Butter chicken

Butter chicken is misschien wel het meest populaire Indiase gerecht ter wereld. Dat is niet zo gek; het is een milde, boterzachte curry met malse stukjes kip van de barbecue. Zelfs als je niet van curry houdt, maak je voor butter chicken een uitzondering. Butter chicken was ooit gewoon een oplossing voor overgebleven kip. Ondernemer Gujral runde in de jaren ’50 een tandoorirestaurant in Delhi. Hij zocht een manier om de restjes kip aan het eind van de dag nieuw leven in te blazen. Gujral bedacht een mix van tomaten, boter en room om het taaie, droge vlees weer sappig te maken. En dat is gelukt! Vandaag de dag is het gerecht zo populair dat je het overal ter wereld in honderden variaties kunt krijgen. Van taco’s, pasteitjes en pizza’s tot hartige taarten en burgers. Maar nergens smaakt de butter chicken zo lekker als in India zelf.

De Indiase keuken – Masala dosa

Als de kok zijn beslag op de bakplaat spreidt, denk je meteen aan een Franse crêpe. Maar vergis je niet; zelfs de Fransen zouden willen dat ze zulke flinterdunne, knapperige pannenkoeken met een zijdezacht centrum konden maken. De vulling is afhankelijk van de regio waar je bent. Maar je kunt altijd een masala dosa krijgen. Die is gevuld met een kruidige aardappelmix en wordt geserveerd met een linzensoep en chutney. De dosa komt oorspronkelijk uit het zuiden van het land en wordt daar gegeten als ontbijt. Wat ons betreft is het altijd een goed moment voor een masala dosa.

Biryani

Biryani is een kruidig rijstgerecht met kip of geitenvlees, groenten en saffraan. De naam komt van ‘birinj’, het Perzische woord voor rijst. Volgens de oude legende bezocht Mumtaz Mahal, de vrouw van de keizer van het Mogolrijk, een legerkamp. Ze schrok van de uitgehongerde soldaten en gaf de kok opdracht om voortaan rijst met saffraan, groenten en vlees te koken. En zo werd de eerste biryani gekookt. Bestel gerust wat vaker biryani tijdens je rondreis. Met 26 variaties op het rijstgerecht eet je nooit 2 keer hetzelfde.

Reisblogger Patrick van All Day Every Daisy krijgt maar geen genoeg van de dosa en schreef een ode aan zijn lievelingsgerecht.

De Indiase keuken – Thali

Kun je met al die lekkere gerechten niet kiezen wat je wilt eten? Dan neem je toch een thali! Dat is een groot metalen bord met allemaal kleine kommetjes gevuld met Indiase lekkernijen. Zo kun je meerdere gerechten tegelijkertijd proberen. De kleurrijke schotel wordt vooral in Noord-India gegeten. Het idee van de thali is om 6 verschillende smaaksensaties te serveren: zoet, zout, bitter, zuur, pittig en astringent (dat is het samentrekkende mondgevoel dat je ook krijgt van onrijpe bananen). Een perfecte Indiase maaltijd is een balans van deze 6 smaken. Bij een thali krijg je ze allemaal apart gepresenteerd.

Samosa

Hoewel de samosa oorspronkelijk uit Iran komt, is de snack niet meer weg te denken uit de Indiase keuken. Het gefrituurde deegpakketje is gevuld met een mix van kruiden, aardappels, ui, doperwten en net wat de chef blieft. Een familiefeest of bruiloft is niet compleet als de samosa’s op tafel ontbreken. Tijdens je rondreis zul je al snel zien dat de verrukkelijke hapjes werkelijk overal worden verkocht. Bedenk dat je altijd meer wil als je er eenmaal eentje hebt geproefd.

Palak paneer

Paneer is een zachte kaas die qua structuur een beetje op tofu lijkt. Grappig genoeg is het ingrediënt per ongeluk ontstaan. De Mongolen waren op een lange tocht en droegen voorraden voedsel in koeienhuiden met zich mee. Door het schudden van de paarden, de hitte van de woestijn en het stremsel van de koeienhuid werd de melk hard. De avontuurlijke mannen proefden ervan en vonden het zo lekker, dat paneer voortaan op het menu stond. Palak paneer is een echte klassieker en een favoriet onder vegetariërs. De blokjes zachte kaas worden in een saus van romige spinazie en specerijen geserveerd. Lekker!

Wil je ook de geheimen van de Indiase keuken leren kennen? Volg dan een kookworkshop bij mevrouw Shastri in Udaipur. Onze lokale reisexpert Jan vertelt je er graag meer over.

De Indiase keuken – Naan

Wie niet in India is geweest, heeft nog nooit èchte naan geproefd. Zoals de locals het maken, doet niemand het na. Naan is een platbrood en het belangrijkste bijgerecht in de Indiase keuken. De bewoners gebruiken het brood om de curry mee ‘op te scheppen’. Naan bakken is een vak apart. De kok plakt het deeg aan de zijkant van een gloeiend hete kleioven. Vlak voor de naan klaar is en loslaat, vangt de kok het brood op met een tang. Je kunt om verschillende soorten naan vragen. Wat dacht je van naan met knoflook of koriander of gevuld met uien, lamsvlees of paneer?

Rijst op een bananenblad

In Zuid-India hebben ze hun eigen variatie op de thali. Hier serveren ze de kleine gerechtjes niet op een metalen bord, maar op een bananenblad. De ober legt het blad in de breedte voor je neer. Daarna komt zijn collega met een selectie van curry’s, rijst, groenten en sausjes die hij één voor één in kleine hoopjes op het blad schept. Vegetariërs hebben mazzel: banana leaf rice is van oorsprong een vegetarisch gerecht. Krijg je geen bestek? Dat klopt! Banana leaf rice eet je met je handen. Heb je een curry op, dan komt hij gewoon nog eens langs. Wanneer je voldoende hebt gegeten vouw je het blad dubbel met de open kant naar je toe. Dat is een teken van respect naar de gastheer.

Vada pav

De internationale fastfoodketens komen maar niet van de grond in India. Hoe dat komt? Heel simpel: de snelle hap die straatverkopers al eeuwen uitstallen zijn veel lekkerder! Neem bijvoorbeeld vada pav. Dat is een gefrituurde bol van aardappelpuree met koriander, pepers en gember op een wit bolletje met chutney. Wat de vada pav zo smakelijk maakt, weet niemand. Elke verkoper heeft namelijk zijn eigen, geheime ingrediënt. De beste vada pav eet je gewoon op straat in Mumbai.

Lassi

Oké, we spelen een beetje vals. Lassi is geen gerecht. Maar dit drankje is zó lekker dat we het jammer zouden vinden als je het mist tijdens je reis door India. Lassi is een zoetzure zuiveldrank. Je zou kunnen zeggen dat de smaak een perfecte combinatie van vla en yoghurt is. Soms wordt de lassi met stukjes fruit, specerijen of saffraan gemaakt. Avontuurlijke eters proberen de zoute lassi. Of je het nou als toetjes, traktatie of tussendoortje drinkt, lassi is altijd even verfrissend en daarom de perfecte verkoeling in de hete zomerzon.

Plan jouw reis naar India

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in India. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Meer inspiratie voor je India rondreis

Wil je meer lezen over India en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over incredible India. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld over en hebben ook veel in India gezien. Hier lees je over hun avonturen.