Noord-Oost India excursies

Fietsen

Tijdens je rondreis door Noordoost-India is het op verschillende plekken mogelijk om mountainbikes te huren, waaronder in in Guwahati, Shillong en Dibrugarh. Op Majuli Island kun je ook fietsen huren maar dit zijn eenvoudige fietsen zonder versnellingen. Omdat Majuli volkomen vlak is, is dit echter geen problem. Tijdens een fietstocht rijd je door het platteland van Noordoost-India en kleine dorpjes. Een goede manier om het lokale leven van dichtbij te aanschouwen! Stop onderweg voor een lekker kopje Indiase chay. 
 

Bezoek Kamakhya Temple (Guwahati)

De Kamakhya Tempel is wellicht de beste plaats in Noordoost-India om kennis te maken met het Hindoeisme. Elke dag stromen hier duizenden mensen in en uit om te bidden en te offeren. De tempel is gebouwd in de 10e eeuw, maar is als religieuze verzamel- en offerplaats vermoedelijk veel ouder. Het is de grootste Hindoetempel van Assam en gewijd aan de Godin Kamakhya, een manifestatie van de moedergod Shakti (of Kali). Het Shaktisme is een belangrijke sekte van het Hindoeïsme, waarin de metafysische werkelijkheid (de levenbrengende energie) gezien wordt als een vrouw, en Shakti als de oppergodheid. Het omvat vele godinnen, allemaal beschouwd als aspecten van deze zelfde oppergodin, waaronder Kamakhya.
 

Bootrit naar de Umananda Temple (Guwahati)

Een andere, maar veel kleinere tempel ligt op Peacock Island, midden in de Brahmaputra. Het is gemakkelijk te bereiken met een kleine taxiboot vanaf de boulevard van Guwahahati.
De sfeervolle Umananda-tempeltje is gewijd aan Lord Shiva en stamt uit het einde van de 17e eeuw. De boottocht en het uitzicht op Guwahati vanaf het eiland zijn op zich al de moeite van dit uitstapje waard.
 

Guwahati Ropeway

Sinds de zomer van 2020 kun je de Brahmaputra bij Guwahati oversteken per kabelbaan. Deze kabelbaan is 2 km lang en daarmee de langste in India. Vanuit de gondel heb je prachtig uitzicht op de rivier en de stad.
 

Fietsen en dansen op Majuli Eiland

Het is absoluut een aanrader om een bezoek aan Majuli Eiland op te nemen in je rondreis Noordoost-India. Majuli bevindt zich in de Brahmaputra en is een van de grootste riviereilanden ter wereld. Het is een stukje ongeschonden Assamees platteland waar het heerlijk fietsen is. Daarnaast staat het vooral bekend om zijn unieke vaishnavitische (Hindoe-) kloosters, genaamd satras. De monniken werken, bidden en dansen samen. De dansen zijn zeer sierlijk en esoterisch, en uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed.
 

Bezoek theeplantage en theefabriek

Lang geloofde men dat wilde thee, Camelia sinensis, alleen in China groeide, maar deze kleine, onopvallende struik werd in het begin van de 19e eeuw door de Britten 'herontdekt' in het oerwoud van Assam. De rest is geschiedenis. Tegenwoordig bestaan grote delen van Assam uit theeplantages en vormen deze de grootste bron van inkomsten van deze deelstaat. Tijdens een wandeling door de theetuinen en een bezoek aan een theefabriek leer je zaken die je nooit geweten hebt. Zoals dat er twee soorten thee zijn, thee voor Indiase consumptie en thee voor de rest van de wereld. Bezoek aan een theeplantage en -fabriek kan in Jorhat, Dibrugarh (beide in Assam) en in Darjeeling.
 

Paardrijden tussen de thee

Als je ervaring hebt met paardrijden, kun je tijdens je verblijf op de theeplantage een rit per paard maken. De eigenaar is een paardenliefhebber die zich specialiseert op endurance (marathons voor paarden). De paarden zijn Engelse volbloeds met een stevig temperament, zeer goed ingereden en worden uitstekend verzorgd. De ritten voeren door de theeplantages, rijstvelden en kleine dorpjes en over het strand van de Brahmaputra rivier.
 

Bezoek Gibbon Sanctuary

Van alle natuurparken in Assam is Gibbon Sanctuary een van de minder bekende. Het is erg klein (40% van het oppervlak van de Hoge Veluwe) maar toch weten zich hier een aantal bijzondere diersoorten te handhaven. De naam Gibbon Sanctuary is ontleend aan de Hoolock Gibbon, een mensapensoort die alleen in Assam en Bhutan voorkomt. Op een wandeling in het park met een parkwachter kun je deze ‘slingerapen’ bekijken. De kans is groot dat je andere bijzondere dieren en vogels ziet, en wellicht kruist zelfs een kudde olifanten je pad.
 

Bezoek weefcollectief Kaziranga Haat

Even buiten Kohora, een dorpje aan de rand van Kaziranga Nationaal Park, woont Rupyioti Saikia Gogoi. Ze is een ondernemende dame die probeert werkgelegenheid te creëren voor de (arme) vrouwen uit de buurt. Zij is oprichtster van Kaziranga Haat, een weefcollectief voor vrouwen. Rupyioti verwonderde zich erover dat veel Assamese vrouwen thuis zitten, zonder werk of inkomsten en niet zelden met een werkeloze echtgenoot, terwijl bijna alle Assamese vrouwen uitstekend kunnen weven. Daarom startte zij een weefcollectief. De vrouwen weven thuis of in het weefcentrum en krijgen in beide gevallen naar lokale begrippen goed betaald. Naast geweven sjaals, omslagdoeken en sari’s kun je er ook producten kopen die gemaakt zijn van bamboe, rotan en gedroogde waterhyacint. Dit laatste is een ‘onkruid’ dat meren en waterwegen in Assam verstopt en daarom vaak handmatig moet worden verwijderd.
 

Sikkim en Darjeeling excursies

Darjeeling excursies - Bezoek Tibetan Handicraft Centre

Zoals de meeste grotere plaatsen in de Indiase Himalaya, heeft Darjeeling een aanzienlijke populatie Tibetaanse vluchtelingen. Even buiten de stad hebben deze een collectief opgericht – het Tibetan Refugees Self Help Centre - waar je wollen kleden, houtsnijwerk, thanka’s, gebedsmolens en ander koperwerk kunt zien en kopen. Bovendien kun je hier zien hoe deze spullen vervaardigd worden. 
 

Darjeeling Excursies - bezoek het Mountaineering Institute

Toen Sir Edmund Hillary in 1953 als eerste sterveling op de top van Mt. Everest stond was hij niet alleen. Sherpa Tenzing Norgay  stond naast hem. Dat is zijn geboortestad Darjeeling  uiteraard niet ontgaan. Ter ere van deze bescheiden, dienstbare man, en met steun van Edmund Hillary, is het Mountaineering Institute opgericht. Het heeft een interessante verzameling van panelen en maquettes over de Himalaya, de klimhistorie van Mt. Everest en een deel van de originele uitrusting van Hillary en Norgay.
 

Darjeeling Zoo

Dierentuinen zijn tegenwoordig niet onomstreden en dat geldt wellicht in verhoogde mate voor dierentuinen in een land als India, waar dierenwelzijn bepaald geen prioriteit is. De dierentuin van Darjeeling is in dit opzicht een aangename verrassing. De dieren zijn in zeer ruime omheiningen ondergebracht, zodat het soms niet direct duidelijk is of er iemand thuis is. Aangezien je op weg naar het Mountaineering Institute sowieso door de dierentuin komt, is er weinig reden om niet even een kleine panda, bruine beer of sneeuwluipaard  in de ogen te kijken.
 

Sikkim excursies - Gangtok Flower Expostion

De bossen van Sikkim herbergen  meer dan 600 soorten wilde orchideeën. Vroeger werden deze verzameld en verkocht aan de koopkrachtige inwoners van Delhi, Bombay en Madras. Dat is nu verboden. In plaats hiervan heeft de Sikkimese regering, met Nederlandse hulp, orchideeënkwekerijen opgezet voor de commerciële export.  In de (permanente) Flower Exposition in het centrum van Gangtok kun je je vergapen aan de kleurenpracht van deze spectaculaire bloemen.
 

Bezoek boeddhistische kloosters

Sikkim wordt wel gezien als een kleinere versie van Bhutan. Wat het zeker met Bhutan gemeen heeft, zijn een hele serie fraaie en sfeervolle boeddhistische kloosters. Een aantal hiervan zul je sowieso bezoeken als onderdeel van je reis. Maar als je er geen genoeg van kunt krijgen, zijn er diverse die je te voet of met een taxi kunt bezoeken in Darjeeling en Gangtok, zoals Ghoom Monastery in Darjeeling en de Tsuk Lhakhang in Gangtok. Vraag Jan naar de mogelijkheden!
 

Woon een boeddhistisch festival bij 

Het bijwonen van een boeddhistisch festival in een van de kloosters van Sikkim of Darjeeling is een onvergetelijke ervaring. Tijdens het festival beelden monniken door middel van bijzondere dansen religieuze verhalen uit. Ze zijn gekleed in fantastische, kleurrijke kostuums, compleet met indrukwekkende maskers. De verhalen draaien vaak om goed en kwaad en zijn daarmee ook een Boeddhistische les voor de toeschouwers. De festivals duren vaak meerdere dagen en zijn één groot feest voor de lokale bevolking. Prachtig geklede locals komen uit de hele omgeving om de festiviteiten bij te wonen en de traditionele dansen van de monniken te zien.

 

Maak een trektocht


Een meerdaagse trektocht in Sikkim betekent wandelen over bergpaden door de Himalaya en soms wakker worden in een met sneeuw bedekte tent. Ben je in voor een zware trekking, dan is het beslist aan te raden om de Goecha La trek te doen. Op deze prachtige, 12-daagse trektocht klim je naar de Goecha La pas, gelegen op 4940m aan de voet van de machtige Kangchenjunga (8586m). Iets minder (in)spannend is de vijfdaagse Shingalila Ridge trek, waarbij je door prachtige bossen op de grens tussen Sikkim (India) en Nepal loopt en ook erg fraaie uitzichten op de Himalayatoppen krijgt. Hierbij kun je – naar keuze - kamperen of in lodges slapen. Makkelijker nog is de drie- tot vijfdaagse monastic trek. Hierbij loop je van gompa (klooster) naar gompa, door kleine dorpjes, velden en bossen en slaap je in homestays. Deze trek biedt een prachtige mix van cultuur en natuur en daarnaast heel veel contact met de locals. Vraag Jan naar de mogelijkheden!
 

Mountainbiken in Darjeeling

Ook in Darjeeling kun je prima mountainbiken. De stad heeft smalle, veelal steile, straten en een niet zelden verstopte ‘main bazaar.” Fietsen hier is mogelijk, maar niet ideaal. Maar zodra je de stad uit bent, zijn er talloze kleine, stillere bergweggetjes waar het aangenaam fietsen is. Jan kan ook een ca. vier uur durende fietstocht door het natuurgebied Senchal Sanctuary even buiten Darjeeling organiseren. Je rijdt meest over onveharde bospaden en open gebieden met fraaie uitzichten. De totale stijging is minder dan 200m.
 

Bezoek theeplantage in Darjeeling

Tien tegen een dat je voor het eerst van Darjeeling hoorde in de supermarkt, bij de afdeling koffie en thee. Darjeeling is in 1835 door de Engelsen van de koning van Sikkim gekocht, eerst om als hersteloord voor de troepen te dienen. Later ontdekte men dat de (Assamese) thee hier uitstekend gedijt en werden er enorme theeplantages aangelegd. Veel van deze theeplantages hebben georganiseerde rondleidingen door de theetuinen en de theefabriek. Wist je dat er twee heel verschillende processen zijn om van theeblaadje tot theekorrels te komen? De thee die wij in kokend water dompelen heet orthodox, de Indiërs gebruiken CTC-thee, die in melk (en suiker) gekookt wordt.

Darjeeling’s Toy Train.

De Toy Train is een smalspoortreintje dat op en neer tuft tussen Kurseong en Darjeeling. Het spoor is in 1881 is aangelegd om goederen en passagiers vanuit de vlakte (Siliguri) omhoog te brengen naar Darjeeling, dat op 2300m hoogte ligt. Omdat het smalspoor is, kan het vrij krappe bochten maken. Vervoer met de auto gaat tegenwoordig een stuk sneller, maar het treintje loopt nog steeds, nu als toeristenattractie. Je kunt vanuit Darjeeling een stuk omlaag naar Kurseiong of omhoog naar Ghoom Monastery gaan.
 

Plan jouw reis naar de Indiase Himalaya

Ben je op zoek naar een bijzondere Ladakh of Noordoost-India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in de Indiase Himalaya. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen Ladakh en Noordoost-India of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Beste reistijd Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling

De beste reistijd voor een rondreis door Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling is het voor- en najaar. Ook de winter is een goede periode, alleen op de hoger gelegen gebieden kan het dan erg koud worden en hoge passen kunnen dichtgesneeuwd zijn. Lees meer over de beste reistijd Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling.

Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling met kinderen

Een rondreis door het noordoosten van India, Sikkim en Darjeeling is ook geweldig voor oudere kinderen. Zij zullen zeker genieten van de mooie natuur, wilde dieren en de bijzondere cultuur van dit deel van India. Laat je inspireren door onze voorbeeldreizen