Je eerste reis door Nepal: bewaar Kathmandu voor het laatst

Zeker als je nog niet zoveel reiservaring in Azië hebt, kan Kathmandu tijdens je eerste reis door Nepal een overweldigende ervaring zijn. Deze stad is namelijk erg druk en chaotisch. Het verkeer staat vaak muurvast en de Nepalese bestuurders geloven dat toeteren helpt om die drukte op te lossen. Ze geloven sowieso dat toeteren altijd helpt, dus ook qua lawaai is Kathmandu even wennen. In toeristenwijk Thamel is het opletten in de smalle straten, want motors en brommers schieten overal dwars doorheen. De stad heeft bovendien vaak last van smog.

Kathmandu heeft wél veel te bieden

Dit klinkt allemaal heel negatief, maar Kathmandu heeft ook enorm veel te bieden. De tempels op Durbar Square, de kleurrijke markten, altaartjes op elke straathoek en mooie, rustige pleinen: je mag de stad niet overslaan tijdens je eerste Nepal reis. Het is alleen beter om je bezoek tot het einde van je reis te bewaren, als je helemaal gewend bent aan Nepal.

Extra tip: neem oordopjes mee op je reis naar Nepal. Die komen in de steden of in gehorige teahouses tijdens je trekking goed van pas.

Je hoeft je geen moment te vervelen tijdens je eerste reis door Nepal. Kijk maar eens naar deze leuke bezienswaardigheden en activiteiten.

Je eerste reis door Nepal: verblijf in Bhaktapur of Patan

Gelukkig zijn er genoeg leuke alternatieven voor Kathmandu en Thamel in de buurt. De stad ligt in de Kathmandu Vallei, waar je de Nepalese cultuur goed kunt leren kennen. Koningssteden Patan en Bhaktapur liggen vlakbij Kathmandu en zijn een prima keuze voor je eerste dagen in Nepal. Hier bewonder je de prachtige Durbar Squares en dwaal je uren door de mooie straatjes met gebouwen in traditionele Newari-bouwstijl. Een relaxed begin van je eerste Nepal-reis. Patan en Bhaktapur zijn fijne plekken om je voor te bereiden op je rondreis en eventuele trekking.

Breek lange reisdagen op in delen

De wegen in Nepal zijn niet best. Dat is niet zo gek, want Nepal bestaat natuurlijk uit bergen en in de regentijd zijn er vaak landverschuivingen. De wegen in goede staat houden is daardoor lastig. Dit betekent voor jou als reiziger dat de reisdagen vaak lang zijn. Ook al is de afstand in kilometers niet zo groot, je zit al snel uren in de bus. Het is fijn als je je reis in stukken op kunt delen. Het stuk tussen Kathmandu en Pokhara duurt met een beetje pech zo'n acht tot tien uur. Het is dan comfortabeler om halverwege een tussenstop te maken in het sfeervolle dorp Bandipur. Een mooie plek om het leven in een typisch Nepalees dorp te leren kennen en even bij te komen van de lange reis.

Wil je meer weten over de vijf seizoenen, het klimaat en speciale evenementen? Lees dan ons uitgebreide blog over de beste reistijd in Nepal.

Kleed je gepast tijdens je reis door Nepal

Nepal is een traditioneel land en het is dan ook belangrijk dat je je gepast en respectvol kleedt. Dat wordt erg op prijs gesteld door de Nepalezen. Kies voor lange broeken of rokken en neem een sjaal mee om bij tempels om je schouders te slaan. Het is geen enkel probleem om ter plekke een sjaal of rok te kopen, de winkeltjes in Kathmandu, Patan en Bhaktapur barsten ervan. Vergeet niet om af te dingen, want niets in Nepal heeft een vaste prijs.

Kies de juiste reistijd voor Nepal

In veel landen kan het regenseizoen een prima tijd zijn om te reizen: het is dan minder druk en de prijzen zijn vaak lager. In Nepal is reizen in het regenseizoen geen goed idee, zeker niet als je een trekking wilt maken. Het regent vaak en hevig en de kans is groot dat wolken je mooie uitzichten over de bergtoppen verpesten. De beste reistijden voor Nepal zijn het voorjaar en het najaar. Het kan wel de moeite zijn om de maanden net ervoor en erna naar Nepal te reizen. Zo ontwijk je de hoogseizoendrukte. Houd er wel rekening mee dat december, januari en februari behoorlijk fris zijn in Kathmandu en koud in de bergen. In Chitwan National Park en andere laaggelegen gebieden is de temperatuur dan prima.

Neem genoeg tijd om te relaxen én om lekker te eten

Natuurlijk wil je graag de koningssteden van Nepal ontdekken, de mooiste tempels zien en prachtige wandelingen maken. Maar neem ook de tijd om te relaxen en bouw een paar dagen in waarop je niets ‘moet’. Dit zijn dagen om langs het meer van Pokhara te wandelen, over een lokale markt te slenteren of om smalle straatjes te verkennen. Of om te genieten van het uitzicht over de rivier in Chitwan National Park. En natuurlijk om lekker te eten, want de Nepalese keuken is erg de moeite waard. Van de lekkere curries van de dal bhat tot gestoomde momo’s (dumplings): de nationale gerechten smaken allemaal heerlijk. Tijdens een kookworkshop kun je bovendien leren hoe je ze zelf moet bereiden. Een mooie kans om thuis meteen weer in Nepalese sferen te raken.

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

Meer inspiratie voor je Nepal rondreis

Wil je meer lezen over Nepal en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of onze tips voor trektocht in Nepal. Reisblogger Karlijn is er ook geweest. Op haar website deelt ze nog meer tips en mooie verhalen.