Het lijkt zo logisch: je gaat een rondreis Montenegro maken, dus je boekt een vliegticket naar de hoofdstad. Maar je hoeft niet per se te vliegen. Montenegro is namelijk ook prima te bereiken met de trein. Onderweg maak je een paar mooie stops, zodat je vakantie al begint zodra je in de trein stapt. Wij vertellen je alles over je reis met de trein naar Montenegro.

Zo boek je je treinrondreis naar Montenegro

Better Places is gespecialiseerd in individuele reizen op maat. We brengen je rechtstreeks in contact met reisexperts die ter plaatse wonen. Zo ook in Montenegro. Laat Hayley, de reisexpert van Montenegro, je wensen weten, ontvang een reisvoorstel op maat en stel samen je ideale rondreis samen.

Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje. 

Wil je met de trein naar Montenegro reizen en daar zo milieuvriendelijk mogelijk verblijven? Kies dan voor onze Wandelreis Montenegro. Je ontdekt de mooiste gebieden van Montenegro te voet en slaapt in de bergen.

Waarom met de trein naar Montenegro

  • De trein is duurzamer dan het vliegtuig
  • Een treinreis is avontuurlijk en afwisselend
  • Mogelijkheid om onderweg leuke stops te maken
  • Besteed je tijd goed en pak de nachttrein

Trein naar Montenegro – Mogelijke routes

  • Via de Alpen naar Italië en met de veerboot naar Kroatië: Onderbreek je reis naar de Balkan voor een paar dagen in de Zwitserse Alpen en bezoek Venetië, Split en Dubrovnik. De grote steden aan de Adriatische Zee zijn historisch aan elkaar verbonden door de Republiek Venetië. En tegenwoordig ook door veerboten.
  • Reis via München naar Belgrado en maak vervolgens de treinrit van Belgrado naar Bar, de mooiste treinrit van de Balkan: In 12 uur over 435 bruggen en door 254 tunnel. Dat zegt wel genoeg.

Wil je meer lezen over het maken van lange treinreizen? Lees dan hier het inspirerende verhaal van Michiel van der Ark, die met de trein van Nederland naar Istanboel reisde.

Trein naar Montenegro: over de Alpen

Wie ’s ochtends uit Nederland vertrekt, staat vroeg in de middag al in het Zwitserse Basel. Je kunt diezelfde middag nog door naar Milaan of Venetië, of schaf een Swiss Travel Pass aan en ontdek hoe ongelooflijk mooi Zwitserland is. Vanuit Lugano, in het zuiden van Zwitserland, ben je in een uur in Milaan of in vier uur in Venetië. Dat is toch een geweldige manier om je treinreis naar Roemenië te onderbreken?

Met veerboot naar Montenegro

De kortste reis naar Montenegro per trein en boot is via Italië. Zoals je in het blog over Albanië kunt lezen, kun je via de Provence naar Bari, en daar de veerboot naar Montenegro pakken. Een andere optie is om via de historische Republiek Venetië te reizen. Tot 1800 vormden de regio rond Venetië, Istrië en de hele Dalmatische kust de Republiek Venetië. De grote steden aan de kust hadden hun portie cultuur en geschiedenis al van de Romeinen meegekregen en nu kwam daar nog eens de rijkdom van de Venetianen bovenop.
Vanuit Venetië gaan er veerboten naar Istrië (Pula), en vanuit Istrië (Rijeka) gaan er veerboten naar Split en Dubrovnik. Is er een toepasselijker manier om via Dalmatische kust naar Montenegro af te zakken dan per boot?

Als je op zoek bent naar een duurzaam avontuur, dan is reizen met de trein het antwoord. Lees over alle voordelen van reizen met de trein op onze blog.

Trein naar Montenegro: slapend reizen

Er zijn vele wegen die naar Rome, uhm Montenegro leiden. Wil je jouw spaarzame vakantiedagen optimaal besteden? Dan kies je voor de route waarbij je een groot gedeelte van de reis 's nachts aflegt. Sinds het voorjaar van 2021 reis je weer ouderwets comfortabel met de nachttrein richting Oost-Europa. De zogenaamde Nightjet vertrekt dagelijks vanuit Amsterdam en rijdt 15 uur later in Wenen het eindstation binnen. Je kan ook in Utrecht en Arnhem opstappen. In München stap je over op de volgende nachttrein naar Zagreb. Daar heb je meteen een mooie aansluiting op de trein naar Belgrado, waar je overstapt op een rechtstreekse verbinding met Montenegro.

De voordelen van de nachttrein naar Montenegro

Het grote voordeel van reizen met de nachttrein is dat je geen vakantiedagen hoeft in te leveren voor de reis naar Montenegro. Je stapt 's avonds in, maakt het jezelf gemakkelijk, kruipt na een paar uurtjes onder de wol en wordt de volgende ochtend honderden kilometers verderop wakker. Daar hoef je helemaal niks voor te doen. Alleen lekker te slapen. En dat kan prima in de comfortabele cabines. In de Nightjet kun je kiezen uit verschillende rijtuigen: zitrijtuig, ligrijtuig en slaaprijtuig. De slaaprijtuigen zijn het meest uitgebreid. Daar heb je een eigen wastafel en deel je een douche en toilet met je coupé. De volgende ochtend wordt er zelfs een ontbijt geserveerd. Reis je met kinderen? Dan kun je voordelig een hele coupé met zes bedden boeken. Dat noemen ze een 'Privatabteil Liegewagen', wat zoveel betekent als een 'privéslaapplaats in de trein'. Kun je je een fijnere manier om te reizen voorstellen?

De mooiste treinrit van de Balkan: Belgrado naar Bar

De treinrit van Belgrado naar de Montenegrijnse kust staat bekend als een van de mooiste treinritten van de Balkan en zelfs van heel Europa. Hoe je in Belgrado komt, lees je hier. In Belgrado vertrekt de trein tweemaal per dag. In twaalf uur tijd rijd je door spectaculaire canyons, over hoge bruggen, langs rivieren en de Adriatische kust. De uitzichten zijn simpelweg adembenemend. O.a. de GuardianLonely Planet en natuurlijk de man in Seat 61 hebben prachtige blogs over deze treinreis geschreven. 

Een treinreis is duurzamer dan een vliegreis

Vliegen is makkelijk en snel, maar helaas niet duurzaam. Met een retourvlucht naar Podgorica is je gemiddelde uitstoot al 734kg. Kijk je in de infographic naar het verschil in CO2-uitstoot van auto en vliegtuig, dan zie je dat de uitstoot van de auto hoger is. Maar tel je ook de andere schadelijke broeikasgassen van een vliegreis mee? Dan wordt de auto een betere keuze dan het vliegtuig. Mits je met twee personen reist. Reis je met meer personen, dan wordt de gemiddelde uitstoot per persoon lager. Maar nog steeds wint de trein het ook van de vierwieler. Met een uitstoot die gemiddeld tien keer zo laag is, is de trein de meest duurzame optie voor een reis naar Montenegro!

Plan jouw reis naar Montenegro

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Montenegro? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Hayley, de reisexpert in Montenegro. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Hayley.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende boekingssystemen op hun duimpje en weten zo de beste prijs voor treintickets te vinden. Je hoeft zelf niet te puzzelen en alles wordt voor je geregeld. Wil je met de trein naar Montenegro? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Veelgestelde vragen met de trein naar Montenegro

Hoe lang duurt een treinreis naar Montenegro?

Hoeveel klimaatvriendelijker is een treinreis dan een vlucht?

Kun je binnen Montenegro goed met de trein reizen?

Wat is de beste reistijd voor een treinreis door Montenegro?