Ontmoet de locals tijdens onze excursies in Tsjechië

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Wandelen bij de rotsen van Prachov

De meest oostelijke rotsstad van het Boheemse Paradijs ligt vlakbij Jičín. Het is ontstaan ​​uit de overblijfselen van een zandsteenplateau, onderbroken door ravijnen en geulen. De aantrekkingskracht van dit gebied is het grote netwerk van wandelpaden met frequente uitkijkpunten die je een kijkje geven in de rotsstad. Je kunt hier diverse wandelingen maken, van een halve dag (8-10 km, ongeveer 3 uur) tot een volledige dag (15-18 km). De wandelingen kunnen zowel met als zonder lokale gids worden gedaan.

Outdoor avontuur in de groene zone van Praag

Deze dag in de Sazava-riviervallei begint met een treinrit langs de historische treinlijn uit 1895, uitgehouwen in rotsachtige hellingen hoog boven de rivierbedding. Na een rit van zo'n 40 minuten maak je een korte wandeling naar het startpunt van de kanotocht. De gids geeft je een korte uitleg, waarna je op pad gaat. De eerste helft van de tocht loopt er een weg langs de rivier, waardoor je gemakkelijk even kunt stoppen om een drankje te doen. Je kunt onderweg tevens genieten van een picknicklunch, en voor de mensen die dat willen, kan er ook geklommen worden. Na zo'n 9 uur word je weer teruggebracht naar je accommodatie.

Dagexcursie naar Polen

Krakau is een waar toeristisch paradijs. Het is de op een na grootste stad van Polen en absoluut doordrenkt van cultuur en geschiedenis. Je kunt de stad op eigen houtje verkennen. Enkele van de mooiste voorbeelden van architectuur uit de Oude Wereld zijn hier te vinden, waaronder het Wawel-kasteel en de Lakenhal. Je vindt er ook interessante musea, zoals Oskar Schindler's Enamel Factory, en unieke, ongebruikelijke attracties zoals de Wieliczka-zoutmijn. Omdat Krakau op zo'n 600 km van Praag ligt, is het maken van deze dagexcursie afhankelijk van de route. Je kunt vanuit Praag ook met de nachttrein naar Krakau, dit duurt zo'n 9 uur.

Het Boheems Paradijs is een beschermd landschapspark, en is prachtig om al wandelend te verkennen. Blogster Yvonne reisde er met haar kinderen heen en vertelt haar ervaringen en tips met 'Prachovské Skály'.

Excursies Tsjechië - Praag met gids

Door een stad met een lokale gids te bezoeken, leer je meer over de bezienswaardigheden en tevens de lokale cultuur. Tijdens deze 3 uur durende excursie verken je de hoogtepunten van deze historische stad, waaronder de Praagse Burcht, de kathedraal, de oude wijk Malá Strana, de Karelsbrug en uiteraard het plein met de astronomische klok.

Wijnproeverij inclusief eten

Je kunt Zuid-Moravië eigenlijk niet verlaten zonder een bezoek aan een wijnhuis. Tijdens een rondleiding met lokale gids leer je meer over de wijnen die in deze regio verbouwd worden. Uiteraard hoort er ook een proeverij van deze wijnen bij, en als afsluiter krijg je een bord met lokale lekkernijen.

Ondergronds in de Dolomietgrotten van Bozkov

De Dolomietengrotten van Bozkov bevinden zich op de noordelijke helling van het dorp Bozkov, in het heuvelachtige landschap van de uitlopers van Krkonoše. Het zijn de langste dolomietgrotten van Tsjechië. Dit grottenstelsel werd pas in 1957 ontdekt, en bevat naast interessante druipsteenformaties ook het grootste ondergrondse meer van het land. Een deel is open voor het publiek, en met een lokale gids verken je dit interessante grottenstelsel. Trek goede schoenen aan en neem iets warms mee, en bereid je voor op het zien van de meest bizarre formaties!

Plan jouw reis naar Tsjechië

Ben je op zoek naar een bijzondere Tsjechië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Luit, de reisexpert in Tsjechië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Luit.

Beste reistijd Tsjechië

Je plant je reis naar Tsjechië het beste in het voor- of naseizoen, hiermee ontloop je het drukke hoogseizoen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Tsjechië.

Duurzaam reizen in Tsjechië

Het is belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slapen in kleinschalige accommodaties die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en op pad gaan met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen zijn slechts enkele van de dingen die je kunt doen. Door buiten het seizoen te reizen, voorkom je ook dat het te druk wordt op sommige plekken. Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.