Willen we het klimaat volledig sparen, dan laten we het vliegtuig staan. Maar voor een reis naar Jamaica ontkom je er niet aan om in het vliegtuig te stappen. Wat gebeurt er als we zo'n reis helemaal niet meer maken? Ook dat heeft grote gevolgen. Zo zijn op de bestemming veel mensen afhankelijk van inkomsten uit toerisme. Daarom streven wij ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te maken op de lokale gemeenschap en de natuur. Tegelijkertijd proberen we de negatieve impact op het klimaat zoveel mogelijk te beperken. Om inzicht te krijgen in de effecten van onze reizen, beoordelen we deze met een uitgebreide impactscore. Zo kunnen we zien wat er goed gaat en waar nog ruimte is voor verbetering. Op deze pagina geven we daarbij een toelichting. Door zorgvuldig te kijken naar de impact van een reis naar Jamaica en deze zo positief mogelijk te maken, zorgen we ervoor dat jouw rondreis de lange en vervuilende vlucht waard is.

Ben je benieuwd waar we de impactscore op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen door Jamaica. De infographics met impactscores op deze pagina dienen als voorbeeld en komen van de individuele rondreis Jamaica.

Holywell Park Jamaica

Het belang van toerisme in Jamaica

Toerisme is van grote invloed op de lokale economie en daarmee ook de kwaliteit van leven in Jamaica.  De toeristische sector is verantwoordelijk voor ruim 30% van het BNP en maar liefst een derde van de Jamaicanen werkt direct of indirect in toerisme. Dat zijn bijvoorbeeld gidsen en hotelmedewerkers, maar ook leveranciers voor de hotels en restaurants en monteurs voor bijvoorbeeld boten die gebruikt worden voor excursies. Als we stoppen met reizen naar Jamaica, raakt een groot deel van de bevolking hun baan kwijt.

Het alternatief voor toerisme

Naast toerisme zijn de industrie maar ook visserij en landbouw (voornamelijk suikerriet) grote sectoren in Jamaica. Als het toerisme geen kansen meer biedt voor de Jamaicanen, dan is het waarschijnlijk dat deze sectoren worden geïntensiveerd, met alle gevolgen van dien voor het land en de oceaan. Bovendien worden inkomsten uit toerisme, zoals entreegelden voor nationale parken, ook gebruikt voor bescherming van de natuur. Blijven toeristen weg, dan komen ook die gelden te vervallen.

 

Positieve impactscore

Ondersteun en promoot lokale initiatieven

Kleinschalige accommodaties

Bij al onze reizen maken we zoveel mogelijk gebruik van kleinschalige accommodaties. Waar mogelijk selecteren onze lokale reisexperts een overnachtingsplek die goed is voor jou, voor de lokale bevolking, de natuur en het klimaat. Om te bepalen of een accommodatie voldoet aan onze eisen voor duurzaam en sociaal ondernemen, hebben we een lijst met criteria voor duurzame hotels opgesteld. 

In Jamaica maken we gebruik van kleinschalige hotels en guesthouses die veelal worden gerund door families. Alle hotels in Jamaica hebben een eigen unieke Jamaicaanse stijl en zijn vaak gebouwd met natuurlijke materialen. Voor de maaltijden die er worden geserveerd wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokale ingrediënten. Jamaica scoort dan ook hoog op het gebied van duurzame accommodaties. 

Jamaica hotels Jakes Treasure Beach

 In een klein vissersdorpje aan de westkust van Jamaica, ver van de drukke resorts, overnacht je in het legendarische Jake's Treasure Beach Hotel. De familie die de accommodatie runt begon hier ooit met een klein restaurant. Dat was zo succesvol dat het uitgroeide tot een gewild en eigenzinnig hotel – vernoemd naar de papegaai van de familie, die al net zo kleurrijk is als zijzelf. Je verblijft hier in een eenvoudige maar comfortabele cottage, geniet van de huisgemaakte maaltijden en kunt een Community Walk maken met gids, waarbij je meer komt te weten over dit bijzondere dorpje.

Excursies met de bewoners

Onze reizen door Jamaica hebben een sterke focus op contact met de bewoners, dat levert jou vaak de mooiste belevenissen op, terwijl het ook de grootste positieve impact heeft op de bestemming. Door op pad te gaan met de Jamaicanen, gaat zoveel mogelijk van jouw reisbudget naar hen toe. Zo maak je verschil! In de voorbeeldreis van Jamaica langs de hoogtepunten, zit standaard een kookworkshop opgenomen met Rasta Chef Major en een community walk bij Treasure beach. Daarnaast zijn er nog meer excursies in Jamaica mogelijk waarbij het contact met de bevolking centraal staat. Zo kan je met een rastagids op pad in de voetsporen van Bob Marley of een lokale boerderij bezoeken tijdens een jeep tour naar Mayfield Falls en Negril. 

Lokale gids en chauffeur

In Jamaica kan je rondreizen met een eigen huurauto waardoor er weinig gebruik wordt gemaakt van chauffeurs. Wel worden er chauffeurs ingezet voor dagexcursies. Deze chauffeurs zijn eigen baas en werken in een soort Coop, JUTA  genaamd, dat staat voor Jamaica Union of Travellers Association. Zij krijgen allemaal een eerlijke verdienste voor hun werkzaamheden. De chauffeurs en gidsen die je tijdens je reis ontmoet zijn allemaal Jamaicanen. Als er door reizigers feedback wordt gegeven over de ervaring met chauffeur en gidsen, dan wordt dat door de lokale reisexpert naar hen teruggekoppeld. Zo zorgen we er met elkaar voor dat de service van hoge kwaliteit is en blijft.  

Eet en koop lokaal

Tijdens je reis naar Jamaica kun je verschil maken door je geld verstandig uit te geven. Onze reisexpert in Jamaica deelt voorafgaand aan je reis informatie over waarom het belangrijk is om voor het kopen van bijvoorbeeld souvenirs te kiezen voor kleinschalige, lokale ondernemers. Zo komt het geld dat je ervoor betaalt namelijk rechtstreeks bij de maker terecht. Ook krijg je tips mee voor restaurantjes waar je onderweg kunt genieten van de lokale keuken en met je maaltijd bijdraagt aan een lokaal gerunde onderneming. 

Excursies Jamaica koken met Rasta Chef

 In Black River runt Rasta Chef Major samen met zijn vrouw een homestay met één kamer. Zijn passie is koken en daarom heeft hij naast de homestay een restaurant voor toeristen, exclusief op afspraak. Tijdens een excursie ga je eerst samen met hem naar de lokale markt om de ingrediënten in te kopen, waarna je in de door hem zelf gebouwde buitenkeuken een aantal lokale gerechtjes leert maken. Na afloop geniet je in de tuin onder de kleurrijke bougainvillea van je zelfgemaakte maaltijd.

Verminder de CO2-uitstoot van je vakantie

Aantal dagen

Wij stimuleren onze klanten om niet elk jaar een verre reis te maken en als ze gaan dan liefst zo lang mogelijk. Daarom hebben al onze voorbeeldreizen buiten Europa minimaal 18 dagen. Hoe langer hoe beter, dus scoren reizen die nóg langer zijn hoger. De individuele rondreis door Jamaica duurt het minimum van 18 dagen.

Vegetarisch eten

Hoewel jerk meat hét nationale gerecht van Jamaica is, kan je tijdens je rondreis heel goed vegetarisch eten. Dat heeft alles te maken met de Rastafari cultuur. Rastafari's eten volgens de principe van de zogenaamde Ital keuken en zijn daardoor zelf vegetariërs. Ital is ook wel te vertalen naar 'vitaal' en sluit aan bij de overtuigingen van de Rastafari's om zoveel mogelijk natuurlijk te leven. Je vindt in Jamaica dan ook veel vegetarische restaurants en daarnaast zijn er op de meeste plekken voldoende vegetarische opties te verkrijgen. Bovendien is het land gezegend met een grote diversiteit aan aan heerlijke exotische vruchten. 

Slow Travel

Bij het samenstellen van onze reizen proberen we het aantal kilometers dat reizigers afleggen te beperken. Daarmee blijft de CO2-uitstoot van het vervoer zoveel mogelijk beperkt. Als bijkomend voordeel blijf je als reiziger langer in een gebied waardoor je meer kunt zien en beleven. Door dit principe van slow travel leer je een land echt kennen en is er ook meer gelegenheid voor spontane ontmoetingen met de bewoners.

Jamaica is een relatief compact eiland, waardoor je tijdens de voorbeeldreis van 18 dagen veel kunt zien zonder te haasten. Je legt tijdens deze hoogtepuntenreis zo'n 760 kilometer af per huurauto. Dat komt neer op zo'n 42 kilometer per dag, waardoor deze reis 4 punten scoort op slow travel. Een manier om je positieve impact nog verder te vergroten is door langer op reis te gaan. Tijdens de beste Jamaica reis vertraag je je tempo nog verder en reis je 22 dagen rond waardoor je langer de tijd hebt voor bijzondere excursies en ontmoetingen met de Jamaicanen. 

 Benieuwd bij welke restaurants op je bestemming je als vegetariër of veganist goed kan eten? Download dan voor vertrek de app Happy Cow. Daarmee heb je vega(n) vriendelijke adresjes in meer dan 180 landen op zak. Eet smakelijk! 

Reiservaring Jamaica vrouw uitleg over lokaal eten

Bescherm, toon respect en reis plasticvrij

Nationale parken

Jamaica telt één nationaal park, het Blue and John Crow Mountains National Park. Daarnaast zijn er talloze beschermde natuurgebieden. Tijdens een de Jamaica hoogtepuntenreis bezoek je naast het national park ook Holywell National Recreation Park dat binnen de Blue Mountains gelegen is. Onder begeleiding van een gids kan je de Blue Mountains peak beklimmen en in Holywell zijn diverse wandelroutes uitgestippeld. Deze zijn goed bewegwijzerd en onderweg zie je prachtige vogels en vlindersoorten en kom je langs watervallen. De entree voor het nationale park is 10 USD per persoon. Dit bedrag komt ten goede aan het onderhoud van het park. Daarnaast zijn er rangers die het park monitoren zodat er bijvoorbeeld geen illegale bebouwing of houtkap plaatsvindt. 

Off the beaten track

Ondanks dat de Jamaica voorbeeldreis langs de hoogtepunten gaat, scoort het hoog op off the beaten track. Dat komt omdat je bezoek aan de populairdere plekken wordt gecombineerd met een uniekere beleving. Zo ga je bijvoorbeeld wel naar Blue Mountains National Park, maar maak je daar een bergwandeling naar een afgelegen plek waar de Nyabinghi Rasta’s met hun families wonen. Zo zie je wel de prachtige natuur maar wandel je niet de paden die iedereen bewandelt. Jamaica heeft daarbij geen uitgesproken last van overtoerisme, al centreert het toerisme zich met name aan de kust wel langs een klein aantal populaire stranden. Door in de voorbeeldreis kleinschalige accommodaties op te nemen in onder andere Robin's Bay en St. Ann, vermijd je deze drukste gebieden. Hierdoor is jouw reiservaring prettiger en zorgen we dat de reis zo min mogelijk bijdraagt aan potentieel overtoerisme.

Plasticvrij reizen

Door de situatie op de bestemming is het voor reizigers soms lastig om het gebruik van wegwerpplastic te voorkomen. Bij Better Places zetten we ons in om het gebruik van wegwerpplastic tijdens de reis zoveel mogelijk te beperken. In Jamaica zijn sinds 2019 een aantal soorten wegwerpplastic op het eiland verboden, waaronder rietjes en plastic tasjes. Maar zoals veel landen, worstelt ook Jamaica nog steeds met de enorme hoeveelheid plastic afval en de juiste verwerking ervan. Van de 800.000 ton aan jaarlijkse afval is 15% plastic. Driekwart daarvan wordt verwerkt op legale afvalstations, maar de rest komt terecht in putten, rivieren, op stranden en uiteindelijk in de oceaan, waar het ecosystemen beschadigt. Tijdens je reis kan je je bijdrage leveren aan het beperken van plastic afval op de bestemming, door een hervulbare waterfles mee te nemen. Het kraanwater op Jamaica is namelijk gewoon drinkbaar, wat al veel plastic flesjes scheelt. Daarnaast zet de lokale reisspecialist zich in voor het terugdringen van onnodig gebruik van plastic door accommodaties aan te spreken op het gebruik van plastic flessen. 

De reisspecialist in Jamaica kent het eiland en zijn bewoners als geen ander en stelde in overleg met ons een mooie reis samen. Aan onze wens kennis te maken met het echte Jamaica, met zijn mensen, cultuur, natuur en culinaire heerlijkheden werd ruimschoots tegemoet gekomen. Ingrid, januari 2019
Jamaica vakantie lokale koffieboer

Impact op het klimaat

Impact op het klimaat

CO2-uitstoot van de vlucht

Voor de reis van en naar Jamaica kiezen de meeste reizigers voor een retourvlucht naar Montego Bay. Vanuit onder andere Amsterdam en Brussel is het mogelijk om rechtstreeks te vliegen; dat is een veel milieuvriendelijkere optie dan een vlucht met een tussenstop. De gemiddelde uitstoot van een retourvlucht naar Jamaica (Montego Bay) is 4153kg CO2e. De 'e' achter CO2 betekent dat zowel de CO2-uitstoot als de uitstoot van andere broeikasgassen is meegenomen in de meting. Om wel te kunnen blijven reizen maar toch je uitstoot te beperken, adviseren wij reizigers om niet elk jaar een verre reis te maken, maar af te wisselen met een bestemming dichterbij huis. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je vliegreis naar Jamaica maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Binnenlandse vlucht en vervoer ter plekke

Om de negatieve impact van onze reizen te minimaliseren, proberen wij binnenlandse vluchten zoveel mogelijk te vermijden. Voor een rondreis Jamaica is een binnenlandse vlucht niet nodig. Je kunt je heel goed verplaatsen met een huurauto. Zo zie je bovendien veel meer van het land. Wil je nog meer reizen volgens de principes van slow travel en je negatieve impact verder minimaliseren, dan kan je ook kiezen voor de Jamaica reis per bus. Je verplaatst je met het openbaar vervoer wat duurzamer is en ideaal als je niet zelf wil of kan rijden. 

Travelife Certificering logo Travelife

Travelife is een certificeringsprogramma voor duurzame ondernemers in het toerisme. Wij verwachten van al onze lokale reisexperts dat ze binnen twee jaar na de start van onze samenwerking het Travelife Partner-certificaat halen of een ander vergelijkbaar certificaat dat erkend wordt door de GSTC. Ter ondersteuning bieden wij onze reisexperts webinars waarin we ze begeleiden in het certificeringsproces. Onze lokale reisexperts in Jamaica zijn Travelife Partner en werken er hard aan om een stapje hoger te gaan, voor de Travelife Certified-status.

logo voetafdrukBetter Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van haar reizen. In plaats daarvan willen wij de CO2e-uitstoot van al onze reizen elk jaar met 5% verminderen. Wij investeren voor elke reiziger een bedrag in projecten voor duurzame energie of biodiversiteit.