Vermijd het vliegtuig en ontdek Indonesië met het openbaar vervoer

De meeste mensen gaan op reis om nieuwe culturen te leren kennen, te genieten van de natuur en om kennis te maken met de lokale bewoners. Hoog boven de wolken van Indonesië, in een vliegtuig vol buitenlandse toeristen krijg je niets mee van dit alles. Juist tijdens die lange treinreis over Java raak je aan de praat met de bewoners en leer je over het leven in Indonesië. In de auto op Flores verveel je je geen moment: het landschap lijkt te mooi om waar te zijn. Zet je mooiste glimlach op, want in de bus op Sumatra ben je een ware bezienswaardigheid. Zelfs oude dametjes vragen om een selfie. Lees hier alle Indonesië openbaar vervoer tips!

Indonesië met het openbaar vervoer

Rondreizen zonder te vliegen

Indonesië is één van die landen waarbij het onmogelijk lijkt om niet te vliegen op bestemming. De archipel telt zo’n 17.000 eilanden en die zijn niet allemaal even makkelijk te bereiken. Het mooie is: op het handjevol eilanden waar de meeste toeristen naartoe gaan kun je prima reizen zonder te vliegen. En dat is niet moeilijk of oncomfortabel. Hier lees je hoe je binnenlandse vluchten in Indonesië vermijdt door met het openbaar vervoer te reizen.

Indonesië met het openbaar vervoer – Java

Java is het belangrijkste eiland van Indonesië. Er wonen meer dan 145 miljoen mensen en je vindt hier de hoofdstad Jakarta. Dat is ook meteen de reden waarom het openbaar vervoer op Java zo goed geregeld is. Er rijden moderne treinen over een spoornetwerk van meer dan 5000 kilometer. Alle belangrijke plekken, zoals Bogor, Bandung en Yogyakarta zijn goed te bereiken. Op Java heb je geen enkele reden om het vliegtuig te pakken.

Veerboot tussen Java en Bali

Reis je na het avontuur op Java door naar Bali? De overtocht is snel en makkelijk. De hele dag door vertrekt er elk half uur een veerboot in beide richtingen. De tocht duurt nog geen uur en de boot is modern en comfortabel. Het is alsof je met de boot naar Texel gaat! Maar dan met 100% zongarantie.

Door geen binnenlandse vluchten te nemen, verklein je de impact van jouw reis op het klimaat aanzienlijk. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om de CO2-uitstoot van jouw vakantie te verkleinen.

Indonesië met het openbaar vervoer – Bali

Bali is met stip het populairste vakantie-eiland van Indonesië. Maar gek genoeg kent het eiland nagenoeg geen openbaar vervoer. De locals verplaatsen zich per brommer en wie het kan betalen heeft een auto. Als toeristen ben je aangewezen op taxi’s. Een privéchauffeur met auto is verreweg de makkelijkste manier om rond te reizen op Bali.

Indonesië met het openbaar vervoer – Lombok

Ook op Lombok is er beperkt openbaar vervoer. Voor de korte afstanden rijden er zogenaamde bemo’s (minibusjes). Tussen de grotere steden rijden lokale bussen. Sommige reizigers huren een auto, maar de meesten kiezen voor een auto met privéchauffeur.

Veerboot tussen Bali en Lombok

Veel reizigers combineren Bali en Lombok tijdens hun vakantie. Dat is slim, want beide eilanden zijn relatief klein en hebben goede bootverbindingen. Je kunt ervoor kiezen om met de snelboot van Bali naar de tropische Gili-eilanden te gaan. Na een paar dagen strand ga je met de boot door naar Lombok. Hetzelfde geldt voor de Nusa-eilanden. Sla je de kleine eilandjes over, dan kun je ook in één keer van Bali naar Lombok varen en terug. De gewone veerboot doet er ongeveer 6 uur over. Is de zee rustig, dan pak je de snelboot. Die brengt je in 1,5 uur naar de overkant. Zo snel en gemakkelijk kan het openbaar vervoer in Indonesië dus zijn!

Sommige bezienswaardigheden op eilanden zoals Bali en Java worden overlopen door massatoerisme. Hier lees je hoe je de drukte vermijdt en toch de pareltjes van Indonesië bezoekt.

Indonesië openbaar vervoer – Flores

De Flores highway loopt helemaal van het oosten tot het uiterste westen van het eiland. De snelweg is goed en er rijden regelmatig bussen tussen de steden. Toch kiezen de meeste reizigers voor een privétaxi. Dat is een stuk sneller dan de bus, die regelmatig stopt en weinig vaart kan maken in de bergen. Bovendien heb je dan de vrijheid om af en toe te stoppen voor een foto.

Met de boot naar Flores

De meeste mensen vliegen op en neer naar Flores. Ben je iets avontuurlijker ingesteld, dan kun je buiten het regenseizoen ook een commerciële boot van Bali of Lombok naar het bloemeneiland nemen. De overtocht duurt meestal 4 of 5 dagen. Onderweg maak je een aantal stops op toeristische plekken, zoals Moyo Island in Sumbawa en de beroemde Komodo eilanden. Aan boord krijg je een eigen kamer. Eten en drinken wordt gedurende de hele reis verzorgd.

Indonesië met het openbaar vervoer – Sumatra

Sumatra is één van de grootste eilanden van Indonesië. Elke provincie heeft een eigen vliegveld. De verleiding om lange afstanden door de lucht te overbruggen is dan ook groot. Vlieg je liever wat minder, dan kun je reizen met een privétaxi. Het voordeel daarvan is dat je gemakkelijk stops kunt maken om dorpjes en uitzichtpunten te bekijken. Kies je voor de bus, dan krijg je de ultieme local experience. Kijk niet vreemd op als je een bankje deelt met een kip.

Veerboot tussen Sumatra en Java

Wil je op zoek naar orang-oetangs en tegelijkertijd cultuur snuiven? Dan past een combinatie van de eilanden Sumatra en Java perfect bij jouw wensen. De veerboot tussen Sumatra en Java gaat 24 uur per dag en vertrekt ongeveer elk kwartier. Het ticket is spotgoedkoop! Voor minder dan een euro sta je 2 uur later aan de overkant.

Plan jouw reis naar Indonesië

Ben je op zoek naar een bijzondere Indonesië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Emile en Nettert, de reisexperts in Indonesië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Emile en Nettert.

Meer inspiratie voor je Indonesië rondreis

Wil je meer lezen over Indonesië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van onze lokale reisexpert of over de off the beaten track plekken in dit land. Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond en heeft ook in Indonesië erg veel gezien. Lees meer over haar geweldige avonturen.