Ga je naar Suriname op vakantie? Dan móet je wel een lange vlucht maken naar Paramaribo. Niet echt goed voor het klimaat; vliegtuigen zijn grote vervuilers. Het is dan ook terecht dat er veel kritiek is op de vele vliegvakanties die we met zijn allen maken. Moeten we dan helemaal stoppen met vliegen als we het milieu willen sparen? Dat is ook geen oplossing. Reizen brengt namelijk veel goeds, mits het op de juiste manier gebeurt. Bij het samenstellen van onze reizen door Suriname maakt onze lokale reisexpert gebruik van de checklist voor duurzaam reizen. Zo zorgen we ervoor dat we een zo groot mogelijke positieve impact op de lokale gemeenschap en de natuur hebben. Daarnaast streven we naar een minimale negatieve impact op het klimaat. Met de impactscores die we onze reizen toekennen kunnen we precies zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Suriname. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de hoogtepuntenreis door Suriname.

Souvenirs aus Holz in Suriname

Het belang van toerisme voor Suriname

Het toerisme is van steeds groter belang voor de Surinamers. Nu maakt de sector nog maar zo'n 3,7% uit van het BNP (2019). De verwachting is dat het aandeel van de reisindustrie de aankomende jaren flink zal toenemen. Officieel werken er zo'n vijfduizend mensen in het toerisme. Dat is 2,4% van de beroepsbevolking. Waarschijnlijk werken er veel meer mensen in de sector. Geschat wordt dat 20% van de formele economie voortkomt uit informele banen. Ook in het toerisme vind je veel onofficiële banen, zoals straatverkoper en souvenirhandelaar. Die banen worden niet meegeteld bij het aantal Surinamers dat afhankelijk is van het toerisme.

Suriname kampt al jaren met een forse economische crisis. Door grote inflaties is de Surinaamse dollar amper nog wat waard. De buitenlandse valuta die in het toerisme verdiend wordt is hard nodig.

Toerisme als alternatief voor goudwinning

De Surinaamse economie is voor een groot deel afhankelijk van de kleinschalige goudmijnsector. Het delven van goud brengt grote problemen met zich mee: plattelandsbewoners worden van hun grond verjaagd, bosgebieden worden gekapt en per jaar belandt er zo'n zestigduizend kilo kwik in het milieu. Het gevolg? Vervuilde ecosystemen en rivieren en ernstige gezondheidsklachten bij de bewoners. Met de groei van het toerisme groeit ook het belang om natuurgebieden te beschermen tegen de mijnindustrie. Buitenlanders komen tenslotte om het natuurschoon te bewonderen en zijn bereid daarvoor te betalen. De mensen die eerst in de delfstofwinning werken, kunnen nu hun inkomsten uit het toerisme halen. Dat is bovendien een stuk beter voor hun gezondheid.

Positieve impactscore

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige en duurzame hotels

Bij het selecteren van accommodaties voor de rondreizen, kiezen onze lokale reisexperts zoveel mogelijk voor een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en voor het klimaat. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen voor duurzaam en sociaal ondernemen, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld. De hotels in Suriname waar je tijdens een rondreis verblijft zijn allemaal kleinschalig en je verblijft voornamelijk in lodges middenin de natuur. Zo overnacht in Bigi Pan National Park in een lodge op het water en verblijf je net buiten Paramaribo in een kamer op een volledig zelfvoorzienend landgoed. Suriname scoort dan ook hoog op het gebied van duurzame hotels. 

 

Luxe Suriname reis

Plantage Mariënbosch is een oude koffieplantage langs de Commewijnerivier. Het landhuis is omgetoverd tot een bijzondere homestay. Je bereikt het huis per fiets. Bij aankomst word je warm welkom geheten door de landheer en meteen meegenomen in de dagelijkse routine. Als bezoeker krijg je een authentieke ervaring en een uniek inkijkje in het leven op een Surinaamse plantage. Tegelijkertijd weet je zeker dat jouw geld goed terechtkomt.

Excursies met de bevolking

Om ervoor te zorgen dat de lokale bevolking zoveel mogelijk profiteert van jouw bezoek aan hun land, stimuleren wij reizigers om excursies in de rondreis op te nemen waarbij de lokale bevolking centraal staat. In Suriname is het aanbod van dit soort excursies minder groot als op sommige andere bestemmingen maar door de plekken waar je verblijft is er toch juist veel contact met de bevolking. Zo verblijf je in Gunsi niet in een resort op het eiland maar in het dorp, waarbij de dorpsbewoners echt je buren zijn en je veel meekrijgt van het lokale leven. Ook op Landgoed Linde's Lust, net buiten Paramaribo, verblijf je bij de Surinamers thuis en kan je allerlei activiteiten ondernemen. Daarnaast kunnen er in overleg met de lokale reisexpert nog meer excursies in Suriname worden opgenomen in de reis,  zoals een kookles of een fietstour met lokale gids. 

Lokale gids en chauffeur

In Suriname reis je met privéchauffeurs of per gedeelde transfers. Daarom scoren de voorbeeldreizen altijd goed op het onderdeel lokale gids en chauffeur. Zij profiteren maximaal van onze rondreizen. Waar mogelijk maakt onze lokale reisexpert gebruik van een vaste poule aan gidsen en chauffeurs. Zij zijn in dienst van tussenbedrijven of werken als freelancers. 

Drei Menschen fahren Fahrrad in Suriname
Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Vegetarisch eten in Suriname

Tijdens deze rondreis door Suriname zijn veel maaltijden inbegrepen. Als je van tevoren doorgeeft dat je vegetarisch of veganistisch eet, dan kan daar altijd rekening mee worden gehouden. In restaurants is er meestal wel een optie voor een gerecht zonder vis en vlees, al is het aanbod wel wat beperkt. Hoewel veel gerechten van zichzelf al geen dierlijke producten bevatten, is het fenomeen vegetariër en met name veganist, minder bekend in Suriname. 

Slow travel

Alle wegen leiden naar... Paramaribo. Het aantal kilometers dat je gemiddeld per dag aflegt tijdens de hoogtepunten reis is zo'n zestig per dag. Dat is vrij veel voor een relatief klein land als Suriname. Dat komt doordat je op weg naar de volgende bestemming, altijd eerst terug moet naar Paramaribo.

Duurzaam vervoer ter plekke

In Suriname is het gebruikelijk dat excursies en uitstapjes naar andere regio's als geheel georganiseerde trip verkocht worden. Je gaat dan met gedeeld vervoer naar de locatie. Hoe meer mensen een vervoersmiddel delen, hoe lager de CO2-uitstoot per persoon is. 

 Benieuwd bij welke restaurants op je bestemming je als vegetariër of veganist goed kan eten? Download dan voor vertrek de app Happy Cow. Daarmee heb je vega(n) vriendelijke adresjes in meer dan 180 landen op zak. Eet smakelijk! 

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Natuurbehoud en cultureel erfgoed

Suriname telt een groot aantal beschermde natuurgebieden. Tijdens de hoogtepuntenreis bezoek je Brownsberg Nature Park en Bigi Pan National Park. Voor Brownsberg geldt een entreeprijs van 10 euro per persoon, wat ten goede komt aan het onderhoud en de bescherming van het natuurpark. Daarnaast draag je tijdens de reis bij aan de bescherming van natuurparken en cultureel erfgoed door een verblijf in bijzondere accommodaties. Zo overnacht je in Bigi Pan in een lodge op het water en in Mariënbosch in een plantagehuis. 

Off the beaten track

Bij het samenstellen van onze reizen door Suriname zorgt de lokale reisexpert voor een goede balans tussen bekende en minder bekende plekken. Natuurlijk wil je naar plaatsen zoals Gunsi en Mariënbosch. Die zijn niet voor niets zo populair. Maar we kiezen er bewust voor om ook de minder bekende plekken te bezoeken. Zo helpen we reizigers beter te verdelen over het land en gaan we overtoerisme tegen. Off the beaten track reizen is niet alleen beter voor de bestemming. Het zorgt ook voor een mooiere ervaring voor de reiziger. Plekken zijn vaak nog authentiek en je hoeft al het moois met niemand te delen. Denk aan Linde's Lust, waar je in een traditioneel landhuis verblijft en allerlei culturele activiteiten in de buurt kan doen. Helemaal bijzonder is het bezoek aan het Amazonewoud tijdens onze avontuurlijke rondreis door Suriname. Het gebied is onbewoond en de natuur onaangetast. Op een handjevol avontuurlijke reizigers na, kom je hier niemand tegen.

Better Places heeft samen met mij de perfecte reis samengesteld voor onze twee weken in Suriname. Wat wij erg belangrijk vonden was duurzaam toerisme: er was onderweg veel aandacht voor de lokale bevolking en natuur.

Plasticvrij reizen

Doordat je het kraanwater in veel delen van Suriname veilig kan drinken, is het niet nodig om plastic flesjes water te kopen. Dat scheelt enorm veel afval. De anti-plastic trend wordt ook in Suriname opgepikt. Het effect is dat de meeste horeca geen plastic rietjes en bekers meer serveren, en in veel winkels moet je betalen voor een plastic tasje. Op veel plekken kun je gratis je eigen flesje vullen met mineraalwater.

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

Uitstoot van de vlucht

De retourvlucht van Amsterdam naar Paramaribo in Suriname veroorzaakt 3823kg CO2e per persoon. Je vliegt dan economy class met een rechtstreekse lijnvlucht. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. Om 3823kg CO2e te compenseren moet je achtenhalf jaar vis en vlees van je menu schrappen. De vlucht van en naar Suriname is onvermijdelijk. Daarom proberen we op andere vlakken de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door geen binnenlandse vluchten op te nemen in de reis. Hier lees je wat je zelf kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je reis naar Suriname maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van de CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Zo min mogelijk binnenlandse vluchten

In 2019 hebben we al onze verre reizen onder de loep genomen en gekeken welke binnenlandse vluchten we konden vervangen door alternatief vervoer. Denk aan de trein, bus, boot, huurauto of privévervoer. Daarbij hebben we rekening gehouden met veiligheid, comfort en reistijd. Bij sommige reizen hebben we de route aangepast, zodat de binnenlandse vluchten niet langer nodig zijn. In de reisbeschrijving vermelden we altijd of en hoeveel binnenlandse vluchten er in de reis zijn opgenomen. 

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexpert in Suriname is Travelife Certified.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Omdat we willen bijdragen aan een leefbare planeet, investeren we voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.