De beste reistijd in Tsjechië wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Tsjechië. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Tsjechië te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de prijzen vaak een stuk lager liggen. Onze Tsjechië specialist Luit geeft je graag advies.

De beste reistijd Tsjechië is in het voor- en najaar, maar je kunt het hele jaar door prima naar Tsjechië reizen.

Klimaat in Tsjechië

beste reistijd tsjechië

Tsjechië is omringd door andere landen, en heeft een klimaat met warme zomers en ietwat koude winters. De temperaturen verschillen per gebied, omdat er zowel laaglanden als bergen te vinden zijn. Over het algemeen is het in januari (de koudste wintermaand) gemiddeld -4°C, en wordt het in juli gemiddeld rond de 27°C.

De eerste warme dagen komen op in de lente (maart-mei), alhoewel vorst en sneeuwval in de bergachtige gebieden nog steeds in april voor kan komen. Rond half mei verandert dit en zullen temperaturen van 20°C of meer vaker voorkomen. Er is over het algemeen weinig regen in deze maanden en het is redelijk zonnig, wat perfect is om gedurende langere tijd eropuit te trekken.

De zomermaanden (juni-augustus) zijn over het algemeen warm en zonnig, alhoewel regenbuien kunnen voorkomen aan het einde van de middag. In de bergen in het noorden is de temperatuur een aantal graden lager (18-20°C) en is het dus wat aangenamer.

Tussen september en november is het herfst, waarbij het langzaamaan kouder en bewolkter wordt. Vanaf mid-oktober komen regenbuien regelmatig voor, en wordt het in de avonden kouder, alhoewel de temperatuur met zo'n 15-17 °C overdag nog steeds erg prettig is. Voornamelijk tussen september en oktober is het weer perfect om een rondreis door het land te maken.

December tot en met februari zijn de wintermaanden, waarbij het over het algemeen grijs weer is. De temperaturen in de steden zullen steeds rond het vriespunt liggen en lichte sneeuwval kan voorkomen, alhoewel sommige winters aangenamer zullen zijn.

Kijkend naar het klimaat is de beste reistijd Tsjechië in het voor- en najaar, alhoewel je gedurende het hele jaar door prima een rondreis kunt maken.

Beste reistijd Tsjechië: drukte

beste reistijd tsjechië

In de wintermaanden is het laagseizoen. Het is er soms zo rustig, dat je weleens de enige op de Karelsbrug kan zijn! In het voorjaar en najaar zijn er niet al teveel bezoekers, dus je kunt het land gerust ontdekken zonder al teveel toeristen tegen te komen. Juni, juli en augustus zijn de hoogseizoenmaanden, en zeker op de meestbezochte plekken zul je grote groepen toeristen tegenkomen.

Plan jouw reis naar Tsjechië

Ben je op zoek naar een bijzondere Tsjechië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Luit, de reisexpert in Tsjechië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Luit.

Tsjechië met kinderen

Wil je graag naar Tsjechië reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Luit, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk ons voorbeeld van een Familiereis Tsjechië.

Reiservaringen Tsjechië

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Tsjechië op TrustpilotRondreis of Reviews.