Retour Amsterdam - Ljubljana: verschil per vervoersmiddel (kg CO2 p.p.)

Bijzonder aan deze duurzame reis

  • Accommodaties met eco-label en laadpaal
  • Rondreizen met eigen elektrische auto
  • Excursies met minimale uitstoot
  • Slow travel; neem de tijd om het land te ervaren
  • Lokale ondernemers steunen met een bezoek
  • 'Human powered' activiteiten

Route Slovenië reis met elektrische auto

 

Dag 1-3: Ljubljana

Je begint je duurzame rondreis Slovenië in Ljubljana met de elektrische auto. Ljubljana wordt gezien als de vrolijke en groene hoofdstad van het land. Alle bezienswaardigheden in de stad zijn perfect te bewandelen dus je kunt de auto geparkeerd laten staan bij het hotel. Je verblijft hier 2 nachten, zodat je de dag van aankomst en de dag erna hebt om deze compacte Green Capital van Europa (2016) helemaal in je op te nemen.  Voor de tweede avond is er een tafeltje voor je gereserveerd in een heel hip vegetarisch restaurant vlakbij het hotel. Een goed begin van je duurzame reis met minimale CO2 uitstoot.

 Slovenië heeft al veel laadpalen waar in rap tempo ook steeds meer bij komen. Bij de meeste accommodaties heb je de mogelijkheid om je auto te laden. Bij deze accommodatie staan bijvoorbeeld twee laadpalen ter beschikking. Wil je zeker weten waar je je auto kunt laden tijdens je reis naar en binnen Slovenië? Wij hebben de nodige tips voor je beschreven of vraag het aan reisexpert Ruud.

 

Dag 4-6: De Steiner Alpen

Na het ontbijt haal je je auto uit de lader dan zoef je geruisloos de stad uit. Echt groen ervaar je pas als je de weidse Sloveense natuur in trekt. De eerste bestemming ligt pal ten noorden van Ljubljana; de Steiner Alpen. De route erheen gaat door de vallei van Jezersko, waarna je even Oostenrijk doorsteekt om dan af te dalen naar de noordzijde van dit massief. Hier domineren diep uitgesleten gletsjerdalen het decor. Je verblijft iets hogerop in een boerderij, waar je het beste uitzicht hebt over deze dalen. Maak vooral ook een wandelingetje door deze fraaie streek. 

De regio heeft het EDEN predicaat van de EU gekregen als beloning en aanmoediging voor zijn duurzaamheidsbeleid. Je verblijft in een ecologische boerderij met een aantal hele nette gastenkamers. Meer dan 90% van wat er op tafel komt is uit eigen productie.

 

Dag 7-10: Kozjanksi Park

Je trekt zuidwaarts en laat de laatste zuidelijke uitlopers van de Alpen snel achter je. Het landschap gaat over in vriendelijke heuvels, formaat Ardennen, maar dan met volop zon. De volgende accommodatie behoort tot een absolute favoriet in Slovenië, en heeft bovendien ook een eco-label. Op een kleinschalig wijndomein ligt het sympathieke onderkomen. Slechts 5 kamers, een grote tuin met zwembad en een terras waar je de hele dag kunt wegdromen terwijl je uitkijkt over de wijngaarden in zuidelijke richting. Er worden naast wijn ook diverse producten van aronia-bessen geproduceerd. 

Kozjanski park is een streek van hoge ecologische waarde. Het is de oudste beschermde regio in Slovenië en is onderdeel van het Natura 2000 netwerk. Er zijn talloze excursies mogelijk. Wandelen, fietsen of een bezoek aan de thermale baden van Rogaska Slatina behoren onder meer tot de mogelijkheden. 

 

Dag 11-12: Ontspannen tussenstop

Tijdens de duurzame rondreis Slovenië maak je nog een ultiem ontspannen tussenstop bij een wellness boerderij. Dit kleinschalige eco-resort ligt op een groene heuvel niet ver van Celje. Bijzonder hier is dat ook de bouwmaterialen waarmee dit smaakvolle complex is opgetrokken, grotendeels afkomstig zijn uit de omliggende bossen. Het hout natuurlijk, maar ook de klei waarmee de muren zijn gemaakt. Deze natuurlijke materialen verlenen de ruimtes een hele aangename ambiance. Gedurende je verblijf is een 3-uurs arrangement in de wellness voorzien. Hier kom je echt volledig tot rust. Ontbijt is eveneens bij de prijs inbegrepen.  

Benieuwd hoe je je reis nog meer kunt verduurzamen? Lees hier onze inspiratie blog. Niet minder maar anders reizen!

 

Dag 13-16: Wijnregio

De langste rit van deze reis verbindt Lavender Hill met de wijnregio Goriska Brda. Onderweg laad je de auto op in Rakek, en terwijl de batterij wordt gevuld, ontspan jij op een mooie wandeling door een prachtig stukje karstlandschap. Na de ronde (12 km, nagenoeg vlak) is het nog een goed uur rijden naar het charmante stadje Smartno midden in de wijngaarden van Sloveens Toscane. Op de fiets verken je de prachtige streek rond Smartno. Onderweg kun je stoppen bij wijnboeren om wat te proeven van het lekkers. De streek leent zich ook heel goed voor een wandeling. Binnen een uur rijden bereik je de vallei van de rivier Soca. Deze prachtige rivier markeert de zuidgrens van de Julische Alpen en vormt een prachtige bestemming voor een daguitstap. 

Het hotel waar je verblijft verkreeg het eco-label als beloning voor het milieubewuste beleid dat ze al jaren voeren. Dit hotel, gelegen aan de toegang van het historische centrum van Smartno, is aan absolute topper, met zijn smaakvol ingerichte kamers.

 

Dag 17-19: Het meer van Bled

De laatste stop op deze reis ligt alweer dichtbij Ljubljana. Het meer van Bled is het icoon van het Sloveense toerisme. De rots met de burcht en het eiland met de kerk, tegen een decor van de pieken van de Julische Alpen, vormen een onvergetelijk plaatje. Je accommodatie is gevestigd in een historisch pand in een groene wijk van het toeristische stadje. Je wandelt zo naar de oever van het meer waar het 's avonds lekker flaneren is. De omgeving leent zich fantastisch voor bergwandelingen en fietstochten. Het meer van Bohinj, dat op een 20 minuten rijden ligt, biedt nog meer mogelijkheden op dit vlak. Zwemmen is op een warme dag heerlijk in beide meren. Bled biedt een goede selectie aan restaurants.

Lees hier de reiservaring van Erna en Michel die het avontuur aangingen en met de elektrische auto naar Slovenië reisden.

 

Dag 20: Huiswaarts

Vandaag is het toch echt de laatste dag van je duurzame rondreis Slovenië. Vanuit je accommodatie ben je vanaf Bled via de Karwankentunnel zo in Oostenrijk en rijdt je in één, wellicht twee dagen, naar huis. Een mogelijk fijne tussen stop naar huis is bijvoorbeeld dit hotel, waar je rustig je auto ook kunt laden.

Meten is weten! Wij meten de impact score van een reis en houden dit bij in onze blog, speciaal over Slovenië. Absoluut een aanrader om dus onze impact blog even door te nemen voor vertrek!

Ontvang een voorstel op maat

Geef Ruud of Nejc je wensen door en zij sturen je een voorstel op maat.

 

Met de elektrische auto naar Slovenië

Slovenië is prima bereikbaar per elektrische auto. Via Duitsland en Oostenrijk rijd je eenvoudig naar Slovenië toe met de auto. Onderweg kun je dan ook een aantal leuke stops te maken. Wij raden je dan ook aan om je autoreis onderdeel te laten zijn van je reis.

 

 

Financiële garanties veilig reizen Better Places SGR veilig reizen Better Places Calamiteitenfonds

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Slovenië reis.

Ik ben benieuwd

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Slovenië maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Tijdens je duurzame verblijf je veel in accommodaties met een Europees Eco-label.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Slovenië

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Slovenië. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Slovenië

Beste reistijd Slovenië

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.