Eten in Marokko

  • Paleisje midden in de medina van Fez
  • Marokkaanse keuken
  • Samen aan tafel
  • Authentieke ervaring
  • Kijkje achter de deuren

Lekker en Lokaal eten Marokko

Precies op de afgesproken tijd worden we aangesproken door een vlotte dame. Of wij de familie zijn die bij haar komt lunchen vandaag. We antwoorden instemmend en na een eerste kennismaking volgen we Sahar, door de wirwar van steegjes in de oude medina van Fez. We passeren vele kleine winkeltjes en werkplaatsen en zijn onze oriëntatie al gauw kwijt. Onderweg kletsen we over het leven in Fez en onze ervaringen tot nu toe en gek genoeg lijkt het alsof we elkaar al jaren kennen. Na een minuut of 10 duiken we links een nog nauwer steegje in. Daglicht is er nauwelijks. We zijn er. Binnen wacht ons een bijzondere verrassing.

Paleisje midden in de medina van Fez

Aan de buitenkant hadden we nooit gedacht dat er van binnen zo’n prachtig paleisje verscholen zou zijn achter die grauwe, dikke muren. Het is een vier verdiepingen tellend, eeuwenoud huis, gebouwd rond een centrale open ruimte. Die leidt met vele trappen naar het dakterras, dat een geweldig uitzicht over de daken van de oude medina biedt. We ontmoeten Sahars man, Habibo, en Sahar vertelt ons dat haar huis een heel gewone “Dar” is, een woonhuis. Een “Riad” mag dit niet eens genoemd worden. Nadat onmiddellijk een kopje mierzoete Marokkaanse thee voor ons is ingeschonken geeft Sahar ons tots een rondleiding. We zien overal kleine versieringen, ongelooflijk mooie details, prachtig gekleurd glas en kleurrijke mozaïeken. We ontdekken steeds meer verborgen hoekjes en kamertjes en zien overal hout, dat op veel plekken rijk bewerkt is.

Het is belangrijk eerst te weten in welke periode je naar Marokko wilt gaan, het klimaat tussen de kust en het Atlasgebergte kan namelijk flink verschillen. Neem een kijkje naar de beste reistijd.

Marokkaanse keuken

Uiteindelijk dalen we weer af naar de keuken, helemaal beneden in het huis. Het licht dat hier naar binnen schijnt heeft iets magisch en voegt precies de sfeer toe die je zou verwachten in een sprookje van 1001 nacht. Habibo heeft de pannen alweer op het vuur gezet, waardoor een heerlijke geur inmiddels de keuken vult. Ze zijn samen gisteravond al begonnen met het voorbereiden van de meeste gerechten en nu is alles bijna klaar. In een hoek van de keuken staat een traditioneel kolenoventje, waar een tajine boven staat te pruttelen. Sahar verdeelt nog gauw een sausje over de eerder gemaakte falafel-balletjes. De salade wordt bereid en de laatste hand wordt gelegd aan de linzen- met pompoenschotel. Onze kinderen vermaken zich intussen door tikkertje te spelen met de twee katten, Falafel en Miauw-Miauw. Hun luide gegiechel klinkt steeds weer uit een ander hoekje van het huis.

Samen aan tafel

Een half uurtje later is het tijd om aan tafel te gaan. Sahar schuift gezellig aan en vertelt ons uitgebreid over de ingrediënten van de verschillende gerechten. Ze heeft er duidelijk veel plezier in om lekker en uitgebreid te koken en alles is met liefde klaargemaakt. Ze werkt nog maar kort samen met Resirest, een platform dat reizigers en lokale families met elkaar verbindt. En verbinden is iets dat Geert Kroos, oprichter van Resirest, heel goed kan. Reizen is voor hem in contact komen met de lokale bevolking en écht zien hoe zij leven. Eten is daar een onderdeel van en hoe mooi is het dan om op een ongedwongen manier samen een maaltijd te eten. Bij de mensen thuis en niet in een restaurant.

Lees hier welke lokale ervaringen je nog meer kan beleven in Marokko

Iedereen profiteert met Resirest

En wat een verschil is dit, met een maaltijd in een restaurant. Een authentiekere ervaring is haast niet denkbaar. Ook met kinderen is dit geweldige leuk om te doen. Juist met kinderen, die in veel culturen ook nog eens extra in de watten gelegd worden. Samen krijg je zo een uniek kijkje achter deuren die anders gesloten blijven. Ook de familie waar je eet profiteert van jouw komst, want zij ontvangen van Resirest maar liefst 85% van de opbrengst. Een fijne manier om hun inkomen mee aan te vullen dus, vooral erg prettig op plekken waar de mensen maar moeizaam de eindjes aan elkaar weten te knopen. Er wordt bovendien op toegezien dat alle families beurtelings gasten ontvangen, zodat de inkomsten ook nog eens gelijkmatig verdeeld worden.

Eten Marokko - Toetje

Tijdens het eten kletsen we met Sahar over van alles en nog wat, onder andere over haar leventje in Fez en horen we hoe zij wonen in Marrakesh en Fez als totaal verschillend ervaart. Voor we het weten zijn we een hele poos verder en als ik opper dat we zo maar eens moeten gaan vraagt ze verschrikt of we niet blijven voor het toetje. Natuurlijk blijven we voor het toetje! Zeker als dat lekker roze is. Dat weet zelfs onze meiden naar beneden te lokken, want die zijn na het eten gauw weer achter de katten aan gerend. Als we uiteindelijk het huis verlaten kijken we terug op een heerlijke middag, die ons zoveel meer heeft gebracht dan alleen een lekkere lunch!

Plan je reis naar Marokko

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, de reisexpert voor Marokko. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Marokko reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Marokko of de beste reistijd Marokko.

Meer inspiratie opdoen?

Yvonne schrijft over haar reizen naar allerlei mooie bestemmingen. Lees meer over haar avonturen en het lekkere eten in Marokko!

Duurzaam reizen in Marokko

Duurzaam toerisme betekent dat het land waar je naartoe gaat optimaal profiteert van je bezoek. De lokale bevolking verdient een eerlijk inkomen en de natuur wordt beschermd. In Marokko maken we daarom gebruik van kleinschalige hotels en guesthouses. Je kunt ook slapen in sfeervolle homestays bij Marokkaanse gezinnen thuis en kennismaken met hun manier van leven. Bovendien zetten we graag lokale gidsen in, die je alles kunnen vertellen over de Marokkaanse cultuur. Van eten tot muziek, van geloof tot ambachten. Zo heb je veel contact met de lokale bevolking en leer je Marokko echt kennen. Lees de vele manieren waarop jij je rondreis nét wat duurzamer kan maken!