
In Suriname is eten cultuur. Elke maaltijd vertelt een verhaal en die verhalen komen uit alle windstreken. De Surinaamse keuken is ontstaan uit een mix van Afrikaanse, Javaanse, Hindoestaanse, Chinese en Europese invloeden. Door kolonisatie en migratie ontstond een unieke eetcultuur waarin smaken zijn en keukens zijn samengesmolten tot iets nieuws. En hoewel er vandaag de dag vaak vlees en vis op tafel staan, was dat niet altijd zo. De voorouders die op de plantages leefden, aten wat ze zelf verbouwden: cassave, bananen, tayer en als het meezat zoete aardappel. Plantaardig en vegetarisch eten in Suriname is geen hype, maar juist een terugkeer naar de roots.
Tips vegetarisch eten in Suriname
Bij Better Places stel je je rondreis Suriname samen met een lokale reisspecialist. Laat je inspireren door onze reistips en voorbeeldreizen en neem rechtstreeks contact op met de specialist voor een voorstel op maat.

Waarom plantaardig eten op reis een goed idee is
Kiezen voor plantaardig eten is een van de meest effectieve dingen die je als reiziger kunt doen om jouw impact op reis te verkleinen. Het is goed voor het klimaat, respectvol naar dieren en verrassend gezond voor jezelf. Door plantaardig te eten verklein je je ecologische voetafdruk aanzienlijk. Veel meer dan je met korter douchen, minder plastic en lokaal eten voor elkaar krijgt. Bovendien draag je bij aan het verminderen van dierenleed én geef je je lijf een boost met vezels, antioxidanten en belangrijke voedingsstoffen. Of je nu in Indonesië nasi bestelt zonder varkensvlees of in Spanje kiest voor vega pinxtos: jouw keuzes maken verschil. En zeg nou zelf, het is toch ook gewoon leuk om creatieve, plantaardige gerechten te ontdekken?

1. Traditioneel en plantaardig: het kan zeker
Wie aan Surinaams eten denkt, denkt al snel aan kip, zoutvlees of vis. Maar vergis je niet: de basis van de Surinaamse keuken is plantaardig. Rijst, bonen, groenten en knollen vormen het fundament van veel traditionele gerechten. De vraag naar plantaardig eten groeit en met een beetje oplettendheid kun je volop genieten van de Surinaamse keuken zonder dierlijke producten. Let wel op ingrediënten als bouillon, ghee en vis- of vleessaus. Vraag of het in het gerecht zit en of ze het achterwege kunnen laten. Met vriendelijkheid en een glimlach is veel mogelijk.

2. Deze gerechten zijn (bijna) altijd plantaardig
Veel Surinaamse gerechten zijn al plantaardig, of makkelijk plantaardig te maken:
- Roti met kousenband en aardappel: geserveerd zonder ei of kip is dit een hartige klassieker op basis van groente.
- Tahoe lontong: gefrituurde tofu met plakrijst, groenten en een pittige ketjapsaus. Check even of er kippenbouillon gebruikt is.
- Vegetarische pitjel: gestoomde groenten met romige pindasaus. Een gerecht met Javaanse roots dat vaak volledig plantaardig is.
- Saotosoep: kruidige soep op basis van citroengras en kruiden. Vraag naar plantaardige bouillon en laat het ei achterwege.
Vegetarisch eten in Suriname is een makkelijke manier om je CO2-uitstoot op reis te verkleinen. Wij geven nog meer tips voor een kleinere voetafdruk op vakantie.

3. Plantaardige snacks en zoetigheid
Ook de Surinaamse snackcultuur is een feest voor wie plantaardig eet. Let op met yoghurt, ghee of ei in het beslag, maar vaak is een kleine aanpassing genoeg.
- Bara: gekruide, gefrituurde snack op basis van urdiemeel. Soms met yoghurt in het beslag, dus even navragen.
- Samosa: krokant deeghapje met een kruidige vulling van aardappel en groenten. Vaak plantaardig.
- Baka bana: gefrituurde bakbanaan, soms met sambal-pindasaus.
- Bojo: zoete cake van cassave en kokos. Bevat vaak ei, maar er zijn plantaardige versies mogelijk.
- Cassave- en bananenchips: krokant, hartig en onweerstaanbaar.

4. Vers fruit vind je overal
Suriname barst van het verse fruit. Denk aan ananas, mango, papaja en natuurlijk bacoven, de kleine, zoete banaantjes die je op elke straathoek vindt. Drink versgeperst kokossap uit de noot en probeer zeker ook pompelmoes, die hier groter en sappiger is dan je gewend bent. Seizoensgebonden eten was hier altijd al vanzelfsprekend en bovendien veel rijker aan smaak dan geïmporteerd fruit in Nederland.

5. Kook zelf met een lokale chef
Een kookworkshop is een heerlijke manier om Suriname echt te leren kennen. Je leert werken met specerijen, ontdekt hoe veelzijdig cassave is en maakt samen plantaardige versies van klassiekers als pom of saotosoep. Surinaamse chefs weten als geen ander hoe je smaak opbouwt en dat kan ook zonder vlees of vis. Je keert huiswaarts met nieuwe skills, recepten én herinneringen.
Surinaams koken leer je natuurlijk van een echte Surinamer en als het even kan in het land zelf. Lees hier welke lokale ervaringen je nog meer op kunt doen tijdens je rondreis door Suriname!

6. Proef de sfeer in lokale eethuizen
Gezellige Surinaamse restaurantjes zijn de harten van de gemeenschap, waar locals samenkomen om te genieten van authentieke, huisgemaakte maaltijden. De variëteit aan snacks is eindeloos en overal hangt een warme, gastvrije sfeer. Dit biedt een unieke kans om de rijke smaken van Suriname te ontdekken. Of je nu trek hebt in een snelle hap of een uitgebreidere maaltijd, het is een sociale ervaring die je niet mag missen. Tip: met de HappyCow app vind je zelfs in kleine dorpen streetfoodkraampjes waar je verrassend goede plantaardige gerechten kunt krijgen.
Plantaardig en vegetarisch eten in Suriname is niet ingewikkeld. Het vraagt misschien wat uitleg en een paar vragen in het restaurant, maar het levert je een smakelijke, bewuste en authentieke reiservaring op.
Wist je dat...
- De productie van 120 gram rundvlees gemiddeld 1.800 liter water kost? Wil je dat besparen? Dan kun je 243 keer 1 minuut korter douchen. Of de volgende keer de vegaburger kiezen.
- Vlees en zuivel meer uitstoten dan de hele transportsector? Door meer plantaardig te eten verlaag je jouw uitstoot aanzienlijk.
- Plantaardig eten goed is voor je lijf. Minder kans op hartziekten, diabetes type 2 en overgewicht.
- Bijna de helft van het plastic in de oceaan van visnetten komt? Geen vis eten = minder plastic soep en minder dieren in de knoop.
- Grootschalige visserij letterlijk de zeebodem leegschraapt? In dit fragment van David Attenboroughs film Ocean zie je hoe dat werkt. Laat vis wat vaker staan en help mee de zee leefbaar te houden.
Plan jouw reis naar Suriname
Ben je op zoek naar een bijzondere Suriname rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Liesbeth, de reisexpert in Suriname. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Liesbeth.