De beste reistijd in Noordoost-India wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Op basis van de tips van Jan, onze lokale expert die er woont, 

De beste reistijd Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling is februari, maart en november. In de lagere delen kun je in de winter ook prima een rondreis maken.

Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling klimaat

beste reistijd Noordoost-India

Noordoost-India: Assam, Mehalaya, Nagaland en Arunachal Pradesh

De beste reistijd Assam is van medio oktober tot begin april. De meeste wildparken in Assam gaan pas op 1 november open en sluiten op 1 mei. In Assam is het in de wintermaanden zeer aangenaam. Met temperaturen overdag tussen de 20 en 30 graden, en ’s nachts 10 graden koeler, heeft het welhaast het ideale klimaat. Het regent in deze periode zelden, al treden korte, heftige regenbuien de laatste jaren steeds vaker al op aan het einde van maart en in april. In mei begint de moesson echt en is voor de meeste vormen van toerisme het seizoen over.

Meghalaya en ook Nagaland ligt hoger dan Assam en heeft daardoor iets grotere verschillen tussen dag en nacht (koelere nachten) en iets meer kans op regen aan het begin en einde van de winter (oktober en april). Voor actief toerisme (fietsen, wandelen) zijn de wintermaanden hier zeer prettig. De moesson heerst over het gebied tussen eind april en half oktober. Assam is dan nat, maar heel groen, en tussen de buien door kun je fantastische uitzichten op de Himalaya krijgen. Meghalaya is dan nog veel natter, en heeft zelfs de natste plaats op aarde binnen zijn grenzen.

Arunachal Pradesh ligt op de zuidflanken van de Himalaya, ten oosten van Bhutan. De hoogtes waar je tijdens onze rondreis verblijft, liggen tussen de 600 en ruim 3000 meter. Op de grotere hoogtes koelt het met name in de winter 's avonds flink af en kan de temperatuur zakken tot onder het vriespunt. Voor- en najaar zijn ideaal voor onze rondreis door Arunachal Pradesh.

Sikkim en Darjeeling

Sikkim (inclusief Darjeeling) ligt op de zuidhellingen van de Himalaya, ingeklemd tussen Nepal en Bhutan. De laagste delen zijn slechts enkele honderden meter boven zeeniveau, het hoogste punt is bijna 8600 m. Sikkim heeft dus niet één klimaat maar een hele reeks van klimaten. Tijdens onze rondreizen verblijf je meestal op hoogtes tussen de 1200 en 2000m. Hier is het klimaat gematigd met koele winters (overdag maximaal 20 graden, ’s nachts 5-10 graden, temperatuur kan dalen tot onder het vriespunt) en matig warme zomers, die bovendien erg nat zijn.

Beste reistijd Sikkim

De beste reistijd Sikkim is half oktober tot half april. In november en maart heb je de meeste kans op aangenaam, droog en helder weer. Mocht je een jeep- of trektocht op grotere hoogte maken (zoals de Goecha La trek), dan krijg je te maken met een bergklimaat met grotere verschillen tussen dag en nacht. Met name van medio december tot medio februari is er kans op (nacht)vorst. In december en januari kan het stevig vriezen en zijn wegen soms geblokkeerd door sneeuw.

De meeste moessonregens vallen tussen eind mei/begin juni en eind september. Tijdens de moessonperiode zijn er nauwelijks vergezichten en is het reizen per jeep soms lastig door aardverschuivingen. In Sikkim en Darjeeling is er het hele jaar door kans op regen en mist, wat uiteraard ten koste gaat van de fraaie uitzichten op de Himalayareuzen. November tot en met februari zijn de droogste maanden, maar ook vrij koud.

Drukte

beste reistijd noordoost-India drukte

Het na- en voorjaar zijn de drukste maanden in Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling. Alleen in Darjeeling en Gangtok (Sikkim) kan het dan echt druk worden. In de overige gebieden wordt het nooit echt druk. Tijdens de kerstvakantie wordt het wel erg druk in Kaziranga en andere wildparken in Noordoost-India. De parken worden dan veel bezocht door (vaak luidruchtige) jonge Indiërs.

Evenementen 

beste reistijd noordoost-India evenementen

Van 1 tot en met 10 december vind in Kohima in Nagaland het Hornbill Festival plaats. Tijdens het festival voert de Naga stam hun traditionele oorlogsdansen op. Daarnaast is er traditionele muziek en dans van andere stammen in het gebied.

Er vinden gedurende het jaar nog vele andere, kleinschaligere festivals plaats in Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling. Vraag Jan naar meer informatie!

Plan jouw reis naar de Indiase Himalaya

Ben je op zoek naar een bijzondere Ladakh of Noordoost-India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in de Indiase Himalaya. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen Ladakh en Noordoost-India of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Noordoost-India met kinderen

Wil je graag naar Noordoost-India met je kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit bijzondere gebied? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreizen in Noordoost-India.

Reiservaringen Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Noordoost-India, Sikkim en Darjeeling op TrustpilotRondreis of Reviews.