Alle handige informatie over Marokko bij elkaar met onder andere tips voor deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Marokko


Marokko ligt in noordwest-Afrika, pal onder Spanje en Gibraltar. De hoofdstad is Rabat en betalen doe je er met de Dirham. Het grootste deel van Marokko wordt ingeklemd door Algerije en de Atlantische Oceaan. Het gedeelte dat Westelijke Sahara heet, is een betwist stuk grondgebied. Het wordt bestuurd onder toezicht van de VN en de grensgebieden kennen veiligheidsrisico’s. Voor toeristen is dat gebied ook niet interessant. In de rest van Marokko is des te meer te zien en doen!
 

Klimaat


Grote delen van Marokko hebben een Mediterraan klimaat. De zomers zijn warm en droog en de winters heel gematigd. Waar niet iedereen direct aan denkt is dat Marokko ook bergen heeft, waar het in de winter flink kan afkoelen. De bergpassen kunnen zelfs enkele uren of zelfs een dag gesloten worden, vanwege sneeuwval. Langs de kust en in de bergen valt er in de wintermaanden geregeld wat neerslag, maar de Sahara is echt droog. Hier valt soms jaren vrijwel helemaal niks. En waar de woestijn overdag heel warm wordt en ’s nachts flink kan afkoelen, blijft het aan de kust overdag vaak aangenaam en zijn de nachten nooit echt koud.
 

Marokko bestemmingsinfo: Beste reistijd

 

Het voor- en najaar zijn de beste maanden om door Marokko te reizen. De zon schijnt overal volop. De woestijn is dan overdag nog niet té heet en in de bergen is er dan geen kans op sneeuw. Lees hier meer over de ideale reistijd voor Marokko. 

Taal


In Marokko wordt Arabisch en Berbers gesproken. Veel oudere mensen, gidsen en hoteleigenaren spreken ook nog een aardig woordje Frans. In grote, toeristische plaatsen wordt ook veel Engels gesproken, maar daarbuiten is een vertaalapp een goed idee, als je de lokale talen niet spreekt. 
 

Reizen naar Marokko

Je kunt, net als veel Marokkanen zelf doen, helemaal met de auto naar Marokko reizen. Daarvoor heb je wel wat tijd nodig. Reken in elk geval 3 dagen voor de heen- en 3 voor de terugreis. Onderweg zou je dan op een aantal mooie plekken wat langer kunnen blijven. Deze route kun je ook met de trein afleggen. Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken,raden wij aan te boeken bij The Train Traveller. Zij zijn experts in het vinden van de ideale route. Er zijn verschillende veerverbindingen, maar op het smalste stuk is de zee tussen Europa en Marokko slechts 10 kilometer breed. Bij de Straat van Gibraltar ben je dan ook het snelste aan de overkant. 

Reizen in Marokko

In Marokko kun je ervoor kiezen om een auto te huren. Zelf rijden is er buiten de steden heel eenvoudig. De wegkwaliteit is op de doorgaande wegen vrij goed en er is vaak amper ander verkeer op de weg. In de grote steden kan het verkeer wat hectisch zijn, maar zeker als je het centrum van Marrakesh vermijdt, zal het je waarschijnlijk reuze meevallen. Een meer avontuurlijke manier om door Marokko te reizen is door gebruik te maken van de trein en de deeltaxi. Die laatste vorm van vervoer is heel betaalbaar en een geweldige manier om de gastvrije, lokale bevolking nóg beter te leren kennen. 

Plan je reis naar Marokko

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Rob, de reisexpert voor Marokko. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Marokko reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Marokko of de beste reistijd Marokko.