar iets meer informatie over Oeganda in het algemeen? Kijk eens naar de beste reistijd voor een reis door Oeganda. Blogger Yvonne is een doorgewinterde reiziger en schrijft over al haar reizen. Lees meer op haar website en haar avonturen.