Hieronder vind je de praktische info over Indonesië die belangrijk is voor je Indonesië rondreis. Lees deze informatie daarom goed door voordat je op reis gaat, zodat je geen belangrijke zaken vergeet.
In Indonesië wordt er Indonesisch (Bahasa Indonesia) gesproken | |
Indonesië zit in de tijdzone UTC +7 tot UTC +9 | |
Aanbevolen luchtvaartmaatschappijen: Garuda Indonesia & Thai Airways | |
Beste reistijd Indonesië: juni t/m oktober |
Dit zijn je lokale reisspecialisten in Indonesië
"Hallo, wij zijn Emile en Nettert en we komen al jaren voor langere periodes in Indonesië. We kennen het land inmiddels erg goed en daarom zijn wij je Indonesië specialisten. Geef ons je wensen door en we sturen je een voorstel op maat"
Paspoort en visum
Nederlanders en Belgen kunnen sinds juni 2015 gratis een visum tot 30 dagen op de luchthaven verkrijgen.
Let op: het is niet mogelijk dit visum te verlengen. Als je langer verblijft dan 30 dagen dien je vooraf een visum aan te vragen.
Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn na terugkomst uit Indonesië.
Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weten over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.
Gezondheid en vaccinaties
Aangezien de adviezen voor vaccinaties en malariaprofylaxe vaak veranderen raden we je aan contact op te nemen met de lokale GGD, je huisarts of Thuisvaccinatie.nl.
Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts.
Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl
Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.
Veiligheid en reisadvies
De veiligheid van klanten en personeel staat bij Better Places altijd op de eerste plaats. Onze lokale reisexperts volgen de veiligheidssituatie op al onze bestemmingen doorlopend. Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie op jouw bestemming verwijzen wij je naar de website van de rijksoverheid: reisadviezen.
Tot voor kort stond een aantal Indonesische luchtvaartmaatschappijen op de zwarte lijst van de EU. In juni 2018 heeft de EU een nieuwe zwarte lijst opgesteld en daar staat geen enkele Indonesische luchtvaartmaatschappij meer op. De EU heeft dus vastgesteld dat deze maatschappijen voldoen aan de veiligheidsnormen van de EU. Dat is goed nieuws, want deze luchtvaartmaatschappijen zijn vaak de enige maatschappijen die vliegen op moeilijk bereikbare eilanden die ook niet of slecht bereikbaar zijn per boot, zoals Sumba, Togean eilanden en andere bestemmingen op Sulawesi, Banda Neira en verschillende bestemmingen op Kalimantan.
Geld en pinnen
In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (RP). Het is handig om vlak voor je reis de koers van de Rupiah eens te bekijken, omdat de wisselkoers hevig schommelt. Een zogenaamde ‘converter’ kan je hierbij helpen.
Op de luchthaven kun je pinnen en geld omwisselen. Verder kan pinnen vooral in de grotere plaatsen, bij een ATM. Per opname kun je zo’n €250,- pinnen. Zorg ervoor dat je genoeg geld bij je hebt als je naar een afgelegen gebied reist en zorg steeds voor voldoende klein geld, want men heeft in kleinere winkels of restaurantjes vaak niet zoveel wisselgeld. Credit Cards worden buiten de grote steden niet veel geaccepteerd.
Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat Euro’s of Dollars in cash bij je te hebben.
Alle bankpassen zijn tegenwoordig standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Verander dit voor vertrek naar ‘wereld’, anders kun je geen geld pinnen.
Tijdsverschil
Vanwege het feit dat Indonesië een uitgestrekt gebied is met een groot aantal eilanden, bestaan er drie tijdzones. Gedurende de Nederlandse zomertijd is het 5 uur later in het westen (op Java en Sumatra), 6 uur later in centraal Indonesië (onder andere Bali, de Sunda eilanden, Sulawesi en Kalimantan) en 7 uur later in het oosten (op de Molukken en Iran Jaya). In de winter komt hier nog een extra uur bij.
Elektriciteit
Op de meeste plaatsen in Indonesië zijn de stekkers 220 volt, maar een enkele keer kun je een stekker van 110 volt vinden. De Nederlandse stekkers passen op de meeste stopcontacten, maar houd er rekening mee dat je soms een beetje moet duwen. Omdat stroomstoringen een probleem kunnen zijn in Indonesië, is het hebben van reservebatterijen en een zaklamp wel handig.
Kleding
Het is aan te raden om praktische kleding in te pakken die makkelijk met elkaar te combineren zijn. Een stevig paar wandelschoenen en een trui voor in de avonden zijn zeker aan te raden.
Denk bij het inpakken van je kleding aan de lokale cultuur; het dragen van korte broeken en shirts is op de meeste plaatsen in Indonesië geen probleem, maar bij een bezoek aan een tempel is het verplicht de schouders en de knieën te bedekken.
Wil je nog meer informatie over Indonesië zelf? Bekijk de informatie van Te Gast In en bestel de reisgids online.
Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.