De beste reistijd in Griekenland wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Griekenland. Maar misschien speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Griekenland te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Monique geeft je graag advies.

De beste reistijd Griekenland is in de maanden mei en juni en september en oktober. In de zomer kun je ook prima een rondreis door Griekenland maken, maar kan het erg druk zijn.  In het voor- en najaar is het minder druk en minder heet. In het voorjaar is het zeewater wel wat koel, in het najaar is het water aangenaam warm.
 

Beste reistijd Griekenland: Klimaat

 

beste-reistijd-griekenland

Alle Griekse eilanden inclusief het vaste land hebben een Mediterraan klimaat. Dat betekent zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. In de maanden mei t/m oktober is de temperatuur aangenaam tot heet en is er amper neerslag. De gemiddelde temperatuur in Griekenland is in juli het hoogst met 27 graden en het laagst in januari met 14 graden.

De beste periode om naar Griekenland op vakantie te gaan zijn de maanden mei - juni en september - oktober. In de maanden juli en augustus kan het erg heet èn erg druk zijn. Temperaturen van tegen de veertig graden zijn in juli en augustus goed mogelijk. Tijdens de overige zomermaanden is het prima vertoeven op de Griekse eilanden. De zon schijnt uitbundig en de temperatuur loopt vrijwel overal op de Griekse eilanden op naar 25 tot 30 graden. Direct aan het water is het over het algemeen iets koeler. Op de eilanden is het over het algemeen in het oosten wat heter dan in het westen. De maand september is een van de favoriete reismaanden voor Griekenland. De drukte van het hoogseizoen is dan voorbij, maar de temperaturen zijn nog wel zomers warm. Het klimaat in Griekenland is binnen Europa misschien wel het beste voor zon-, zee- en strandliefhebbers. Dit omdat de kans op regen- of onweersbuien kleiner is aan de Griekse stranden dan in vakantiebestemmingen zoals Spanje, Italië of Kroatië. Maar ook voor rondreizen is het klimaat ideaal, zeker buiten de hete zomermaanden juli en augustus.

Voor- en naseizoen Griekenland

Het voor- en naseizoen is wat ons betreft de beste reistijd voor Griekenland, al is het weer wel wat variabeler dan in de zomer.  De temperaturen zijn dan heerlijk aangenaam. Als je geluk hebt is het in maart of april al heerlijk weer aan de Griekse stranden. Maar er zijn soms ook jaren waarbij je tot juni moet wachten op de eerste echte zomerse dagen. Het naseizoen is over het algemeen droger dan het voorseizoen. Daarnaast is de zee dan nog aangenaam warm van de hete zomermaanden. Al kan in oktober het regenseizoen soms al zijn intrede doen. 

Beste Reistijd Griekenland: Drukte

beste-reistijd-griekenland

De drukste maanden in Griekenland zijn juli en augustus. Als je niet van drukte houdt kun je deze maanden het best vermijden. In de maanden mei/juni en september/oktober is het een stuk rustiger en is de temperatuur aangenamer. 

Speciale Evenementen

beste-reistijd-griekenland

25 maart: Onafhankelijkheid
Op 25 maart 1821 verklaarde Griekenland zich onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk. Dit was het begin van de opstand tegen de Turken, die het land meer dan 400 jaar in hun greep hielden. Het wordt ieder jaar groots gevierd, en er vinden militaire parades plaats.

April: Grieks Orthodox Pasen* 
Van goede vrijdag t/m tweede paasdag. In de gehele week voorafgaand aan Pasen worden voorbereidingen getroffen voor dit grootste feest. Zo worden huizen opnieuw wit geverfd, paasborden gebakken, en er worden lammeren geslacht. Deze week wordt de Grote (Megali) Week genoemd. Op Goede Vrijdag wordt door iedere kerk een draagbare kapel versierd met bloemen. De kapel wordt meegedragen in de processie op vrijdagavond, waarbij mensen kaarsen dragen en liederen zingen. Deze processie vindt plaats in iedere stad en in ieder dorp. Op zaterdagavond laat verzamelt iedereen zich bij de kerk, waar om middernacht de opstanding wordt herdacht. Dit gaat gepaard met het luiden van klokken, vuurwerk en op sommige plaatsen met vreugdevuren. Kaarsen met ‘het licht’ worden van de kerk mee naar huis gedragen. Op zondag, 1e Paasdag, wordt er feest gevierd met zang en dans en eet men geroosterd lam.

1 mei: Dag van de arbeid en start van de lente
Dag van de Arbeid en officiële begin van de lente en het toeristenseizoen. Op deze dag worden er bloemen geplukt, waarvan kransen worden gemaakt.

juni: Pinksteren ofwel Dag van de Heilige Geest
Pinksteren wordt beschouwd als de verjaardag van de Kerk, omdat Orthodoxe christenen geloven dat Gods Geest steeds onder de mensen is blijven wonen.

De orthodox katholieke kerk volgt de Juliaanse kalender waardoor feesten en vieringen 14 dagen later plaats vinden dan volgens de westerse (gregoriaanse) kalender.

15 augustus: Maria Hemelvaart
Maria Hemelvaart is een grote godsdienstige viering in familiekring. 

Plan je reis naar Griekenland

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Monique, onze Griekenland specialist. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Griekenland reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Griekenland of de beste reistijd Griekenland.