De leukste excursies in Tanzania volgens de lokale reisexperts

  • Verblijf bij de Maasai
  • Mountainbiken op het platteland
  • Kookworkshop in Arusha
  • Koffietour
  • Bezoek lokale goede doelen

Verblijf bij de Maasai

Tijdens je reis kom je regelmatig leden van de Maasai-stam tegen, direct herkenbaar aan hun rode dekens en kleurrijke sieraden. Wil je meer weten over deze bijzondere stam, hun tradities en gebruiken? Verblijf dan in de Africa Amini Maasai Lodge, gelegen in Maasai-land. Mét uitzicht op de Kilimanjaro. Deze sfeervolle lodge wordt volledig gerund door de Maasai en dat is een mooie kans om de stam beter te leren kennen. Ga wandelen met een Maasai-krijger, leer speerwerpen en bewonder de traditionele dansen van de Maasai bij zonsondergang. Bovendien kun je de medewerkers van de lodge alles vragen, zodat je een mooi inkijkje krijgt in de Maasai-cultuur. Een verblijf in de lodge is één van de meest authentieke ervaringen in Tanzania, er worden geen toneelstukjes opgevoerd. Ook erg leuk met kinderen!

Excursies in Tanzania: Mountainbiken op het platteland

Zoek je wat afwisseling na al het safarigeweld in Tanzania? Ga dan samen met een lokale gids mountainbiken op het platteland rond Mto wa Mbu. In dit gebied wonen leden van ruim veertig stammen, elk met hun eigen cultuur en tradities. Je fietst langs weelderige bananenplantages, het schooltje en de kerk. Onderweg zwaai je naar de mensen die op het land werken en naar de kinderen die je vrolijk groeten. Je stopt bij kleine werkplaatsen en brengt een bezoekje aan een lokale bar. Hier kun je bananenbier proeven en zien hoe dit in een enorme pot gebrouwen wordt. De locals zijn hier erg trots op en vertellen je er graag alles over. Na afloop is het leuk om te gaan lunchen in het dorp. Reken op een tafel vol heerlijke lokale gerechten, bereid door hartelijke Tanzaniaanse mama’s.

Tanzania barst van de activiteiten en bezienswaardigheden. Het kan lastig kiezen zijn als niet een rondreis gaat maken! Daarom zetten onze lokale reisspecialisten de beste reistips voor Tanzania op een rij.

Kookworkshop in Arusha

Wil je nog meer leren over de Tanzaniaanse keuken? Dan is een kookworkshop in Arusha een aanrader. De Tanzaniaanse Neema komt je ophalen bij je hotel en samen met haar wandel je naar haar huis. Onderweg doen jullie nog wat inkopen bij marktkraampjes langs de weg en eenmaal thuis kan het koken beginnen. Samen met Neema maak je typisch Tanzaniaanse gerechten, zoals de maïspap ugali en chapati’s, een soort brood. Het resultaat eet je samen met Neema en haar dochtertje op in de tuin.

Excursies in Tanzania: Bezoek aan een Fairtrade koffie farm

De omgeving van Arusha wordt gedomineerd door de indrukwekkende Mount Meru. Aan de voet van de berg liggen volop kleine dorpjes, omringd door groene, vruchtbare velden. Samen met een lokale gids bezoek je een het dorp Nkoaranga, waar je ziet hoe boeren bananen, mais, bonen en andere groenten- en fruitsoorten verbouwen. Je wandelt langs de school, neemt een kijkje bij een oude kerk en tot slot ben je te gast bij een kleine koffieplantage. Een koffieboer laat je graag zien hoe het groeien van koffiebonen en het produceren van koffie in zijn werk gaat. Natuurlijk proef je ook verschillende koffiesoorten. Lunchen in het dorp is een leuke afsluiting van je tour: je krijgt dan een typische Swahili-lunch voorgeschoteld met onder andere ugali, geroosterde banaan, salade en spinazie.

Door deel te nemen aan deze lokale excursies in Tanzania draag jij je steentje bij tijdens je rondreis, want de lokale bevolking profiteert zo optimaal van je bezoek! We geven je nog meer tips voor een duurzame reis.

Bezoek lokale goede doelen

Tanzania is een arm land en talloze goede doelen zetten zich in om mensen te helpen. Shanga, net buiten Arusha, is daar een prachtig voorbeeld van. Shanga is een werkplaats waar mensen met een beperking werken. Gehandicapten in Tanzania krijgen normaal gesproken geen kansen, maar Shanga brengt daar verandering in. De mensen die hier werken, wonen zelfstandig en runnen hun eigen huishouden. Dankzij het geld dat ze bij Shanga verdienen! Ze maken prachtige spullen van gerecyclede materialen, zoals knuffels van oude overhemden en handgeblazen serviezen van lege wijnflessen. Je krijgt een gratis rondleiding door de werkplaats en natuurlijk kun je ook op je gemak de winkel bezoeken. Met dit soort ervaringen in Tanzania weet je zeker dat je geld goed terecht komt.

Plan jouw reis naar Tanzania

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.

Beste reistijd Tanzania

De beste reistijd is van juni tot en met oktober, maar de maanden januari en februari zijn ook goed geschikt voor een rondreis. Lees meer over de beste reistijd Tanzania.

Duurzaam reizen in Tanzania

Wil je dat Tanzania en haar inwoners meeprofiteren van je bezoek? Dat kan! Plan niet alleen tijd in voor de beroemde wildparken, maar maak ook kennis met het platteland. Ga fietsen in de omgeving van Mto wa Mbu, langs groene bananenplantages en de lokale dorpsbar. Bezoek een fair trade- koffieplantage aan de voet van Mount Meru en vraag je lokale gids om je alles te vertellen over het groeien van koffiebonen. Natuurlijk kun je ook zelf bonen pellen, roosteren en malen, voor het lekkerste kopje koffie. Tanzania heeft ook verschillende goede doelen die je kunt bezoeken. Het Shanga Project in Arusha bijvoorbeeld, dat mensen met een beperking een baan én een betere toekomst biedt.