Op safari gaan is geweldig en een onmisbaar onderdeel van je reis naar Zuid-Afrika, TanzaniaOeganda, Malawi of Namibië. Maar het aanbod aan safariparken is zo groot, dat het lastig kan zijn om te bepalen welke parken je wilt bezoeken. Want hoe kies je de juiste bestemming die bij jou past? We geven je graag onze tips.

 

Onze top 5 safari landen

1. Bepaal welke dieren je graag wilt zien

Elk safaripark heeft andere kenmerken, landschappen en dieren. In Kruger National Park in Zuid-Afrika kun je luipaarden zien, terwijl een park als Addo Elephant Park beroemd is om haar grote kuddes olifanten. In de Ngorongoro-krater in Tanzania heb je de kans om neushoorns te spotten, terwijl de Serengeti beroemd is om haar leeuwen. En natuurlijk om de grote migratie, waarbij de wildebeesten en zebra’s de oversteek maken tussen de Maasai Mara en de Serengeti. Bepaal daarom van tevoren welke dieren je graag wilt zien en in welk park je daar de meeste kans op maakt.
Beste land om de Big Five te zien: Tanzania, Zuid-Afrika
Beste parken om olifanten te zien: Tarangire National Park (Tanzania) of Addo Elephant Park (Zuid-Afrika)

2. Kijk naar de lengte van de safaridagen

Wil je de safari kiezen die bij jou past, kijk dan ook naar de lengte van de safaridagen. De Serengeti in Tanzania is bijvoorbeeld onafzienbaar groot en je kunt hier dagen rondrijden. De safari’s duren hier volle dagen. In een kleiner park als Hluhluwe National Park in Zuid-Afrika kun je in een ochtend al heel veel zien. Safari’s kunnen heel vermoeiend zijn, door het ingespannen turen en de hobbelige wegen, dus houd daar rekening mee bij het plannen van je reis. Zit je liever geen dagen in de auto, pas daar dan je reis op aan.
Beste parken om in korte tijd veel te zien: Ngorongoro (Tanzania) of Hluhluwe National Park (Zuid-Afrika)
Beste parken voor een authentieke safari: Serengeti (Tanzania)

 

3. Wil je zelf rijden of met een ranger op pad?

Niet in alle safariparken kun je zelf rijden. In de Serengeti is het vrijwel onmogelijk en ook niet aan te raden, maar in Kruger National Park kun je wel prima rondrijden met je huurauto. Een combinatie van zelf rijden en georganiseerde safari’s is ook mogelijk. Het grote voordeel van een safari met een ranger, is dat hij het park kent en weet waar de meeste dieren te vinden zijn. Kies je voor een begeleide safari, dan is het handig om te bekijken hoeveel mensen er mee gaan. Heb je geen zin in een volle safari-auto, dan kun je ook een privé-safari regelen. Wil je een heel ander soort safari maken? Kijk dan ook naar wandel- en fietssafari’s, bijvoorbeeld in private game reserves in Zuid-Afrika.
Beste landen voor self-drive safari: Zuid-Afrika en Namibië
Beste landen voor guided safari: Tanzania en Oeganda

De kans is groot dat je tijdens je rondreis in Afrika op safari gaat. Weet jij al wat je allemaal mee moet nemen?

4. Maak een keuze voor het soort accommodatie

Alle safariparken hebben weer andere soorten accommodaties. Moet je keuzes maken tussen verschillende safariparken, kijk dan ook welke accommodaties er beschikbaar zijn. In de Serengeti kun je bijvoorbeeld prachtig ‘kamperen’ in luxe safaritenten, midden in de natuur. In Kruger National Park heb je leuke huisjes en in Etosha National Park in Namibië zijn er prachtige lodges. Kies voor de accommodatie die goed bij je past.
Beste land voor luxe kamperen: Tanzania
Beste land voor lodges: Namibië

5. Bedenk wat je nog meer wilt zien in een land

Vind je het lastig om te bepalen in welk land je op safari wilt gaan? Denk dan na over andere activiteiten die je graag wilt ondernemen. Ga je bijvoorbeeld graag wandelen en ben je ook dol op steden? Dan is Zuid-Afrika een uitstekende keus. Wil je je reis graag afsluiten op een tropisch eiland? Dan is de combinatie Tanzania-Zanzibar ideaal. Ga je juist voor verlatenheid en ruige natuur, dan past Namibië misschien beter bij je.
Beste landen voor een combinatie safari en strand: Tanzania
Beste landen voor een combinatie safari en cultuur: Oeganda en Zuid-Afrika

6. Wat is de beste reistijd?

De keuze voor een bepaald safariland hangt ook af van de tijd van het jaar waarin je wilt reizen. Dit zijn de beste reistijden voor de bekendste safarilanden:

  • Tanzania/Oeganda: juli-september en december-februari
  • Zuid-Afrika: maart-november
  • Namibië: mei-november
  • Malawi: april-september

Vind je het moeilijk om in te schatten hoeveel fooi je moet geven tijdens je vakantie? Wij hebben wat richtlijnen opgesteld voor het geven van fooi in Afrika.

7. Op Safari: Hoeveel tijd heb je?

Natuurlijk is het ook belangrijk om je bestemming af te stemmen op de tijd die je beschikbaar hebt. Voor Namibië, Oeganda en Zuid-Afrika moet je minimaal twee weken uittrekken, terwijl je in Tanzania in een week al veel kunt zien.

8. Op safari: Bepaal je budget

Bij het kiezen van je safari speelt ook budget een grote rol. Zuid-Afrika is bijvoorbeeld een goedkopere bestemming dan Tanzania, zeker als je een privéreis wilt maken. Weeg de voor- en nadelen van elk land af, bepaal wat je wilt zien en waar je wilt slapen, en kijk welk budget daarbij hoort. Welke bestemming het ook wordt: je safari wordt hoe dan ook onvergetelijk!
Dure safaribestemming: Tanzania
Goedkopere safaribestemming: Zuid-Afrika

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.

Op safari en meer inspiratie?

Lees over de avonturen van Naline en haar ervaringen in het prachtige continent Afrika. 

Wil je tijdens een safari precies weten welke dieren je hebt gespot? Neem dan een safari natuurgids mee op reis! Bestel een Zuid-Afrika natuurgids bij NatureScanner.