Indonesië is een groot land, dat bestaat uit maar liefst ruim 17.000 eilanden. Om het jou een beetje makkelijker te maken daar een keus uit te maken, kun je in dit blog inspiratie opdoen voor je reis naar Indonesië. Voor je kiest voor één eiland of een aantal eilanden, is het goed om te weten dat je overal in Indonesië heerlijk kunt eten. Alleen al de heerlijke Indonesische saté en rijstgerechten zijn een reden om naar het land af te reizen. 

Inspiratie voor de bekende eilanden

Kies je voor Bali, dan kies je voor levendigheid, schitterende tempelcomplexen en mooie stranden. Het is goed om te weten dat Bali het enige eiland is waar het Hindoeïsme de grootste Godsdienst is. Dat geeft het eiland echt een heel andere vibe dan alle anderen. Bali is bovendien het eiland waar het toerisme de grootste stempel op heeft gedrukt. 

Wil je meer authenticiteit, maar niet te ver van het gebaande pad, dan zijn Lombok en Java goede keuzes. De mooie stranden zijn er op Lombok ook, maar de tempels zijn hier moskeeën. Lombok is veel rustiger en nóg groener dan Bali. De Rinjani vulkaan is op veel plekken op het eiland te zien en de voetheuvels van deze berg bieden volop mogelijkheden om de ongerepte natuur met tropische begroeiing en watervallen te verkennen. Java is één van de grootste eilanden van Indonesië en heeft daardoor op cultureel gebied veel te bieden. Grote trekpleisters rond Yogyakarta, zoals de Borobudur en Prambanan, zijn echte highlights van Indonesië. Je hoeft vanaf deze bezienswaardigheden niet ver te reizen om dan weer midden tussen de uitgestrekte rijstvelden te staan in piepkleine dorpjes, waar de mensen nog staan te kijken als je er bent en je spontaan binnen uitnodigen. Ook steden als Bandung en Malang en hun omgeving zijn de moeite van een bezoek waard.

Minder bekende eilanden

Eilanden als Sulawesi, Flores en Kalimantan worden een stuk minder bezocht dan Bali, Java en Lombok. Sulawesi is echt een eiland voor natuurliefhebbers. Je vindt er ongerepte regenwouden, vulkanen bergen. Daarnaast is de traditionele levensstijl van de bevolking hier fantastisch om te zien. De uitgebreide begrafenisrituelen van de Toraja vergeet je niet gauw meer. Ook Flores kent een ruige, ongerepte natuur en fantastische stranden. Komodo, met haar bekende varanen is vlakbij. Op Kalimantan zijn de eeuwenoude oerbossen ver weg van het massatoerisme. Dit is de plek om orang-oetans in het wild te spotten. 

Hoogtepunten van Indonesië

Naast bovenstaande eilanden en bezienswaardigheden zijn ook de Bromo en Ijen vulkanen op Java absolute hoogtepunten van Indonesië. Het is indrukwekkend om de zwaveldragers hun zware werk te zien doen op de Ijen en de zonsopkomst vanaf één van beide vulkanen te zien. Het eiland Sumatra is een mix van veel van de andere hoogtepunten van Indonesië. Ook hier kun je de orang-oetans zien, vulkanen beklimmen en chillen op ongerepte strandjes op de eilandjes net voor de kust. Indonesië heeft zoveel te bieden, dat de highlights eigenlijk niet op één pagina passen. Voor een eerste reis naar dit diverse land deelt Yvonne op haar blog een route over Bali, Java en Lombok voor 4 weken. 

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.