De Himalaya

Wanneer je in Nepal bent, zie je bijna overal bergen. Er worden heel wat trektochten georganiseerd in de Himalaya, maar ook in de heuvels van Kathmandu of in het Zuiden van het land. Kies misschien eens voor minder begane routes in plaats van een trektocht naar het basiskamp van de Mount Everest. Er zijn verschillende trektochten naar andere basiskampen in het hooggebergte waarbij je minstens evenveel geniet van de prachtige natuur en van schitterende panoramische berggezichten. Trek altijd voldoende dagen uit voor een trekking, zodat je rustig kan stijgen en wennen aan de hoogte. Ook op lagere hoogtes kun je heel mooie en cultureel boeiende trektochten ondernemen. Ga bijvoorbeeld voor een trektocht in het Sailung gebied of voor een trektocht waarbij je kennis maakt met de Tamang, Gurung of Sherpa bevolking en bij hen thuis overnacht.

Nepal bezienswaardigheden: Woon een traditioneel festival bij

Nepal heeft ongetwijfeld de meeste festivals ter wereld. Het loont zeker de moeite om je reis af te stemmen op één van de vele festivals. Sommige van deze festivals worden in het hele land gevierd. Zo heb je het lichtfestival, Tihar, waarbij de hele stad versierd wordt met lichtjes en er overal gekleurde mandala`s op de grond verschijnen. Meer bekend is het festival van de kleur, Holi, waarbij er volop vrolijk met gekleurd poeder wordt gestrooid, dit om het begin van de lente te vieren. Naar het einde van de winter toe is er het Maha Shivaratri festival, waarbij de Hindu site van Pashupatinath gevuld wordt met kleurrijke saddhu`s (heilige mannen) van overal ter wereld. Ook de vrouwen hebben een eigen festival, Teej, waarbij ze drie dagen lang vasten, en eveneens dansen en zingen, dit ter ere van hun echtgenoot.

Daarnaast zijn er eeuwenoude festivals die plaatsgebonden zijn, zoals in de Koningssteden van Bhaktapur en Patan. Ook in de Himalayas wordt er op sommige plaatsen een jaarlijks festival georganiseerd: wat dacht je van een trekking naar Mustang in combinatie met het Boeddhistische Tiji festival in Lo Manthang? Laat het Maaike weten als je een festival bij wilt wonen!

Op 13/14 april is het Nepalees Nieuw Jaar, wat uitbundig gevierd wordt. Met name in Bhaktapur, waar rond die tijd het weeklange festival Bisket Jatra gevierd wordt.

Nepal bezienswaardigheden: de lokale ambachten

Wanneer je op reis bent in Nepal, zie je heel wat prachtige kunst en hier en daar ook ambachtslui aan het werk. Vaak beoefenen zij een eeuwenoude ambacht die van vader op zoon doorgegeven wordt. Heel wat van deze ambachten kun je zelf ook eens uitproberen. Zo kun je in Bhaktapur bijvoorbeeld een kleien pot draaien, die dan in de lokale ovens gestookt wordt. Of kerf een mooi souvenir uit een stuk hout. Of zie je liever hoe men een zijden sjaal maakt? Erg leuk is een workshop waarbij je ingeleid wordt in de kunst van het momo`s (gevulde deegzakjes) vouwen. Bezoek je graag een sociale onderneming die bijvoorbeeld handgemaakte accessoires maakt, dan kan dit ook.

Verblijf op het platteland bij particulieren

De beste manier om met locals in contact te komen is om te verblijven bij hen thuis. Niet alleen word je meteen deel van de familie, je ziet er hoe de bevolking op het platteland in Nepal werkt en leeft. Je slaapt bij hen thuis en schuift mee aan tafel met het gezin. Een verblijf bij particulieren is mogelijk in verschillende locaties in Nepal. Zo kan je onder andere in het Zuiden bij Tharu families verblijven, tijdens sommige trektochten bij Gurungs of Tamangs, of bij een Chhetri familie in het platteland van Dhading, op een uurtje van Kathmandu. 

Wil je neer inspiratie opdoen voor je Nepal? Lees de blog van reisjunk met 5 redenen waarom je echt naar Nepal moet.

Het minder bekende Bardia National Park

Het Bardia National Park is minder goed te bereiken dan Chitwan National Park maar het is zeker zo boeiend. Het park is ook een stuk rustiger dan het Chitwan National Park. Het park ligt in het westen van het land. In dit park heb je een stuk grotere kans op het zien van tijgers dan in Chitwan, al blijft het natuurlijk een kwestie van geluk. Naast tijgers, komen hier ook andere wilde dieren voor, zoals de olifant, de neushoorn, moerasherten en de Ganges dolfijn. Je gaat het park altijd in met een lokale gids. Je vaart met een opblaasbare raft de rivier op, wandelt door de jungle op zoek naar de drinkplaatsen van de wilde dieren of gaat dieper het park in met een jeep. Je kunt er ook kennismaken met de levenswijze van de lokale Tharu bevolking.

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.