Voor de beste reistijd in Indonesië is uiteraard met name het weer belangrijk. Maar wellicht wil je daarnaast het liefst dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor beste reistijd Indonesie niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Indonesië te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexperts Emile en Nettert, die al jaren in Indonesië komen, geven je graag advies.

De beste reistijd Indonesie is in de maanden juni t/m oktober. Ook in de maanden april, mei en november kun je prima een rondreis Indonesië maken.

Indonesië Klimaat

beste-reistijd-indonesie

De eilandengroep van Indonesië bedekt een enorm gebied en beschikt dus ook over verschillende klimaten en verschillende beste reistijden voor wat betreft het klimaat Indonesië. Voor bijna heel Indonesië gelden de maanden juni t/m oktober als beste reistijd. Het hele jaar door ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius. Dus vooral de hoeveelheid neerslag heeft invloed op de beste reistijd Indonesië. Het regenseizoen loopt van december tot maart. De maanden april, mei en november gelden als overgangsseizoen, maar zijn nog prima maanden om in te reizen.

Het regenseizoen betekent overigens niet dat je niet kunt reizen. Sommige activiteiten, zoals boottochten worden afgeraden, maar een route over het land is op zich te doen voor wie niet schrikt van regelmatige tropische regenbuien.

Drukte

beste-reistijd-indonesie

De drukste maanden in Indonesië zijn juli en augustus. Verder is het in de periode rond het Suikerfeest in veel delen van Indonesië enorm druk met vakantievierende Indonesiërs. Op sommige plekken, zoals de Borobudur, is het echt te druk om deze bezienswaardigheid normaal te kunnen bezoeken. Het Suikerfeest valt ieder jaar op een ander tijdstip. Emile en Nettert kunnen je hier meer over vertellen. Wij raden af om in deze periode een rondreis te plannen. Ook in de periode tussen kerst en nieuwjaar kan het erg druk zijn.

Speciale Evenementen

beste-reistijd-indonesie

Maart-april: Ramadan

In 2023 is de ramadan van 22 maart t/m 21 april. In 2024 vindt de Ramadan van 10 maart t/m 9 april plaats. De ramadan is de vastentijd. De moslims die de ramadan aanhouden, onthouden zich in deze periode van zonsopgang (ca. 05.00 uur) tot zonsondergang (ca. 18.00 uur) van eten en drinken. Reizen tijdens de eerste drie weken van de ramadan is goed mogelijk. Wel kunnen winkels, restaurant en sommige attracties overdag gesloten zijn. De locals waarderen het erg als je tijdens de ramadan niet eet, drinkt of rookt in openbare ruimtes. Het is netjes en respectvol om tijdens de ramadan op je kleding te letten. Je hoeft als westerse vrouw geen hoofddoek te dragen, maar het wordt op prijs gesteld wanneer je je knieën en schouders bedekt. Het verschilt per regio hoe streng de ramadan wordt nageleefd. Het Suikerfeest, het einde van de ramadan, wordt in 2023 op 21 en 22 april gevierd en in 2024 op 9 en 10 april. De week voor en de week na het Suikerfeest is geen goede periode om door sommige gebieden van Indonesië te reizen, omdat veel Indonesiërs dan terugkeren naar hun familie en daarna vakantie vieren. Daardoor raken wegen en het openbaar vervoer overvol. Dit geldt met name voor Java, Noord- en West-Sumatra, Zuid-Sulawesi en enkele andere gebieden. Bali is overwegend hindoeïstisch. Daar zul je weinig merken van de ramadan. Ook op Sumba, grote delen van Flores en het zuiden van Papoea merk je weinig van de ramadan. Ben je van plan om tijdens de ramadan Indonesië te bezoeken? Onze reisexperts Emile en Nettert kunnen je verder adviseren.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.

Reiservaringen Indonesië

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Indonesië op TrustpilotRondreis of Reviews.