Alle handige bestemmingsinfo over Montenegro bij elkaar met onder andere informatie over de beste reistijd, hotels en de reis naar deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Montenegro

Montenegro ligt erg centraal in de Balkan. De Balkanlanden vind je in het zuidoosten van Europa. Het land ligt ingeklemd tussen maar liefst 5 andere Balkanlanden en grenst ook nog aan de Adriatische zee. In het noorden liggen Bosnië en Herzegovina, Servië en Kosovo. In het westen grenst het land voor een piepklein stukje aan het veel bekendere Kroatië. In het zuidoosten deelt Montenegro een grens met Albanië. Montenegro is geen lid van de Europese Unie, maar wil dat heel graag worden. Gek genoeg betalen ze er wel met de euro, wat omrekenen onnodig maakt. De hoofdstad van Montenegro is Podgorica, maar de internationale luchthaven van Tivat bij Kotor is minstens net zo bekend.
 

Beste reistijd

De kustgebieden van Montenegro hebben een mediterraan klimaat. Een groot deel van het land bestaat uit bergen, de Dinarische Alpen. Hier is er een gematigd zeeklimaat. Het gebied tussen de bergen en de kust kan in de zomers behoorlijk heet worden. Rond het Shkodra meer zijn temperaturen van rond de 40 graden niet ongewoon. 
De beste reistijd voor Montenegro ligt een beetje aan wat je graag wil gaan doen. Aan de kust zijn april tot oktober aangename maanden qua temperatuur en zonneschijn. In juli en augustus is het daar echter heel druk en wil je de stranden liever vermijden. Voor de bergen zijn juni tot september perfect, als er geen sneeuw (meer) is en de zon geregeld schijnt. Wil je zowel van het strand als van de bergen van Montenegro genieten, dan zijn juni en september de beste maanden. 
 

Montenegro bestemmingsinfo: Taal

De officiële taal van Montenegro is Servisch. De meeste mensen spreken echter Montenegrijns, dat wel heel veel op Servisch lijkt. Aan de kust wordt door de meeste mensen ook goed Engels gesproken. In de berggebieden is dat veel minder. Sommige mensen spreken een woordje Duits, omdat ze daar familie hebben wonen. Maar ook al spreken sommige mensen geen enkele taal die je verstaat, ze doen hun uiterste best met je te communiceren en Google Translate is een uitkomst.
 

Reizen naar en in Montenegro


Reis je over land naar Montenegro, dan is het verstandig in elk geval 1 overnachting ergens halverwege in te plannen. Over de weg zijn er twee routes mogelijk, zowel qua afstand als qua tijd is er amper verschil. Die via Oostenrijk, Hongarije en Servië is het voordeligst in tol. Die via Slovenië en Kroatië is leuk als je Montenegro met andere landen in de regio wilt combineren. De wegkwaliteit op de Balkan is minder dan thuis, maar toch zijn de hoofdroutes prima. Houdt er wel rekening mee dat het langer duurt dan je gewend bent. Een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur is heel reëel.
Treinreizen in Montenegro is super, omdat je vaak door schitterende landschappen reist. De treinreis van Podgorica naar Belgrado is één van de mooiste trajecten. Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Zij helpen je graag bij het regelen van je treinreis. 

Plan jouw reis naar Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Montenegro? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hayley, de reisexpert in Montenegro. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Hayley.