Veiligheid Nepal: tips van Maaike

  • Let op je eten en drinken
  • Trektocht met een gids
  • Houd rekening met hoogteziekte
  • Houd rekening met slechte wegen
  • Weet wat je moet doen in geval van een aardbeving

Let op je eten en drinken

Pizza’s, burrito’s en patat zijn volop vertegenwoordigd op het menu in de toeristische gebieden. Maar wie echt van Nepal wil genieten, proeft natuurlijk van de traditionele gerechten. Maar pas op; voedselvergiftiging komt regelmatig voor in Nepal. Let erop dat het eten vers bereid wordt en goed doorbakken is. In de bergen kun je vis- en vleesgerechten het beste vermijden. Deze producten worden soms dagen op de rug van een sherpa gedragen, voor ze in het restaurant belanden. Het is niet veilig om ongefilterd kraanwater te drinken. Neem daarom je eigen waterfles en een purificatiemiddel of Steripen mee. In de bergen zijn overal tappunten aanwezig waar je je flesje kunt vullen.

Trektocht met een gids

Bekende wandelroutes, zoals de Mount Everest Basecamp en de Annapurna Circuit, zijn goed voorzien van alle denkbare faciliteiten. De paden zijn duidelijk en over het algemeen goed onderhouden. Er kan bijna niks misgaan. Toch verongelukken er elk jaar tientallen wandelaars in de bergen van de Himalaya. In de meeste gevallen gaat het om wandelaars zonder gids, die niet op tijd hulp konden inschakelen toen er iets gebeurde. Om die reden werkt de Nepalese overheid aan nieuwe regels die het verplicht maken om een gids te huren tijdens een trektocht. Tot die tijd is het aan te raden zelf een gids mee te nemen. Bovendien help je zo de lokale bevolking aan werk.

Tijdens je rondreis in Nepal verblijf je in sfeervolle en kleinschalige hotels.

Houd rekening met hoogteziekte

Hoogteziekte is één van de grootste gevaren tijdens een trektocht in de bergen van Nepal. De ziekte kan al op een hoogte van 2.800 meter optreden. De kenmerken van hoogteziekte zijn kortademigheid, hoofdpijn, overgeven, gebrek aan eetlust, moeite met slapen en zelfs vloeistof in de longen en beschadigde bloedvaten met de dood tot gevolg. Het is belangrijk je goed voor te bereiden op je trektocht. Zorg dat je de symptomen kent, zodat je ze op tijd herkent en kunt ingrijpen. Plan voldoende acclimatisatiedagen in. Zo kan je lichaam wennen aan de hoogte en neemt het risico op hoogteziekte af. Heb je alle maatregelen genomen en vertoon je toch symptomen van hoogteziekte? Dan zit er maar één ding op: zo snel mogelijk naar beneden.

Houd rekening met slechte wegen

De wegen in Nepal zijn berucht om hun slechte kwaliteit en de vele ongelukken met overvolle bussen. Wij raden aan om lange afstanden overdag met een toeristenbus te maken. ’s Nachts reizen is extra gevaarlijk door het gebrek aan straatverlichting in combinatie met de slechte wegen en diepe afgronden. Er wordt momenteel hard gewerkt aan het verbeteren van de belangrijke verbindingswegen. Daardoor kan een rit langer duren dan voorspeld. De weg tussen Kathmandu en Pokhara is in relatief goede staat.

Weet wat je moet doen in het geval van een aardbeving

Al is de kans niet groot, in het hele gebied rond de Himalaya kan een aardbeving voorkomen. Mocht je een aardbeving meemaken, is het belangrijkste om de regel: DROP, COVER and HOLD ON in gedachten te houden. Ben je binnen, dan heb je waarschijnlijk de neiging om naar buiten te rennen, maar juist dan loop je het risico dat er dingen op je vallen. Het is beter om, indien aanwezig, onder een sterk meubelstuk te gaan zitten en te wachten tot de aardbeving voorbij is. Lig je in bed, dan kun je het beste daar blijven, en je hoofd en nek met een kussen beschermen. Ben je buiten, probeer dan om weg te komen van stroomkabels en gebouwen die op je zouden kunnen vallen. Ook hier geldt dan weer DROP, COVER and HOLD. Houd rekening met naschokken. We raden je aan aan om een fluitje mee te nemen, om jezelf kenbaar te maken, mocht je vast komen te zitten na een aardbeving. Schreeuwen is niet raadzaam, aangezien je dan veel stof inademt. Op deze pagina van het rode kruis lees je meer tips wat je moet doen in het geval van een aardbeving.

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.

Zo reis je veilig door Nepal

Wil je graag naar Nepal op vakantie? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Tijdens je reis is er indien nodig ten allen tijde een lokale contactpersoon beschikbaar. Voor de trektochten maken we gebruik van professionele en goed getrainde gidsen. De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie in Nepal verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.

Je eigen Nepal rondreis

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis Nepal? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze reisideeën of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.