De leukste lokale ervaringen in Nepal

  • Slapen in een homestay op het Nepalese platteland
  • Kies voor een minder bekende trekking
  • Lokale ervaringen Nepal: cursus momo’s maken
  • Kookworkshop Seven Women
  • Ontmoet de locals: leer Nepalees spreken
  • Woon een lokaal festival bij
  • Leer de Nepalese ambachten kennen

Slapen in een homestay op het Nepalese platteland

Wil je graag echt in contact komen met de Nepalezen, dan kun je het beste een paar nachten in een homestay op het platteland verblijven. Je maakt dan even deel uit van een Nepalese familie en ziet van dichtbij hoe een gewoon lokaal gezin leeft en werkt. Je eet samen met de gezinsleden, helpt mee bij het koken of bij andere klusjes en krijgt een rondleiding door het dorp. Voor jou is slapen in een homestay een bijzondere ervaring, maar voor het Nepalese gezin waar je verblijft ook. Voor hen – en hun lokale gemeenschap- is dit een mooie extra inkomstenbron.

Kies voor een minder bekende trekking

Tijdens een trekking in Nepal maak je vanzelf kennis met de locals. Je wandelt meestal van dorp naar dorp en verblijft in teahouses, die gerund worden door lokale families. Je ziet hoe het leven in het dorp eraan toegaat en hoe het is om zo hoog in de bergen te wonen. Deze ervaring wordt extra bijzonder als je kiest voor trekkings die nog wat minder bekend zijn. Denk aan de Panchase- of de Mardi Himal-trekkings bijvoorbeeld. Hier hoef je je ervaring met veel minder andere reizigers te delen, zodat de beleving extra bijzonder wordt.

Wanneer je in Nepal een trektocht gaat maken, is de kans groot dat je boven de 3000 meter komt. Lees hier onze tips om hoogteziekte te voorkomen.

Lokale ervaringen Nepal: cursus momo’s maken

Eén van de leukste onderdelen van een reis door Nepal is het eten. Curries en dal bhat met rijst: het smaakt allemaal even goed. Nog zo’n lekker Nepalees gerecht zijn momo’s, gestoomde deegpakketjes gevuld met groenten of vlees. Meestal krijg je er een pittig sausje bij, wat het extra lekker maakt. Momo’s eten is op zich al een lokale ervaring (Nepalezen zijn er gek op), maar ze zelf maken is nog leuker. In Pokhara kun je een workshop momo’s maken volgen, waarbij je onder leiding van een Nepalese gastvrouw aan de slag gaat. Deeg kneden, pakketjes vullen en rollen: het is even doorwerken, maar dan geniet je ook van heerlijke, verse momo’s, helemaal zelfgemaakt.

Kookworkshop Seven Women

Vind je alleen momo’s leren maken niet genoeg, dan kun je ook een complete Nepalese kookcursus volgen. Een bijzonder kookworkshop is die van Seven Women. Seven Women is twaalf jaar geleden opgezet door Stephanie Woollard. Zij ontmoette tijdens haar reis zeven gehandicapte vrouwen, die werkten in een tinnen schuur in Kathmandu. Ze hadden veel moeite om in hun levensonderhoud te voorzien. Stephanie besloot om trainers in te huren, die de vrouwen leerden om zelf producten te maken om te verkopen. Zo werd Seven Women geboren. Inmiddels heeft de organisatie al vijfduizend vrouwen opgeleid en aan het werk geholpen. In 2012 startte Seven Women een duurzaam tourbureau, waarbij lokale vrouwen zelf workshops organiseren. Zo bieden ze een leuke kookworkshop aan, waarbij je onder leiding van je Nepalese gastvrouwen zelf een traditionele Nepalse maaltijd gaat bereiden. Heel leuk, en de opbrengsten komen helemaal ten goede aan Seven Women.

Ontmoet de locals: leer Nepalees spreken

Bij Seven Women kun je ook een Nepalese taalles volgen. In twee uur leer je een aantal woorden en basiszinnen Nepalees. Een beetje Nepalees spreken is niet alleen praktisch, maar ook dé manier om tijdens je reis met Nepalezen in gesprek te komen.

Benieuwd waar je overnacht tijdens onze rondreizen? Bekijk hier voorbeelden van kleinschalige hotels, trekkerslodges en homestays. Doordat Maaike in Nepal woont, kent ze de leukste plekjes en kan ze je goed adviseren.

Woon een lokaal festival bij

Nepal is een Hindoeïstisch land. Als er één religie bol staat van de kleurrijke festivals en ceremonies, dan is dat het Hindoeïsme. De kans is dan ook heel groot dat er net ergens een festival aan de gang is als jij in Nepal bent. Het is prachtig om dat mee te maken. Tijdens één van de grootste festivals van het land, Diwali, zijn huizen en straten verlicht met olielampjes en kaarsjes. De Nepalezen tekenen bovendien prachtige mandala’s voor hun huizen. Diwali wordt uitbundig gevierd, met vuurwerk en bloemenoffers. Het is leuk om Diwali mee te maken in steden als Kathmandu, waar kinderen zingend huizen en winkels langsgaan en mensen op straat optredens geven. Maar krijg je de kans om Diwali bij een lokaal gezin te vieren, neem die uitnodiging dan zeker aan. Zo zie je van dichtbij welke tradities er allemaal bij dit belangrijke lichtfeest horen.

Leer de Nepalese ambachten kennen

Het valt meteen op als je door Nepal reist: oude ambachten zijn hier nog springlevend. Prachtig gedetailleerd beeldhouwwerk, zijden sjaals en keramiek zijn slechts een paar producten die de Nepalezen zelf maken. Vaak worden deze ambachten van vader op zoon doorgegeven en de Nepalezen zijn hier erg trots op. Het is leuk om een kijkje te nemen bij verschillende lokale werkplaatsen. Koningsstad Bhaktapur is bijvoorbeeld beroemd om haar pottenbakkers en je bent van harte welkom om rond te kijken in een pottenbakkerij. Je kunt bovendien proberen om zelf een kleine pot te draaien, wat nog niet meevalt. Probeer je liever houtbewerking uit, of wil je zien hoe zijden sjaals geweven worden? Dat kan ook. Het is een leuke manier om kennis te maken met het gewone leven in Nepal.

Plan jouw reis naar Nepal

Ben je op zoek naar een bijzondere Nepal rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Maaike, de reisexpert in Nepal. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Maaike.