Hieronder vind je de praktische info over Nepal die belangrijk is voor je Nepal rondreis. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.
De taal in Nepal is Nepalees, maar er zijn veel regionale talen | |
In Nepal is het in de zomertijd 3 uur en 3 kwartier later dan in NL | |
Aanbevolen luchtvaartmaatschappijen: oa Turkish Airlines, Qatar, Ethiad | |
Beste reistijd Nepal: voor- en najaar |
Dit zijn je lokale reisspecialisten in Nepal
"Namasté! Wij zijn Samikshya en Maaike en wonen in Nepal, waar we al jarenlang werken als Nepal specialist. Geef ons je wensen door en we sturen je een voorstel op maat"
Paspoort en visum
Voor Nepal heb je een visum nodig. Je kunt het visum vooraf regelen of bij aankomst op het vliegveld kopen. In het laatste geval is het handig om het gepaste bedrag contant mee te nemen, dit kan ook in euro’s. Bij aankomst moet je een visumformulier invullen. Dat kun je maximaal 15 dagen voor aankomst ook alvast online doen. Het visumformulier vind je hier. Check ook de website van het Consulaat van Nepal voor de laatste informatie met betrekking tot visa.
Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Nepal.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.
Trekking permits
Tijdens wandeltochten moet je in het bezit zijn van een zogenaamd ‘Trekking Permit’, zodat het duidelijk is hoeveel mensen er een tocht aan het lopen zijn. Maaike zorgt ervoor dat je de benodigde permits hebt voor je trek. Voor de meeste treks heb je twee pasfoto´s nodig om de benodigde formulieren in te kunnen vullen, dus zorg ervoor dat je deze bij je hebt.
Gezondheid en vaccinaties
Nepal kent geen verplichte inentingen. Wel worden DTP en Hepatitis A aanbevolen en inentingen tegen buiktyfus als je langer dan 2 weken blijft. Malaria komt sporadisch voor in het zuiden van Nepal. Malaria muggen steken tussen zonsondergang en zonsopkomst. Daarnaast kan er met name in warmere gebieden dengue voorkomen. Dengue muggen steken overdag. We raden je dan ook aan om goed bedekkende kleding te dragen en/of je goed in te smeren met een muggenwerend middel met DEET.
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.
Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak.
Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.
Veiligheid en reisadvies
De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.
Geld en pinnen
De nationale munteenheid van Nepal is de Nepalese Roepie (NPR). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Roepie eens te bekijken. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.
In de meeste grote steden kun je vrij gemakkelijk geld pinnen bij een bankautomaat met Maestro of Cirruslogo’s. Het is altijd aan te raden om voldoende cash bij je te hebben. Tijdens de trektochten zijn er geen (of zeer beperkte) mogelijkheden tot wisselen.
Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.
Tijdsverschil
In Nepal is het gedurende de zomertijd 3 uur en 45 minuten later dan in Nederland. In de wintertijd komt hier een uur bij, en is het dus 4 uur en 45 minuten later.
Elektriciteit
Het voltage in Nepal is 220 Volt. Het is handig om een spanningsbeveiliger mee te nemen (of lokaal te kopen), omdat de stroomvoorziening van plaats tot plaats kan wisselen. De stroom valt regelmatig uit, dus een zaklamp is absoluut noodzakelijk.
Kleding
Neem vooral genoeg warme kleding mee, maar vergeet ook niet wat luchtigere kleding in te pakken voor als je in de lagere (en dus warmere) gebieden komt. Goede wandelschoenen zijn, zeker tijdens trektochten, onmisbaar.
Let in Nepal op dat er streng naar kleding gekeken wordt. Te schaarse kleding wordt niet gewaardeerd; de schouders en bovenbenen dienen bij zowel vrouwen als mannen bedekt te worden. Tijdens een bezoek aan een heilig gebouw, zoals een tempel, is het verplicht de schouders en benen te bedekken en je schoenen bij de ingang achter te laten.
Hoogteziekte
Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. Door het zuurstofgebrek wordt de ademhaling versneld en adem je meer vocht uit dan normaal. Vandaar dat je veel moet drinken: boven 2500 meter in elk geval drie tot vier liter per dag!
Het krijgen van hoogteziekte kan helaas nooit worden uitgesloten, ook niet wanneer je hiervan tijdens eerdere reizen geen last hebt gehad. Symptomen die kunnen duiden op hoogteziekte zijn hoofdpijn, slecht slapen, misselijkheid, lusteloosheid en vermoeidheid. Meestal gaat dit binnen enkele dagen weer over.
Ga je een trektochten boven de 3.000 meter maken, dan kun je eventueel in overleg met je huisarts ervoor kiezen om diamox te slikken. Diamox helpt je lichaam om sneller te wennen aan de hoogte.
Als de klachten aanhouden is het raadzaam een arts te raadplegen en is afdalen het enige dat helpt! Op de website van de NKBV vind je meer informatie over hoogteziekte. Wanneer je twijfelt over je gezondheid neem dan vóórdat je de reis boekt contact op met je huisarts. Lees hier meer over hoe je hoogteziekte kunt voorkomen.
Meer praktische info Nepal
Wil je nog meer informatie over Nepal zelf? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online.
Duurzaam reizen Nepal
Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.