Ga je naar Suriname op vakantie? Dan móet je wel een lange vlucht maken naar Paramaribo. Niet echt goed voor het klimaat; vliegtuigen zijn grote vervuilers. Het is dan ook terecht dat er veel kritiek is op de vele vliegvakanties die we met zijn allen maken. Moeten we dan helemaal stoppen met vliegen als we het milieu willen sparen? Dat is ook geen oplossing. Reizen brengt namelijk veel goeds, mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen door Suriname maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Daarnaast streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Met de impactscores die we onze reizen toekennen kunnen we precies zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. De scores vind je in de Eerlijke Reiswijzer van Suriname. Op deze pagina geven we een toelichting bij de impactscores.

Eerlijke reiswijzer logo.

Met de eerlijke reiswijzer willen we op een transparante en positieve manier duidelijk maken dat we niet per se minder, maar vooral anders moeten reizen. 

Ik ben benieuwd

Het belang van toerisme voor Suriname

Het toerisme is van steeds groter belang voor de Surinamers. Nu maakt de sector nog maar zo'n 3,7% uit van het BNP (2019). De verwachting is dat het aandeel van de reisindustrie de aankomende jaren flink zal toenemen. Officieel werken er zo'n vijfduizend mensen in het toerisme. Waarschijnlijk werken er veel meer mensen in de sector. Geschat wordt dat 20% van de formele economie voortkomt uit informele banen. Ook in het toerisme vind je veel onofficiële banen, zoals straatverkoper en souvenirhandelaar. 

De Surinaamse economie is voor een groot deel afhankelijk van de kleinschalige goudmijnsector. Het delven van goud brengt grote problemen met zich mee: plattelandsbewoners worden van hun grond verjaagd, bosgebieden worden gekapt en per jaar belandt er zo'n zestigduizend kilo kwik in het milieu. Het gevolg? Vervuilde ecosystemen en rivieren en ernstige gezondheidsklachten bij de bewoners. Met de groei van het toerisme groeit ook het belang om natuurgebieden te beschermen tegen de mijnindustrie. Buitenlanders komen tenslotte om het natuurschoon te bewonderen en zijn bereid daarvoor te betalen.

Positieve impactscore

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Suriname. In de infographics op deze pagina zie je de gemiddelde scores van de geboekte reizen naar Suriname in 2023.

Overnachtingen

Bij het selecteren van accommodaties voor de rondreizen, kiezen onze lokale reisexperts zoveel mogelijk voor een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen voor duurzaam en sociaal ondernemen, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld. De hotels in Suriname waar je tijdens een rondreis verblijft zijn allemaal kleinschalig en je verblijft voornamelijk in lodges middenin de natuur. Suriname scoort het maximaal aantal van 5 punten voor overnachtingen in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er in 2023 voor minimaal 76% van het totaal aantal nachten gebruik werd gemaakt van kleinschalige en/of duurzame accommodaties. 

Plantage Mariënbosch is een oude koffieplantage langs de Commewijnerivier. Het landhuis is omgetoverd tot een bijzondere homestay. Je bereikt het huis per fiets. Bij aankomst word je warm welkom geheten door de landheer en meteen meegenomen in de dagelijkse routine. Als bezoeker krijg je een authentieke ervaring en een uniek inkijkje in het leven op een Surinaamse plantage. Tegelijkertijd weet je zeker dat jouw geld goed terechtkomt.

Excursies

Om ervoor te zorgen dat de lokale bevolking zoveel mogelijk profiteert van jouw bezoek aan hun land, stimuleren wij reizigers om excursies in de rondreis op te nemen waarbij de lokale bevolking centraal staat. Door de plekken waar je verblijft is er toch juist veel contact met de bevolking. Zo verblijf je in Gunsi niet in een resort op het eiland maar in het dorp, waarbij de dorpsbewoners echt je buren zijn en je veel meekrijgt van het lokale leven. Ook op Landgoed Linde's Lust, net buiten Paramaribo, verblijf je bij de Surinamers thuis en kan je allerlei activiteiten ondernemen. Daarnaast kunnen er in overleg met de lokale reisexpert nog meer excursies in Suriname worden opgenomen in de reis,  zoals een kookles of een fietstour met lokale gids.  Suriname scoort 5 punten voor het onderdeel excursies in de Eerlijke Reiswijzer. Dit betekent dat er gemiddeld vijf excursies zijn opgenomen in de uitgevoerde reizen in 2023.

Lokale chauffeurs

In Suriname reis je met privéchauffeurs of per gedeelde transfers. Daarom scoort Suriname 4 punten op dit onderdeel. Waar mogelijk maakt onze lokale reisexpert gebruik van een vaste poule aan gidsen en chauffeurs. 

Natuur en cultuur

Suriname telt een groot aantal beschermde natuurgebieden. Tijdens de hoogtepuntenreis bezoek je Brownsberg Nature Park en Bigi Pan National Park. Voor Brownsberg geldt een entreeprijs van 10 euro per persoon, wat ten goede komt aan het onderhoud en de bescherming van het natuurpark. Daarnaast draag je tijdens de reis bij aan de bescherming van natuurparken en cultureel erfgoed door een verblijf in bijzondere accommodaties. Op dit onderdeel scoort Suriname 3 punten.

Slow Travel

We stimuleren onze klanten om zo lang mogelijk op reis te gaan. Want hoe langer je reist, hoe groter je positieve impact is. Bovendien biedt het reizigers een betere ervaring, aangezien ze langer in een land of regio blijven en zo de plek beter ervaren. Dat noemen we slow travel.

Suriname ligt in zone 2. Voor reizen naar bestemmingen in zone 2 hebben we als doelstelling om een minimale reisduur van 10 dagen te halen. In 2023 was het gemiddelde aantal reisdagen voor de geboekte reizen naar Suriname 18 dagen. Daarmee scoort Suriname 2 punten voor het onderdeel Slow Travel op de Eerlijke Reiswijzer. 

Luxe Suriname reis

Better Places heeft samen met mij de perfecte reis samengesteld voor onze twee weken in Suriname. Wat wij erg belangrijk vonden was duurzaam toerisme: er was onderweg veel aandacht voor de lokale bevolking en natuur.

Wat we nog meer doen

Bij het vergroten van onze positieve impact en het minimaliseren van onze negatieve impact, zijn er ook allerlei acties die we ondernemen die lastig te meten zijn. Zo stimuleren we onze reizigers om vaker plantaardig te eten, minder wegwerpplastics te gebruiken en overtoerisme te voorkomen.

Vegetarisch eten in Suriname

Tijdens deze rondreis door Suriname zijn veel maaltijden inbegrepen. Als je van tevoren doorgeeft dat je vegetarisch of veganistisch eet, dan kan daar altijd rekening mee worden gehouden. In restaurants is er meestal wel een optie voor een gerecht zonder vis en vlees, al is het aanbod wel wat beperkt. Hoewel veel gerechten van zichzelf al geen dierlijke producten bevatten, is het fenomeen vegetariër en met name veganist, minder bekend in Suriname. 

Overtoerisme voorkomen

Bij het samenstellen van onze reizen door Suriname zorgt de lokale reisexpert voor een goede balans tussen bekende en minder bekende plekken. We kiezen er bewust voor om ook de minder bekende plekken te bezoeken. Zo helpen we reizigers beter te verdelen over het land en gaan we overtoerisme tegen. Off the beaten track reizen is niet alleen beter voor de bestemming. Het zorgt ook voor een mooiere ervaring voor de reiziger. 

Plasticvrij reizen

Doordat je het kraanwater in veel delen van Suriname veilig kan drinken, is het niet nodig om plastic flesjes water te kopen. De anti-plastic trend wordt ook in Suriname opgepikt. Het effect is dat de meeste horeca geen plastic rietjes en bekers meer serveren, en in veel winkels moet je betalen voor een plastic tasje. Op veel plekken kun je gratis je eigen flesje vullen met mineraalwater.

Suriname fietsen

Impact op het klimaat

Naast de positieve effecten, veroorzaakt reizen ook klimaatschade. Dat komt vooral door het vervoer van en naar de bestemming, maar ook het vervoer ter plekke veroorzaakt broeikasgassen. Wij adviseren onze reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis.

Uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Paramaribo in Suriname veroorzaakt 3823kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. Om 3823kg CO2e te compenseren moet je achtenhalf jaar vis en vlees van je menu schrappen. De vlucht van en naar Suriname is onvermijdelijk. Daarom proberen we op andere vlakken de CO2e-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door geen binnenlandse vluchten op te nemen in de reis. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2e-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Zo min mogelijk binnenlandse vluchten

In 2019 hebben we al onze verre reizen onder de loep genomen en gekeken welke binnenlandse vluchten we konden vervangen door alternatief vervoer. Denk aan de trein, bus, boot, huurauto of privévervoer. Daarbij hebben we rekening gehouden met veiligheid, comfort en reistijd. Bij sommige reizen hebben we de route aangepast, zodat de binnenlandse vluchten niet langer nodig zijn. 

CO2e-uitstoot van de vlucht

Kies voor een vlucht met de minste klimaatimpact door bij Google Flights te filteren op CO2e-uitstoot. De verschillen in uitstoot worden veroorzaakt door het type vliegtuig, aantal tussenstops of de route. Lees hier meer over in deze blog over duurzamer vliegen.

Retour Amsterdam - Paramaribo: uitstoot per persoon per airline (kg CO2e)

Non CO2e-effecten door vliegen

Naast CO2e komen bij vliegtuigen ook andere schadelijke stoffen vrij. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Op bepaalde hoogtes kan door stikstofoxide ozon ontstaan, met smog als gevolg. Waterdamp bevriest rond tien kilometer hoogte. De ijskristallen van de bevriezing vormen de vliegtuigstrepen die je wel eens ziet. Veel strepen vormen als het ware een deken die ervoor zorgt dat er minder warmte terugstraalt van de aarde naar de ruimte. Zo hebben ze een opwarmend effect. Het is niet duidelijk hoe groot de bijdrage van deze zogenaamde non CO2e-effecten is op het opwarmen van de aarde. 

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2e-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.