Hieronder volgt een beschrijving van enkele van de leukste excursies Zweden die je kunt toevoegen aan je rondreis Zweden. Spot wilde elanden, breng de nacht door in een berenkijkhut, of ga kamperen in een wolvenroedelgebied. Uiteraard is Zweden ook uitermate geschikt voor actieve activiteiten wandelingen of fietstochten, of trek eropuit met een kano en verken de wateren. Door met een gids op pad te gaan, krijg je meer informatie en steun je tevens de lokale economie.

Ontmoet de locals tijdens een excursie in Zweden

Er zijn vele manieren waarop jij je reis zo positief mogelijk kan maken. Hieronder hebben we een aantal toffe excursies voor je verzameld waarmee je tijdens je reis prachtige ervaringen kan opdoen bij de lokale gemeenschap. Zo draag je ook een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen!

Provincie Västmanland

Elandsafari

De eland wordt ook wel de Koning van het bos genoemd. In de avond kun je op zoek gaan naar deze imposante dieren onder begeleiding van een gids. Een wandeling door een oeroud bos wordt gevolgd door een buitenmaaltijd rondom het kampvuur. Na het diner stap je in een minibusje en ga je met de gids op zoek naar de elanden. In totaal duurt deze excursie 5 uur.

Bezoek een zilvermijn

De Sala zilvermijn is een 500 jaar oude zilvermijn, en is een van de best bewaarde zilvermijnen ter wereld. Tijdens een excursie naar deze mijn, daal je maximaal 155 meter. Een gids vertelt je alles over de mijn. Lunch ter plaatse is inbegrepen.

 

 

Wandeling door natuurreservaat

Västmanland is rijk aan natuurreservaten, en het zal je dan ook niets verbazen dat er talloze wandelroutes beschikbaar zijn. Ga er op eigen houtje op uit met een wandelroutekaart en geniet van al het moois dat er te zien valt, of kies voor een route met gids.

 

Kamperen in een wolvenroedelgebied

Een van de meest bijzondere ervaringen is het horen van wolvengehuil. De kans dat je een wolf zult zien is niet heel groot, maar de kans om sporen te vinden het gehuil te horen is aanzienlijk. Samen met een gids ga je er in een kleine groep op uit naar een van de vele wolvenroedelgebieden van Midden-Zweden. Samen zet je een tentenkamp op, en na een maaltijd rondom het kampvuur wordt het donkerder en kun je op pad. Het kan zijn dat je flink wat moet wandelen door ongerept terrein, waarbij je ook nog eens in het donker in stilte loopt, maar dat vergroot je kans dat je ze hoort huilen. Je overnacht in het tentenkamp, en maakt eventueel nog een kleine ochtendexcursie afhankelijk van de successen van in de nacht.

Heb je geen last van kou en is heb je interesse in wat meer winterse activiteiten? Waarom dan niet kiezen voor Sylvia's winterreis naar Midden-Zweden

Excursies Zweden - Tocht per kano

Zweden is rijk aan meren en dieren. Een tocht per kano bied je de ideale gelegenheid om wilde dieren te spotten. Vanaf het water ben je namelijk geruislozer dan op het land. Samen met een gids kun je een tocht maken waarbij je voornamelijk op zoek zult gaan naar bevers. Je krijgt een lunch en snacks mee voor onderweg.

Provincie Gästrikland

Berenkijkhut

Een van onze top excursies in Zweden is de berenkijkhut die Sylvia aanbiedt. In de omgeving van Järbo kun je een nacht doorbrengen in een berenkijkhut. Nadat je onder het genot van een sandwich en een kopje koffie of thee de uitleg over beren en de kijkhut hebt gehad, word je naar de hut gebracht waar je naast vogels en eekhoorns vannacht hopelijk ook de wilde bruine beren kunt zien. Het verblijf in de berenkijkhut is vermoeiend, aangezien je stil dient te zijn en elkaar moet afwisselen om beren te spotten, maar dat is het uiteraard allemaal waard als je deze machtige beesten te zien krijgt!

Provincie Uppland

Kajak door de archipel van Stockholm 

De beste manier om de eilanden archipel bij Stockholm te verkennen is met de kajak. De oostkust in Zweden heeft een rustige zee, en vooral bij de eilanden die dicht tegen de kust aan liggen is de golfslag rustig. Heb je nog nooit in een kajak gezeten? Geen probleem, want overal kun je een korte introductiecursus krijgen. Voordat je het weet, vaar je weg! Ben je al meer ervaren, kies dan voor een hele dag of zelfs inclusief overnachting op een eiland.   

Verken Stockholm met een boottocht  

Bij goed weer is een ontspannende boottocht door de archipel een aanrader. Een aanrader is ’s ochtends de boot op de Strandvägen in Stockholm naar het plaatsje Vaxholm te pakken. Vanaf het dek glijdt de wereld langzaamaan je voorbij. Na een relaxte dag in de ‘hoofdstad van de buitenste archipel’ vaar je met de volgende boot weer terug in het milde avondlicht.  Er zijn onuitputtelijke mogelijkheden om een met de boot de archipel te verkennen. 

Ontdek Stockholm op fiets 

Fietsen door Stockholm is een goede manier om kennis te maken met deze prachtige stad. Kies voor een begeleide tour, of ga zelf op onderzoek uit. De begeleide tour wordt aangeboden in het Engels, Duits of Nederlands. Je fietst langs de hoogtepunten van de stad, waaronder het stadhuis, de kerk van Ridderholmen, het koninklijk paleis en het oude gedeelte van de stad (de gamla stan), maar ook langs verborgen pareltjes van de stad zoals djurgården (het eerste nationale park ter wereld binnen stadsgrenzen).  

Wandelliefhebbers kunnen aan de Hoge Kust van Zweden hun hart ophalen! Er is bijna 300 kilometer aan wandelpad, waar Elsbeth je graag over adviseert.

Provincie Ångermanland

Wandelen aan de Hoge Kust 

Aan de Höga Kusten zijn er twee langeafstandspaden die niet vergeten mogen worden als je een wandelliefhebber bent. Waar de High Coast Trail strak de kust en soms de wegen volgt, zoekt de Världarvsleden ook de rustige paden in het binnenland en hoge punten langs de kust op. Geweldige uitzichten en een volle belevenis van de natuur zijn uiteraard het gevolg.

Elektrische mountainbike door de binnenlanden 

Huur een elektrische mountainbike en ga er zelf erop uit, of nog leuker: boek een tour met een gids. Per elektrische mountainbike ga je op pad naar de mooiste pareltjes van de binnenlanden van de Hoge Kust. Hier vind je nog echte ongerepte natuur en een diversiteit aan wildlife. Elke tour is uniek en wordt samengesteld aan de hand van jouw specifieke wensen en ervaring op het gebied van mountainbiken.

Kennismaken met de Siberische husky 

Carolien woont met haar honden op de boerderij in het binnenland van de Hoge Kust. Deze Nederlandse heeft het welzijn van haar honden op de eerste plaats staan. Je leert over de Siberische husky’s en het leven met dit natuurlijke ras. Daarna wordt per persoon één husky uitgekozen voor een wandeling in de natuur met gids. Omdat een Siberische husky dicht bij de natuur staat en erg sociaal van aard is, zijn er tijdens de tocht enkele activiteiten waarbij de band tussen mens en dier voorop staat. Je kunt ervoor kiezen om een huisje te huren op het terrein bij de honden. 

Plan jouw reis naar Zweden

Ben je op zoek naar een bijzondere Zweden rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met je reisexpert in Zweden. Sylvia of Elsbeth maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij een van onze Zweden specialisten.

 

Zweden met kinderen

Wil je graag naar Zweden reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze familiereis Zweden.

Beste reistijd Zweden

De beste reistijd Zweden wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Zweden. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Zweden.

Meer Zweden inspiratie

Zweden leent zich perfect voor het maken van roadtrips, en de regio Dalarna in Midden-Zweden is er uitstekend voor. Lees het verhaal van Robert van Traveljunks over een roadtrip door Dalarna.