Top 5 bezienswaardigheden in Suriname volgens Lizet

  • Maak een fietstocht naar de plantages van Suriname
  • Bezoek Fort Nieuw Amsterdam
  • Dagtrip naar de Warappakreek
  • Boottocht naar de Jodensavanne
  • Maak een stadswandeling door Paramaribo

 

Maak een fietstocht naar de plantages van Suriname

Suriname had in de achttiende eeuw een groot aantal suiker- en koffieplantages, die in handen waren van Nederlandse kolonisten. Op deze plantages werkten honderden slaven onder zware omstandigheden. Je kunt nog steeds oude plantages bezoeken in Suriname, waaronder de authentieke plantage Mariënbosch. Mariënbosch ligt aan de Commewijnerivier en je hebt hier het gevoel dat je een stap terug in de tijd zet. Je kunt hier slapen in het oude plantagehuis, in een authentieke sfeer. Heel bijzonder!

Bezoek Fort Nieuw Amsterdam

Fiets je naar Mariënbosch, maak dan onderweg ook een stop bij Fort Nieuw Amsterdam en sla het openluchtmuseum niet over. Dit oude Nederlandse verdedigingsfort is nu een museum en geeft je een goed inzicht in de geschiedenis van Suriname. Het fort ligt op een strategisch punt aan de Surinamerivier, als verdedigingsvesting tegen vijandelijke vloten. In 1799 kwam het fort in Engelse handen en dat bleef zo tot 1816. Je kunt deze fietstocht onder leiding van een gids maken en dan ook naar koffieplantage Peperpot gaan, één van de oudste plantages van Suriname. De gids kent de omgeving en de geschiedenis van de plantages op zijn duimpje. Dat geeft je de kans om vragen te stellen en veel te leren over Suriname.

Dagtrip naar de Warappakreek – Bezienswaardigheden Suriname

Vanuit Paramaribo kun je een afwisselende historische dagtrip maken naar de Warappakreek. Aan het begin van de kreek vind je Plantage Reynsberg, in de volksmond ook wel Bakkie genaamd. Marscha, erfgename van de plantage kwam tien jaar geleden terug naar haar roots in Suriname vanuit Nederland en besloot samen met haar man Bas de geschiedenis van het gebied weer tot leven te brengen. Tijdens een dagtrip hoor je tijdens een tocht door de kreek de verhalen van de plantages richting de kreek en ga je op zoek naar de resten van een oude stoommachine.

Ben je benieuwd geworden naar meer tips van onze reisexpert Lizet? Bekijk de reistips Suriname.

Boottocht naar de Jodensavanne

Wil je een bijzonder stukje Joodse geschiedenis zien, maak dan vanuit Paramaribo een boottocht naar de Jodensavanne. Je vaart over de Surinamerivier, waar vroeger veel plantages stonden. Samen met je lokale gids stop je bij de voormalige citrusplantage Domburg en bij suikerplantage Laarwijk, wat nu allebei gezellige dorpjes zijn. Dan vaar je door naar de Jodensavanne, in de zeventiende eeuw de eerste Joodse nederzetting in Suriname. De Jodensavanne werd een welvarend dorp met ruim veertig suikerplantages. Je vindt er onder andere restanten van een synagoge en Joodse begraafplaatsen.

Maak een stadswandeling Paramaribo

Paramaribo heeft volop historische bezienswaardigheden. Tijdens een stadswandeling Paramaribo leer je de stad en haar geschiedenis goed kennen. Je bezoekt onder andere Fort Zeelandia, een voormalig Nederlands fort, dat door kolonisten werd gesticht aan het begin van de zeventiende eeuw. Natuurlijk wandel je ook langs de Waterkant, één van de belangrijkste straten van Paramaribo. Aan de straat liggen verschillende historische gebouwen, zoals het Hoekhuis, de Waag, de Sint-Petrus- en Paulusbasiliek en de Lutherse kerk. Je vindt hier volop mooie voorbeelden van koloniale architectuur. Een lokale gids vertelt je over de geschiedenis van zijn stad en laat je de meest bijzondere plekken zien.

Meer weten over koloniale verleden van Suriname?

De bloggers van Stop and Stare schreven een blog over hun bezoek aan de plantages.

Suriname met kinderen

Wil je graag naar Suriname reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Suriname met kinderen.

Beste reistijd Suriname

De beste reistijd voor een rondreis Suriname is van begin februari tot eind april en van juli tot en met november. In de overige maanden is reizen in Suriname ook prima te doen. De kans op een tropische bui is dan alleen wat groter. Lees hier meer over beste reistijd Suriname.