Uitstoot van je reis naar Tanzania (kg CO2e)

Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Tanzania vakantie

Start reis bij de Kilimanjaro

Je Tanzania vakantie start bij de Kilimanjaro. Van hieruit ga je op stap en maak je in je eerste dagen al kennis met de lokale bevolking en hun keuken. Ook bezoek je een aantal projecten van de Watoto Foundation.

Dag 1 - Aankomst Kilimanjaro

Welkom in Tanzania! Je komt aan op de Kilimanjaro luchthaven en onze chauffeur zal hier op je wachten. Het is een uurtje rijden naar de kleinschalige lodge waar je vanavond verblijft. Eenmaal aangekomen word je hartelijk verwelkomd en staat het diner voor jullie klaar. De eerste overnachting biedt al een prachtig uitzicht over de twee hoogste bergen van Tanzania; Mount Meru en Mount Kilimanjaro. 

 KLM vliegt rechtstreeks op Tanzania, dit is de beste vliegroute naar Tanzania. Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

Dag 2 - Arusha

Vandaag ga je kennismaken met de geheimen van de Tanzaniaanse keuken. Samen met een lokale kok ga je een paar traditionele Tanzaniaanse gerechten klaarmaken! Uiteraard mag je ze daarna ook opeten. Na de kookworkshop is er nog voldoende tijd om de omgeving te verkennen. Wandelen of mountainbiken is een grote aanrader! Een gids van de lodge zal met je mee gaan en laat je kennis maken met het traditionele dagelijkse leven op het platteland. Een uitgelezen mogelijkheid om bijzondere ontmoetingen met de bewoners van dit gebied te ervaren.

 Met een rondreis op maat krijg je alle vrijheid om een prachtige reis samen te stellen, samen met onze ervaren reisspecialisten Karin en Astrid. Vraag ze om alle mogelijkheden en de mooiste plekken.

Dag 3 - Arusha

Vandaag bezoek je de twee projecten van de Watoto Foundation. Het "Child in the Stars" project in Arusha vangt straatkinderen op en biedt onderdak aan. De volgende stap is het "Child in the Sky" project. Hier lunch je in het restaurant en bezoek je het woon- en trainingscentrum voor de kinderen. Het is een bijzondere dag met enerverende ervaringen.

Je verblijft deze nachten in een bijzonder hotel gerund door ex-straatkinderen. De jongeren zijn getraind door de Watoto Foundation. Een lokale gids vertelt je meer over het project.

 

Sinya en West Kilimanjaro

Hierna reis je verder naar het Sinya gebied waar je gaat kamperen midden in de natuur. Hierbij wordt je vergezeld door een aantal lokale Maasai. Na de twee nachten kamperen, verblijf je in de Maasai Lodge en zal je nog meer ontdekken over de lokale bevolking!

Dag 4 - naar Sinya

Maak je klaar voor de eerste safari dag! De privé chauffeur én privé auto staat helemaal voor je klaar om op pad te gaan. De chauffeur heeft enorm veel kennis en vertelt je met passie over de natuur en alle dieren. Je gaat iets heel bijzonders doen! De komende twee nachten zal je kamperen in koepeltentjes, midden in de natuur van het Sinya gebied. Je wordt voorzien van de nodige faciliteiten om te overnachten. Er zullen geen andere kampeerders zijn, maar je wordt vergezeld door een aantal Maasai die je helpen met de tenten en het koken. Een mooie kans om de lokale Maasai beter te leren kennen!

Dag 5 - Sinya

Je rijdt door het beschermde natuurgebied Sinya Wildlife Conservancy. Sinya is een prachtig gebied waar wild aanwezig is, maar niet in de grote getale zoals in de nationale parken. Het is vooral de natuur die het verblijf hier zo bijzonder maken. Door middel van een game drive verken je het mooie gebied. Ook zijn er mooie rotspartijen te beklimmen en ga je aan het einde van de middag naar de heuvel van Nadosoito. Dit is een prachtige plek om de zonsondergang van te bekijken en met een lekker drankje van het uitzicht te genieten. 's Avonds gaat het kampvuur aan en heb je diner onder de sterrenhemel.

Dag 6 - naar West Kilimanjaro

Na het ontbijt vertrek je richting de bijzondere Africa Amini Maasai lodge. De lodge ligt midden in Maasai land en je slaapt in de traditioneel gebouwde hutten. Vanaf je kamer heb je een prachtig uitzicht op de Kilimanjaro. Ook is er een heerlijk zwembad met sauna aanwezig. De lodge wordt uitsluitend gerund door lokale maasai die vol enthousiasme hun tradities met de gasten willen delen.

De lodge is opgezet door 2 Oostenrijkse dokters. Zij hebben een ziekenhuis geopend waar de Maasai uit de omgeving gratis geholpen worden, met inachtneming van hun traditionele medische waarden door zoveel mogelijk gebruik te maken van de natuur. Om het ziekenhuis en de naderhand gebouwde lokale school te financieren heeft men de lodge opgericht.

Dag 7 - West Kilimanjaro

De Maasai Lodge is een heel bijzondere bestemming en bied je de mogelijkheid om meer van de bekende Maasai stam te leren. Vandaag ga je een wandeling maken door het gebied, samen met de lokale Maasai. Ook zullen ze je leren speerwerpen en kan je hun traditionele dans en zang ervaren. Optioneel kan je vandaag ook sieraden maken met de Maasai dames of verschillende projecten bezoeken. Er is meer dan genoeg te doen bij de lodge en in de omgeving!

Als onderdeel van onze maatschappelijke missie dragen wij bij aan het educatieve project van de non-profit organisatie Africa Amini Life in Tanzania. Maak je een reis door Tanzania? Dan heb je de mogelijkheid om dit project te bezoeken door te lunchen in het restaurant waar de leerlingen worden opgeleid.

 

Tarangire Nationaal Park en Mto wa Mbu

Je reis gaat verder naar Tarangire Nationaal Park, wat ook meteen het begin van de échte safari is. Ook hier kan je meer ontdekken over het leven van de Maasai. Hierna ga je naar Mto wa Mbu. Vandaar maak je een fietstocht door de omgeving.

Dag 8 - naar Tarangire NP

De échte safari gaat vanaf nu beginnen! De privé chauffeur staat voor je klaar om naar Tarangire National Park te rijden. Laat het landschap aan je voorbij gaan en bewonder het leven van de Maasai bevolking die daar woont en hun kuddes laten grazen. Tarangire National Park is een niet zo bekend park, maar geheel onterecht. Zo zal je nergens anders in Oost Afrika zoveel verschillende vogelsoorten vinden. Ook staat het park bekend om zijn grote olifantenkuddes.

Onderweg zal je nog stoppen in Arusha bij Shanga. Shanga biedt een werkplek voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Hier worden prachtige producten gemaakt van gerecycled materiaal zoals glas en aluminium. Ook zijn zij de eerste glasblazers in Tanzania! Na een rondleiding door de workshop kan je een bezoek brengen aan de winkel.

Eenmaal aangekomen bij de accommodatie, die op 5 minuten van het park ligt, kan je uitrusten bij het meer. Ook kan je de zon onder zien gaan vanaf de top van de heuvel. Samen met een lokale gids maak je een kleine wandeling om de dag hier af te sluiten.

Dag 9 - Tarangire NP

Vandaag een volle dag in Tarangire National Park! Het landschap van Tarangire is divers, van de met Baobabs bezaaide vlaktes tot de altijd groene moeras gebieden. De levensader van het park is de Tarangire Rivier, zelfs in het droge seizoen levert deze nog de mogelijkheid voor de dieren om te drinken omdat olifanten gaten graven in de rivierbedding op zoek naar ondergrondse stromen.

Behalve de grote kuddes olifanten staat het park ook bekend om zijn grote kuddes buffels. Je zal ook veel andere grazers als impalas, gazelles, zebras en gnoes tegenkomen. Een echte safari dag om niet te vergeten! 

Dag 10 - naar Mto wa Mbu

Je rijdt naar het plaatsje Mto wa Mbu. Mto wa Mbu is een groene oase in de uitgestrekte Maasai vlaktes. Op de mountainbike maak je een fietstocht van ongeveer 2,5 - 3 uur over vlak terrein. Tijdens de tocht rijd je onder andere langs lokale farmers, de school, de kerk en een lokale bar. Onderweg zal de gids vast stoppen om je de rode banaan te laten proeven. De lokale mama’s hebben een Tanzaniaanse lunch voor je klaargemaakt, geschikt voor westerse magen.

 Tanzania en Zanzibar zijn prachtige bestemmingen, maar je wilt natuurlijk wel weten of je veilig naar deze bijzondere plekken kan reizen. Onze reisspecialisten vertellen je meer.

 

Serengeti en Ngorongoro

Na de uitgestrekte Maasai vlaktes reis je door naar Serengeti National Park. Een van de beroemdste en indrukwekkendste parken van Afrika. Hier ga je op zoek naar de wilde dieren en genieten van al het moois van het park. Daarna reis je verder naar Ngorongoro, waar je een uitgedoofde vulkaan bezoekt en een wandeling maakt met lokale gids.

Dag 11 - naar Serengeti

Na het ontbijt reis je naar Serengeti National Park. Dit is een van de beroemdste en indrukwekkendste wildlife parken van heel Afrika. Er zijn veel verschillende dieren te zien, zoals olifanten, giraffes, zebra’s, buffalo’s en als je geluk hebt ook cheeta’s, luipaarden, neushoorns en nijlpaarden. Daarnaast is er ook kans om klein wildlife te zien zoals vogels en hagedissen. De dieren bewegen zich door het park volgens de zogenoemde ‘migratie’.

Dag 12 - Serengeti

Word wakker in de vroege ochtend en geniet van het ontbijt. Je chauffeur staat klaar om je al het moois van het park te laten zien. Voor de lunch kun je teruggaan naar het tentenkamp, of je kunt ervoor kiezen om een picknick lunch van het kamp mee te brengen en dit te nuttigen op een van de picknick spots in het park.

Dag 13 - naar Ngorongoro

Vandaag ga je één van de meest bijzondere plekken ter wereld bezoeken, de Ngorongoro Krater. Je krijgt al een prachtig uitzicht over dit wereldwonder. De krater is een uitgedoofde vulkaan, om de vloer van de krater te bereiken moet je met de auto flink afdalen. Binnen Ngorongoro is de variatie aan zowel landschappen als wild ongekend. Op de bodem van de krater bevinden zich alle leden van de ‘Big Five’. Vandaag maak je ook kans om de zeldzame neushoorn te zien.

De lodge waar je overnacht ligt zo'n 20 minuten rijden van Ngorongoro, en heeft een fijn zwembad om aan het einde van de dag even af te koelen. De loge is opgericht door een Nederlands echtpaar, met het doel om weeskinderen op te vangen. Met de inkomsten uit de lodge wordt het kinderhuis gefinancierd. Door te logeren bij de lodge dragen alle gasten vanzelf een steentje bij.

Dag 14 - Ngorongoro Highlands

's Ochtends gaan jullie onder begeleiding van een gids een wandeling maken naar Rhotia Valley’s Coffee Corner. Duur ongeveer 2 uur. Jullie wandelen langs lokale farms, de school, de kerk en de dorpjes. De gids is een medewerker van Rhotia Valley en woont zelf in het gebied. Aangekomen bij de Coffee Corner hebben jullie een prachtig uitzicht op de vallei en men serveert de allerbeste koffie! De chauffeur brengt jullie vervolgens terug naar Rhotia Valley waar jullie 's middags lekker gaan relaxen. 

Hoeveel dagen in Tanzania je nodig hebt, is afhankelijk van de route die je aflegt. Wij raden aan om minimaal drie weken op reis te gaan. Dat geeft je de tijd om Tanzania op een rustig tempo te te ontdekken.

 

Koffieproject en Usambara gebergte

Daarna vervolg je je reis naar Kahawa Shambani, een koffieplantage tegen de helling van de Kilimanjaro. Hier krijg je de kans om alles te leren over hoe koffie wordt gemaakt voordat je verder reist richting Usambara: een bergketen met grasvlaktes en ongerept tropisch regenwoud. De groene bergen bieden een koel klimaat dat ideaal is voor prachtige wandelingen, waarbij je met een gids het regenwoud kunt verkennen. Watervallen, grotten, colobusmonkeys, uitzicht tot aan Mount Kilimanjaro. Of in de omringende dorpjes contact maken met de plaatselijke boerenbevolking.

Dag 15 - Koffieplantage

Vandaag rijden jullie ongeveer 4 uur naar Moshi. In Moshi staat een bezoek aan een koffieplantage bij de Kilimanjaro op het programma. Jullie worden meegenomen door het hele proces, van de jonge koffiestruiken tot het plukken van de koffieboon. Uiteraard kunnen jullie na afloop van de tour genieten van een heerlijk kopje verse koffie. Na het bezoek aan de koffieplantage Kahawa Shambani rijden jullie naar de accommodatie voor vandaag, een prachtige lodge waar een diner voor jullie klaarstaat. 

Dag 16 - Naar Lushoto

Vandaag rijden we weer een stuk verder richting de Tanzaniaanse kust. Het is ongeveer 4 uur rijden naar het Usambara gebergte. Het hotel waar je verblijft ligt in Lushoto bovenop een heuvel met uitzicht op het grootste deel van het dorp. Het is omgeven door prachtige gazons, bloemen en bomen. Het hotel is simpel maar gezellig.

Dag 17 - Lushoto

De stad Lushoto ligt in het Usambara-gebergte en is de hoofdstad van het district Lushoto in de regio Tanga. Deze hooglandstad staat bekend om zijn groene straten en is omgeven door weelderige landschappen met dennen, eucalyptusbomen, bananenplanten en een scala aan tropische vegetatie. Ga hier heerlijk wandelen in de omliggende heuvels of doe een kookworkshop bij de locals. Lushoto is de thuisbasis van de lokale Wasambaa mensen en is het culturele hart van de regio. 

Een bezoek aan de koffieplantage Kahawa Shambani is een hoogtepunt die je beslist niet mag overslaan. Pluk en verpulver koffiebessen, krijg uitleg over biologische koffieteelt en verwerk de koffie van boon tot kopje.

 

Pangani

Pangani wordt vaak over het hoofd gezien door reizigers maar is een geweldige bestemming aan de kust van het vaste land van Tanzania. Het rustige strand van Pangani is niet gemakkelijk te bereiken maar het is de moeite van een bezoek waard voor degenen die rust en kalmte zoeken in een echt toevluchtsoord van tropische schoonheid.

Dag 18 - Naar Pangani

Na het ontbijt wordt je door een taxi opgehaald. Je gaat naar het ongerepte strand van Pangani. 
Het is ongeveer 3,5 uur rijden naar de kust, afhankelijk van de condities van de wegen. Je hoeft je onderweg niet te vervelen, er valt genoeg te zien!

Dag 19 - Pangani

De lodge waar je verblijft is kleinschalig en sfeervol. Hij ligt tussen de palmbomen aan de rustige, niet-toeristische kust van Tanzania, het ongerepte strand van het dorp Pangani. Het strand is breed, en er kan ook bij eb goed gezwommen worden. De lodge heeft ook een zwembad en beschikt over een aantal boten en kajaks. Naast de lodge ligt een Padi duikcentrum. Het is hier ongedwongen en rustig, met veel om te ondernemen. 

Dag 20 - Pangani

Nog een dagje ontspannen aan de Indische oceaan. Vanuit zowel de lounge met fijne zitjes, alsook het restaurant van de lodge heb je uitzicht over de oceaan en altijd een verkoelend briesje. Wil je er toch even op uit? De lodge biedt verschillende activiteiten, zoals duiken, surfen, snorkelen, kajakken, een rivier cruise, culturele wandelingen, zeilen, of een safari naar Saadani National Park. 

Pagani is een waar paradijs voor iedereen die de grote toeristenmassa wil vermijden. Dit kleine dorpje biedt betoverende, ongerepte stranden en enkele historische bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

 

Jambiani, Zanzibar

De laatste paar dagen van je beste Tanzania vakantie verblijf je op Zanzibar. Je verblijft in Jambiani, een authentiek vissersdorp aan een wit zandstrand dat schilderachtig wordt omgeven door kokospalmen. Vanuit hier is er voor ieder wat wils. Je kunt genieten van een stranddag, maar ook op de fiets de omgeving verkennen of met een traditionele zeilboot de zee op.

Dag 21 - Naar Zanzibar

Na een heel vroeg ontbijt ligt de speedboot bij Emanyani klaar om jullie naar Zanzibar te brengen. Het is een tocht van ongeveer 1,5 uur. Jullie komen aan op het strand van Kendwa, aan de noordwest kust van het eiland. Eenmaal aangekomen brengt een chauffeur je naar de zuidoostkust van het eiland, naar de plaats Jambiani. Hier verblijf je in een gezellig hotel, pal aan het strand! Geniet van het heerlijke weer en de prachtige stranden hier.

Dag 22 - Jambiani, Zanzibar

Er is hier een groot verschil tussen eb en vloed. Zo kun je met vloed prachtig zwemmen en snorkelen. Bij eb kun je mooie wandelingen maken en zeesterren, krabben en andere diertjes spotten die zich in de ondiepe poeltjes verschuilen. Door het grote verschil in de getijden verandert de zee continue mooi van kleur.

Er staat in Jambiani eigenlijk altijd een lekker windje. Er wordt dan ook volop gekitesurft en andere watersporten gedaan. Er zijn meerdere duikscholen aanwezig die snorkel en duiktrips organiseren.

Op het strand zie je lokale mannen die terugkeren met hun vissersboten met de vers gevangen vangst van de dag, vrouwen die hun zeewiertuintjes bewerken en spelende kinderen.

Dag 23 - Jambiani, Zanzibar

Je laatste volle dag op Zanzibar! Bedenk maar goed hoe je je dag wilt doorbrengen, want voor je het weet zit je weer op het vliegtuig naar huis! Nog even genieten van het mooie weer en de parelwitte stranden.

Als je nog op zoek bent naar een leuke activiteit, is het aan te raden om naar de receptie van je hotel te gaan. Ze organiseren veel leuke tours en de opbrengsten komen volledig ten goede van de Zanzibari die de tours organiseren. Een echte aanrader is om met Captain Zapy de zee op te gaan in zijn traditionele zeilboot. Snorkelspullen mee dus!

Dag 24 - Naar huis

Een laatste dag genieten van zon, zee en strand. 

Afhankelijk van je vliegtijden word je naar Zanzibar airport gebracht voor de vlucht naar huis. 
Jouw mooie vakantie zit erop! Een onvergetelijke reis met blijvend dierbare herinneringen die je samen deelt.

Doordat deze reis ruim 3 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Karin en Astrid je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

 

Vliegtickets rondreis Tanzania

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Tanzania boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen. Dit scheelt je bovendien veel tijd en is comfortabeler. Karin en Astrid geven je graag advies over de beste optie. Kijk hier voor meer informatie.

Financiële garanties

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Better Places garantie SGR Better Places garantie Calamiteitenfonds

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Tanzania reis.

Ik ben benieuwd

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Tanzania maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Tanzania

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Tanzania. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Tanzania

beste reistijd Tanzania

Beste reistijd Tanzania

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Wij geven je graag praktische tips zodat je geen enkele plastic fles meer hoeft te kopen tijdens je Tanzania vakantie. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze maatregelen om veilig op safari in Tanzania te gaan en onze speciale soepele boekingsvoorwaarden