Om je te oriënteren op je reis geeft deze handige bestemmingsinfo over Indonesië je in alle belangrijke informatie en de eerste reistips. Lees hier wat de beste reistijd voor Indonesië, wat je kunt verwachten qua klimaat, taal en geldzaken. Alle praktische info over reizen naar en in Indonesië vind je hier bij elkaar

Ligging van Indonesië

Indonesië ligt in het uiterste zuidoosten van Azië, op de evenaar. Sommige eilanden liggen verrassend dichtbij Australië. Maleisië is de noorderbuur van Indonesië. Het land bestaat uit ruim 17.000 eilanden, waarvan er zo’n 6.000 bewoond zijn. De bekendste en meest bezochte eilanden van Indonesië zijn Java, Sumatra, Bali, Lombok, de Gili eilanden, Kalimantan, Sulawesi en Flores. Jakarta, op het eiland Java, is de hoofdstad van Indonesië.

Klimaat en beste reistijd

Indonië is zo’n groot land, dat je er verschillende klimaten vindt. Wel schommelt de temperatuur het hele jaar door slechts tussen de 25 en 30 graden, afhankelijk van het eiland waar je bent. Dit heeft te maken met de ligging nabij de evenaar. Juni t/m oktober zijn in vrijwel het hele land de droge maanden. Dit geldt dan ook als beste reistijd. Het regenseizoen, dat op de meeste eilanden van december tot maart loopt, heeft echter zeker ook haar charmes. Alles is prachtig groen en buiten de Kerstperiode om is het er veel rustiger. Je hoeft zeker geen hele dagen regen te verwachten, vaak zijn het enkele buien op een dag. Houdt wel rekening met een ruwe zee, waardoor boottochten veelal afgeraden worden. Overigens kun je ook in het droge seizoen best eens pech hebben en één of enkele hele natte dagen treffen. Het blijft een tropische bestemming!

Indonesië is het grootste Moslimland ter wereld. Daardoor is het rond het Suikerfeest heel erg druk met lokale toeristen. De grote bezienswaardigheden zijn enorm druk en hotels, binnenlandse vluchten en treinen zijn écht vol. Een reis naar Indonesië tijdens of rond het Suikerfeest is daarom minder handig.

Taal en geldzaken

Bahasa Indonesia is de officiële taal van Indonesië. Toch heeft het overgrote deel van de bevolking een andere moedertaal. Het Bahasa wordt wel door de meeste mensen gesproken als tweede taal. Vanwege het koloniale verleden spreken oude Indonesiërs soms nog een beetje Nederlands. Sommige Indonesische woorden zijn zelfs overgenomen uit het Nederlands. Het is heel apart om in hun taal dan bijvoorbeeld ineens het woord “handdoek” te herkennen. Op Bali kun je met Engels ook heel goed terecht, op andere eilanden is dat buiten de steden minder. In hotels en bij toeristische voorzieningen en bezienswaardigheden wordt ook Engels gesproken.

Betalen doe je in Indonesië met de Indonesische Roepia. Pinnen lukt op Bali en Java eigenlijk overal wel, op de andere eilanden kan het soms een uitdaging zijn om een pinautomaat te vinden die ook met onze Westerse pinpas kan omgaan. Pin daarom op de luchthaven bij aankomst voldoende.

Reizen naar Indonesië

Voor reizen naar Indonesië tot maximaal 30 dagen heb je geen visum nodig. Blijf je langer, dan kun je het beste voor vertrek een visum regelen. Je kunt het ook ter plaatse doen, maar dat is in vrijwel alle gevallen tijdrovend. Tussen Amsterdam en Jakarta zijn er directe vluchten. Voor andere bestemmingen binnen Indonesië zul je met een overstap moeten reizen. Reizen met de trein is op Java heel prettig. Op de andere eilanden is het reizen met een privé chauffeur heel betaalbaar en erg comfortabel.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.