Erna en haar man Michel proberen al jaren duurzamer te leven. Maar met een elektrische auto op vakantie gaan, deden ze nog niet eerder. Erna: “we zijn wel eens een paar dagen naar Duitsland en Frankrijk geweest, maar echt onze hoofdvakantie hebben we nog niet eerder met de elektrische auto gedaan.” Het stel rijdt in de zomer van 2021 met hun eigen Tesla naar Slovenië. Dat is zo goed bevallen, dat ze nu al bezig zijn met plannen voor hun volgende duurzame avontuur. Ze vertellen hieronder alles over hun reis met de elektrische auto naar Slovenië.

Een elektrisch avontuur

Als het aan Erna en Michel ligt reizen ze de hele wereld rond. Maar ze maken zich ook zorgen over klimaatverandering. “We hebben sinds zes jaar een elektrische auto, maar stapten toch nog vaak in het vliegtuig.” Door de coronamaatregelen worden ze gedwongen hun vakantie dichter bij huis te vieren. “We lazen op de website van Better Places over reizen met een elektrische auto naar Slovenië en dachten; waarom ook niet?” Samen met lokale reisexpert Ruud stellen ze een mooi reisprogramma samen. Half augustus trekken ze de voordeur achter zich dicht en rijden het elektrische avontuur tegemoet.

Benieuwd waar je nog meer goed naartoe kunt voor een rondreis met elektrische auto? Bekijk hier de beste bestemmingen.

Er zijn veel aanbieders van snelladers in Europa

De grote uitdaging van reizen met een elektrische auto is natuurlijk het opladen van de accu. Erna en Michel zorgen dat ze zich goed voorbereiden. “We zijn in de auto gaan zitten en hebben de route in de navigatie ingevoerd. De computer berekent automatisch wanneer je moet opladen en laat dan zien waar dat kan. Zo zagen we meteen dat het eigenlijk heel goed te doen is om op stroom naar Slovenië te rijden.” Het stel rijdt een Tesla en maakt alleen gebruik van het Tesla-oplaadnetwerk. “Er zijn nog veel meer aanbieders van snelladers in Europa, maar we hadden geen behoefte aan een extra abonnement of gedoe met pasjes. Moet je nagaan, zelfs zonder al die andere aanbieders is het ons gelukt om ontspannen naar Slovenië te rijden.”

Er zijn zoveel laadpunten, dat het met een beetje plannen prima te doen is om met een elektrische auto op reis te gaan.

Om de twee uur pauze

Erna legt uit dat er een groot verschil is tussen nu en een paar jaar geleden. “Toen wij voor het eerst elektrisch gingen rijden was het zelfs in Nederland zoeken naar laadpalen. Nu kun je om de paar kilometer wel ergens terecht.” Op weg naar Slovenië doen ze het rustig aan. “We namen om de twee uur een pauze van het rijden. Dan stopten we bij een verzorgingsplaats vlakbij de snelweg. Dat is wel zo veilig en een mooie gelegenheid om de accu even bij te laden. Dat ging allemaal hartstikke snel. Meestal was de accu na een kwartier of half uurtje alweer vol.” De avonturier moet lachen als ze eraan terugdenkt: “Ik heb nog nooit zo vaak een gele M op één dag gezien. Dat is dan wel weer jammer.”

Proefritjes met hoteleigenaren

Hebben ze dan nooit met een lege accu gestaan? “Gelukkig niet! Er zijn zoveel laadpunten, dat het met een beetje plannen prima te doen is.” In Slovenië zelf gaat het stel de Julische Alpen in. “In de bergen moesten we wat meer passen en meten. We zorgden dat we met een volle accu de Alpen in gingen. Voor de zekerheid hebben we onze auto bij onze accommodaties extra opgeladen. Dat kan gewoon op het normale stroomnet. We hebben daar een speciale kabel voor.” Volgens Erna gaat dat laden erg langzaam en kun je dat het best 's nachts plannen. “Dat kost veel stroom, dus gaven we de eigenaren altijd zo'n tien á vijftien euro voor de extra kosten.” De ondernemers vinden het stel met hun elektrische auto maar al te interessant. “We hebben heel wat proefritjes met hoteleigenaren gemaakt. Wie weet hebben we wel een zaadje geplant en staat er over een paar jaar een laadpaal voor de deur.”

Met de auto, trein of toch met het vliegtuig naar Slovenië? Een duurzame vakantie plannen is nog niet zo makkelijk. Wij helpen je op weg en zetten de CO2-uitstoot voor je vervoer naar Slovenië op en rij.

Maak de reis onderdeel van je vakantie

Erna vond hun duurzame reis zo'n geslaagde reis, dat ze het iedereen kan aanraden. “Het netwerk aan laadpalen is heel goed in een groot deel van Europa. Je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je stil komt te staan.” Voor de twijfelaars heeft ze nog wel wat tips: “bereid je goed voor, zodat je van tevoren weet waar voldoende of juist weinig laadpalen zijn. Maak de reis naar je bestemming onderdeel van de vakantie. Op de heenweg gingen we een paar dagen naar Oostenrijk en terug stopten we in het Duitse Regensburg. Dat bleek een superleuk stadje. En bedenk je vooral dat het altijd goedkomt. Er zijn overal behulpzame mensen die je in geval van nood aan hun eigen stroomnet laten opladen. Wij hebben in elk geval de smaak te pakken. Volgend jaar rijden we verder richting Oost-Europa.”

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.

Meer Slovenië reiservaringen

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Slovenië op Reisgraag of Rondreis.