Paspoort en visum

Roemenië is lid van de Europese Unie en je hebt voor een reis naar Roemenië dus ook geen visum nodig. Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart volstaat.

NB. In het buitenland is een rijbewijs géén geldig identiteitsbewijs. Lees meer.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van de ambassade te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt. Bekijk hier de informatie. Bovenstaande richtlijnen gelden voor reizigers met een Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of de Visumcentrale.

Gezondheid en vaccinaties

Voor Roemenië heb je geen inentingen nodig. Er komt geen malaria voor in Roemenië. Ga je naar Roemenië reizen, laat je dan ruim op tijd informeren over de benodigde vaccinaties en beschermingsmaatregelen. Voor meer informatie: Thuisvaccinatie.nl.

Better Places werkt samen met Thuisvaccinatie.nl. Zij bieden een unieke service: vaccinaties bij je thuis, door een erkende arts op een moment dat jou het beste uitkomt. De artsen van Thuisvaccinatie vaccineren ook in de avonden of in weekenden. Hoewel Thuisvaccinatie bij je aan huis komt, is de dienstverlening niet duurder dan bijvoorbeeld de GGD of huisarts. Maak een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl

Wij adviseren om vier tot zes weken voor vertrek de afspraak te plannen.

Veiligheid en reisadvies

In Roemenië kun je in principe veilig reizen. Neem de gewone voorzorgsmaatregelen en houd je aan de lokale regels en gebruiken. In het van het ministerie van Buitenlandse Zaken lees je daar meer over.

Geld en pinnen

De munteenheid in Roemenië is de leu. De wisselkoers schommelt een beetje, dus controleer de koers voor vertrek. Je kunt in Roemenië vrijwel overal pinnen met je Cirrus/Maestro-pinpas. Je kunt bij alle banken en bij grotere hotels ook euro’s wisselen.

Tijdsverschil

Het is in Roemenië altijd 1 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit

Je hebt geen wereldstekker nodig voor Roemenië.

Kleding

Roemenië heeft langs de Zwarte Zeekust een gematigd zeeklimaat. In de zomer kan het er erg warm worden. Lichte, katoenen kleding is dan voldoende. Een trui en regenkleding of paraplu kunnen natuurlijk altijd van pas komen.

Neem in de lente en de herfst iets warms mee voor de koele avonden. Ga je de bergen in neem dan, ook in de zomer, regenkleding en warme kleding mee.

Reisinformatie

Wij doen ons best om onze reizen zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Lees hier onze tips.