logo Tourism Declares

Vervoer naar Slovenië

  • Zoveel CO2-uitstoot veroorzaakt een retourtje Slovenië
  • Naar Slovenië met een elektrische auto
  • Directe vlucht of overstappen?
Retour Amsterdam-Ljubljana uitstoot per persoon

Auto o.b.v. 2 personen - Bronnen: Atmosfair en Greentripper

De CO2-uitstoot van je reis naar Slovenië

Wat is beter? Met de auto, trein of met het vliegtuig naar Slovenië? Steeds meer reizigers kiezen ervoor om met de auto naar Slovenië op vakantie te gaan. In de infographic zie je dat de CO2-uitstoot van de autoreis hoger is dan die van dezelfde reis met het vliegtuig. In sommige rekentools lijkt het daarom dat vliegen minder schadelijk is. Bij het berekenen van de uitstoot kijken wij naar de totale klimaatimpact van een vlucht. Vliegtuigen stoten namelijk ook andere schadelijke broeikasgassen uit, die de opwarming van de aarde verder versnellen. Denk aan stikstofoxiden en waterdamp. Tel je die mee, dan zie je dat de auto een betere keuze is dan het vliegtuig, mits je met minimaal twee passagiers reist. Heb je een elektrische auto? Dan rijdt je zo goed als CO2-neutraal naar Slovenië. In Europa vind je steeds meer laadpunten langs de snelweg en bij hotels. Het land heeft meer dan 230 openbare oplaadpunten voor elektrische auto's. Met de korte afstanden in het kleine land rijd je altijd met een volle batterij.

Met de trein naar Slovenië

In de infographic zie je meteen dat reizen met de trein de minste CO2-uitstoot veroorzaakt, namelijk 32kg CO2 per persoon. Dat is zo weinig dat alleen lopen en fietsen beter scoren. In vergelijking met het vliegtuig scheelt de trein maar liefst 506kg CO2 per persoon. Om dat te compenseren moet je een jaar lang vis en vlees uit je dieet schrappen.

Veruit het grootste deel van de CO2-uitstoot van reizen wordt veroorzaakt door vliegen. De grootste klapper maak je dus door te kiezen voor de trein. Hier lees je hoe je met de trein naar Slovenië kan gaan. Ga je met de trein naar Slovenië? Boek je treinkaartje via de The Train Traveller en zij doen al het uitzoekwerk voor je. Dat is wel zo makkelijk!

Hoeveel CO2-uitstoot is dat eigenlijk?

We bombarderen je meteen met allerlei cijfertjes. De grote vraag is natuurlijk; hoeveel schadelijke stoffen veroorzaak je eigenlijk als je 538kg CO2 uitstoot? Om daar antwoord op te geven is het handig om te weten waar je de uitstoot van een vliegreis naar Slovenië mee kan vergelijken. Voor 538kg CO2 kun je 224 keer een wasje draaien én drogen. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden komt dat neer op anderhalf jaar lang wassen en drogen. Als we onder de 1,5 graad opwarming willen blijven, mag elke wereldburger maximaal 1500kg CO2 per jaar uitstoten. Met een retourtje Amsterdam-Ljubljana heb je éénderde van je persoonlijke CO2-budget verbruikt. Met dat in gedachte is reizen met de trein ineens een stuk aantrekkelijker!

Ben je benieuwd hoe we de berekening van de CO2-uitstoot van je reis naar Slovenië maken? Hier lees je precies welke rekenmethodes en tools we gebruiken bij het berekenen van de CO2-uitstoot per vervoersmiddel.

Amsterdam-Ljubljana vs Amsterdam-Bangkok per vliegtuig

Toch met het vliegtuig naar Slovenië?

Hebben we je niet overtuigd? Of heb je een andere reden om toch met het vliegtuig op vakantie te gaan? Er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen door vliegen te minimaliseren. Kiezen voor een bestemming dichter bij huis scheelt al enorm. Vlieg je voor de zon, het strand en de natuur naar Thailand? Je vlucht veroorzaakt 6300kg aan schadelijke broeikasgassen. Dan kun je die dezelfde vliegvakantie beter in Slovenië plannen. Het verschil is 5,8 ton CO2 per persoon. De hoogte waarop je vliegt heeft ook een groot effect op de schadelijkheid van je vlucht. Hoog in de atmosfeer is het broeikaseffect soms wel vijf keer sterker. Bij kortere vluchten vlieg je meestal lager dan bij lange-afstandsvluchten. Als de trein of auto geen optie zijn, dan loont het om te kiezen voor een kortere vlucht.

Directe vlucht of overstappen?

Soms is een vlucht met een tussenstop goedkoper dan eentje waarbij je direct naar Ljubljana vliegt. Het is verleidelijk om die optie te kiezen. Het is goed om te weten dat het opstijgen en landen de momenten zijn waarop de meeste broeikasgassen vrijkomen. Bovendien zorgen opstijgen en landen voor veel overlast voor omwonende, de natuur en dieren die rondom het vliegveld leven. Het lawaai en de luchtvervuiling zijn schadelijk voor de gezondheid en leefomgeving. Een directe vlucht is weliswaar duurder, maar een stuk minder belastend voor het milieu. Bovendien reis je veel comfortabeler als je niet hoeft over te stappen.

Het terugdringen van de CO2-uitstoot van onze reizen is onderdeel van ons Actieplan voor Klimaat. Daarin beloven wij onze CO2-uitstoot met 55% te verminderen in 2030 ten opzicht van 2019.

Bronnen bij de berekeningen