Homestay in Suriname

Een Surinaamse beestenboel in Saramacca
De rivier als levensader
Een historisch plantage huis in Commewijne
Een stukje tropisch platteland

Een Surinaamse beestenboel in Saramacca

Bij het dorpje Uitkijk ten westen van Paramaribo verblijf je in een homestay langs de Saramaccarivier. Tot de locals behoren in dit geval ook de geiten, paarden, honden, eenden, koeien en kippen. De eigenaar is een echte verhalenverteller, maar ook de mensen uit de buurt staan open voor een gesprek. Ga een biertje drinken in het kleine barretje bij de homestay waar tori’s, oftewel verhalen, worden uitgewisseld. Of ga aan de oever van de rivier zitten, waar de locals komen vissen in een van de kleine hutjes aan de waterkant. Wanneer je te gast bent in Uitkijk kun je even meedoen met het leven op ‘boiti’, zoals de gebieden buiten de stad genoemd worden. Verderop op de rivier zijn een aantal Inheemse- en Marron dorpjes, maar aan de overzijde begint de jungle waar vandaan je de apen hoort brullen! Ook hier slapen? Je vindt een bezoek aan Uitkijk terug in de Suriname reis met positieve impact!

Homestay Suriname - De rivier als levensader

De kleine homestay Sutikamia ligt wat dieper in het Boven Suriname gebied waar de Marrons leven, de afstammelingen van de weggelopen slaven. De natuur is hier de baas, de rivier staat centraal, maar de locals zijn dichtbij: het dorpje Botopassi ligt op loopafstand van de huisjes waar je slaapt. Het barretje van de beheerder van Sutikamia is hét centrum van het dorp, waar muziek de ideale ijsbreker is om je te mengen met de locals. Dankzij de zonnepanelen op het resort kan het hele dorp nu genieten van stroom, en dus ook van de typisch Surinaamse beats. Verwacht bij Sutikamia geen luxe, maar wel een sfeervolle locatie en het lokale leven in het binnenland. Een tip: zorg ervoor dat je bord niet afdrijft in de rivier wanneer je daar de afwas gaat doen! In de reis met positieve impact bezoek je Sutikamia in Botopassi.

Een historisch plantage huis in Commewijne

In plantagedistrict Commewijne overnacht je in een buitenhuis van een Hindoestaanse eigenaar. Het huis ademt historie, dankzij de prachtige restauratie waar de eigenaar uren over kan vertellen! Om en rond het huis gebeurt van alles. Op het uitgestrekte achterland loop je tijdens het visseizoen grote groepen lokale hengelaars tegen het lijf, die in de moerasslootjes vissen proberen te vangen, zoals de Kwiekwie, Overal staan bomen met vruchten, die de eigenaar plukt voor bij het ontbijt. Aan deze kant van de Commewijne rivier heerst rust, waar de wegen kleine zandpaadjes zijn en je dag wordt bepaald door de stand van de zon. Zodra die ondergaat hoef je alleen nog maar te genieten vanuit je hangmat op de veranda met het geluid van de vogeltjes op de achtergrond. Om er te komen kun je het beste de fiets pakken vanuit de stad! Tijdens onze hoogtepunten reis verblijf je hier!

Homestay Suriname – Een stukje tropisch platteland

Middenin het uitgestrekte dorpje Domburg aan een van de gemoedelijke zandweggetjes in het district Wanica ligt Guesthouse Little Paradise. Op dit stukje rustiek platteland hebben de eigenaren eigenhandig een prachtig guesthouse gebouwd. Naast hun erf delen ze ook graag hun verhalen over Suriname met je, dus dit is hét moment voor al je vragen over het land. Wie weet brengt de eigenaar je tot nieuwe inzichten! Niet alleen door in gesprek te gaan, maar ook door de manier van leven over te nemen, ga je merken dat je de tijd neemt voor de dingen om je heen. De verleiding is groot om niets te doen en je dag door te brengen in de hangmat op de veranda, maar stil zitten is zeker niet de enige optie. Jullie gastheer en –vrouw kennen alle ins en outs van wat er in de omgeving te doen is! Dit kleine paradijs vind je terug in de individuele rondreis.

Slapen in een homestay

Een homestay in Suriname is comfortabeler dan waar je in eerste instantie misschien aan denkt. Verwacht geen matje op de grond in de woonkamer, maar een kamer of eigen huisje op het terrein van de local. Je hebt altijd een eigen slaapkamer tot je beschikking, soms zelfs met een eigen toilet en een plekje om je terug te trekken. Je hoeft dus niet zoveel privacy in te leveren om wel de homestay-ervaring te hebben! Vaak is de inrichting niet al te luxe en de ervaring niet zo gepolijst: de homestay wordt meestal niet gerund door een ervaren toerisme professional, wat je eigenlijk meer bezoeker dan toerist maakt.

Een overnachting in een homestay in Suriname brengt ook een aantal positieve effecten voor de plek met zich mee. Je vindt de homestays vaak op het platteland, in gebieden waar nog niet zo veel toeristen komen. De eigenaar is meestal een lokale ondernemer, wat betekent dat je met een bezoek aan een homestay ook de lokale economie steunt. Door deel te nemen aan het leven van de mensen waar je verblijft, maak je op een gelijkwaardige manier kennis met de mensen in het gebied.

Meer inspiratie voor een rondreis

Wil je nog meer inspiratie opdoen over een mooie reis, of zoek je verder dan de mooie homestays van Suriname? Lees over de mooiste bezienswaardigheden van dit mooie land, of bekijk de reiservaringen van één van onze reizigers. De bloggers van Stop and Stare geven je een aantal reistips voor een geweldige Suriname reis.

Plan jouw reis naar Suriname

Ben je op zoek naar een bijzondere Suriname rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Lizet, de reisexpert in Suriname. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Lizet.

Duurzaam reizen Suriname

In Suriname is duurzaam reizen vrij makkelijk. Je reist vooral overland en de accommodaties zijn kleinschalig en werken milieuvriendelijk. Better Places helpt je graag aan lokale gidsen, die je alles kunnen vertellen over hun land. Door hen in te huren draag je bij aan hun levensonderhoud. Je kunt in Suriname bovendien kennismaken met lokale gemeenschappen, bijvoorbeeld met de Marron aan de Boven-Surinamerivier. Wil je de natuur in Suriname verkennen? Kies dan voor excursies die de natuur niet beschadigen. Wil je bijvoorbeeld zien hoe zeeschildpadden hun eieren leggen, dan kiest Better Places een plek waar de regels van het Wereldnatuurfonds in acht worden genomen en waar speciaal getrainde gidsen werken. Lees hier meer over duurzaam reizen in Suriname.