Alle handige bestemmingsinfo over Roemenië bij elkaar met onder andere informatie over de beste reistijd, hotels en de reis naar deze bestemming en praktische informatie over onder meer gezondheid op reis, veiligheid en geldzaken.

Ligging van Roemenië 

Roemenië ligt in het oosten van Europa, aan de Zwarte Zee. Het land grenst aan Moldavië en Oekraïne in het noorden, aan Hongarije en Servië in het westen en aan Bulgarije in het zuiden. Sinds 2007 hoort Roemenië bij de Europese Unie, maar het land is nog geen onderdeel van de Schengenlanden. De hoofdstad van Roemenië is Boekarest. 

Beste reistijd

Roemenië kent grotendeels een landklimaat. Dit houdt in dat de zomers heet zijn en dat de temperatuur in de winter flink omlaag gaat. Roemenië grenst in het oosten aan de Zwarte Zee. De kust heeft een gematigd zeeklimaat, waardoor de winters milder zijn dan in het binnenland. 
De beste reistijd voor Roemenië hangt af van wat je graag wilt doen. Wandelaars kunnen het beste in mei, juni of september op pad gaan. Juli en augustus zijn ook prima, maar houd rekening dat de temperatuur flink kan oplopen overdag.
Ook voor de sneeuwliefhebbers is Roemenië leuk. In de berggebieden kun je tijdens de wintermaanden diverse activiteiten doen zoals winterwandelen, langlaufen en skiën.  

Roemenië bestemmingsinfo: Taal

In Roemenië wordt Roemeens gesproken. Omdat het Roemeens tot de Romaanse talen behoort klinkt het soms als Spaans, Portugees, Frans of Italiaans. Bij bekende bezienswaardigheden zoals In steden waar toeristen komen zoals Boekarest, Brasov en Cluj-Napoca wordt er ook Engels gesproken. Ga je van de gebaande paden in Roemenië? Dan is het handig om een paar basiswoorden Roemeens te leren. 

Veiligheid

Roemenië heeft niet de beste reputatie als het gaat om veiligheid en criminaliteit. Maar Roemenië is een veilig land om doorheen te reizen. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten als je naar Roemenië gaat. 
Wat betreft veiligheid is het verstandig om ’s nachts niet alleen over straat te lopen in wijken die je niet kent. In grote steden zoals Boekarest komt diefstal voor, dus let goed op je spullen als je op straat loopt of bekende bezienswaardigheden bezoekt.  
Het verkeer in Roemenië is qua veiligheid ook een aandachtspunt. Roemenen hebben vaak een agressieve rijstijl en halen op gevaarlijke plekken in. Veel wegen in Roemenië zijn minimaal onderhouden, dus houd rekening met kuilen in de weg als je met de auto op pad gaat. Let in de Roemeense dorpen ook op de vele loslopende honden, die vaak uit het niets de straat op rennen. 
Bekijk voor jouw vertrek ook het meest recente reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Roemenië. 

 

 

Vervoer

Roemenië is een vrij groot land met meerdere vliegvelden. Vanuit Nederland gaan er directe vluchten naar de hoofdstad Boekarest. Dit is voor veel mensen het startpunt van een rondreis in Roemenië. Andere steden waar je vanuit Nederland naartoe kunt vliegen zijn Timișoara in het westen, het centraal gelegen Cluj-Napoca en Iasi (bij de grens met Moldavië). 
Een duurzame manier om naar Roemenië te reizen is de trein. Onderweg kun je uitstappen voor leuke tussenstops in bijvoorbeeld Salzburg, Wenen en Boedapest. Als je efficiënt wilt reizen kun je zelfs de nachttrein van Nederland naar Wenen nemen! 
Heb je langer de tijd om Roemenië te ontdekken? Dan kun je ook met de auto naar Roemenië reizen. Met een eigen auto ben je heel flexibel en kun je ook plekken bezoeken die je met het openbaar vervoer minder goed kunt bereiken. 

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Adina.