Wat kun je verwachten tijdens het wandelen in de Julische Alpen?

  • Kraakheldere berg- en gletsjermeren
  • Smalle paadjes langs steile rotswanden
  • Slingerende rivieren die transformeren in watervallen
  • Kleine dorpjes waar herders met hun dieren verblijven
  • Wandelroutes voor elk niveau

1. Top van de Triglav

Iedere Sloveen is trots op de Triglav, het letterlijke hoogtepunt van de Julische Alpen. Wanneer je aangeeft dat je gaat wandelen in de Julische Alpen in Slovenië zullen ze je zeker vertellen dat iedereen - of in ieder geval iedere Sloveen- minstens eenmaal in zijn leven naar de top van de Triglav moet klimmen. Ze zullen verhalen delen hoe ze al in hun kinderjaren naar de top zijn geklommen, of hoe ze ieder jaar een uitje naar de top van de Triglav maken.

Met 2.864 meter is de Triglav het hoogste punt van zowel de Julische Alpen als Slovenië. De naam Triglav betekent 'driekoppig'. De Triglav bestaat namelijk uit 3 bergtoppen. Nadat je de top hebt bereikt, kun je de benen wat rust gunnen bij de berghut Triglav Lodge Kredarica. Er zijn wandelroutes van verschillende niveaus. Vanaf de meeste startpunten klim je 1.800 tot 2.000 meter omhoog. 

2. Het Meer van Bled

Aan de oostelijke zijde van de Julische Alpen ligt een van de meest bekende plekken van Slovenië: het Meer van Bled. Dankzij het eiland in het meer en de bergachtige omgeving is dit een sprookjesachtige plek aan de rand van de Julische Alpen in Slovenië. Wie een makkelijke wandeling wilt maken, loopt 6 kilometer rondom het Meer van Bled. De wandelpaden zijn verhard en prima onderhouden, zonder hoogteverschillen.

Wil je jezelf wat meer uitdagen? Wandel dan naar Velika Osojnica op 756 meter hoogte. Dit is het hoogste uitzichtpunt rondom het meer. Halverwege de wandeling kun je ook stoppen bij het uitzichtpunt Mala Osojnica, op 650 meter hoogte.

3. Het Meer van Bohinj & watervallen

Het is verboden om te zwemmen in de bergmeren in het bergachtige Triglav Nationaal Park, maar in de zomermaanden kun je de verfrissing opzoeken in het Meer van Bohinj. Dit meer is minder bekend dan het Meer van Bled, maar minstens zo mooi. Het Meer van Bohinj is ooit ontstaan door een gletsjer en wordt omringd door steile rotswanden.

Aan het Meer van Bohinj liggen 2 dorpen die als uitvalsbasis voor veel wandelingen dienen. Aan de oostelijke zijde liggen Ribcev Laz en Stara Fuzina. Vanaf hier wandel je zo door de Mostnicakloof naar de Mostnica waterval. Aan de westelijke zijde van het meer ligt het dorp Ukanc. Vanaf hier wandel je naar de Savica waterval, een ondergrondse bron die grotendeels door de rotsen van Komarca stroomt. 

Zou je graag een actieve reis willen maken in de bergen van Slovenië? Lees dan meer informatie over een wandelreis in de Julische Alpen in Slovenië.

4. De 7 Meren Vallei

Wie vanaf Ukanc bij het Meer van Bohinj een uitdagende wandeling wilt maken, loopt naar de 7 Meren Vallei. Je klimt dan eerst 2,5 uur lang via een pittige route omhoog naar het Zwarte Meer: het eerste meer van deze vallei. Je loopt langs kleine en grote bergmeren en kunt onderweg stoppen bij Triglav Lakes Lodge om te eten en eventueel te overnachten.

Als je nog genoeg tijd en energie hebt, is het een aanrader om te overnachten bij de berghut genaamd Zasavska Koca na Prehodavcih. Tijdens de weg hiernaartoe wordt het landschap ruiger en grilliger. De berghut ligt op meer dan 2.000 meter hoogte, dus het merendeel van het jaar ligt hier sneeuw. Je hebt er een prachtig uitzicht op de omringende bergen. Vanaf deze berghut kun je terug naar het Meer van Bohinj wandelen, naar beneden lopen richting het dorp Spodnja Trenta of juist verder richting de top van de Triglav.

5. De Vintgarkloof

Een van de mooiste plekken in de Julische Alpen in Slovenië is de Vintgarkloof. De Radovna stroomt door deze kloof, een paar kilometer ten noorden van het Meer van Bled. Tijdens een makkelijke wandeling via vlonderpaden en wandelpaden volg je deze rivier met bijzondere kleuren door de Vintgarkloof. De wandeling is 1,6 kilometer lang, maar omdat je regelmatig stopt om van het uitzicht te genieten en foto's te maken, ben je toch wel een uur onderweg. De wandeling eindigt bij de Šum waterval. Hier vind je ook een restaurant.

Weet je niet zeker of Slovenië een bestemming voor jou is? Hier vind je 10 redenen waarom een Slovenië reis een goed idee is.

6. Rivier de Soča

Aan de westelijke en zuidelijke kant van de Julische Alpen in Slovenië stroomt de Soča. Deze rivier heeft een smaragdgroene en turquoise kleur, wat mooie en kleurrijke uitzichten oplevert. Er zijn verschillende plekken in de Julische Alpen waar je van deze mooie uitzichten over de Soča kunt genieten. Bij het dorp Tolmin vind je de Tolmin-kloof (betaalde entree). Via bruggen en grotten word je constant langs en over de Soča geleid. Avonturiers kunnen ook vanaf het water van de Soča genieten.

In het dorp Bovec worden tours voor canyoning en kajakken op de Soča aangeboden. Daarnaast loopt er van Trenta naar Bovec een wandelroute genaamd de Soča Trail. Deze route van zo'n 19 kilometer leid je langs mooie uitzichten over de Soča in de Julische Alpen in Slovenië. 

Slovenian Mountain Trail

Het is heerlijk om te wandelen in de Julische Alpen in Slovenië, maar wist je dat het land nog meer bergachtige gebieden heeft? Wie zin heeft in een echte uitdaging kan zich voorbereiden op de Slovenian Mountain Trail. Deze langeafstandswandeling in Slovenië is zo'n 617 kilometer en loopt van Maribor in het noordoosten naar Ankaran aan de Sloveense kust in het zuidwesten. Onderweg loop je onder andere via de bergen van Pohorje, de Kamnische Alpen, de Karawanken en de Julische Alpen. De meeste wandelaars doen er 5 weken over om de volledige Slovenian Mountain Trail te lopen. 

Bezienswaardigheden in Slovenië

Slovenië heeft naast de Julische Alpen nog veel meer te bieden. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog over bezienswaardigheden in Slovenië.

Plan jouw reis naar Slovenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Slovenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nejc of Ruud, de reisexperts in Slovenië. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nejc of Ruud.

Beste reistijd Slovenië

Je plant je reis naar Slovenië het beste in het voor- of naseizoen. Zo vermijd je het drukke hoogseizoen en geniet je van prachtige landschappen. Hier lees je meer over de beste reistijd in Slovenië.