Ondanks dat Roemenië zo’n andere wereld is, waar de tijd soms stil lijkt te staan, is het een stuk minder ver dan je zou verwachten. Heb je minimaal drie weken vakantie, dan is het de overweging waard om er met je eigen auto naartoe te rijden. Wat een vrijheid, om je vakantie meteen te beginnen, zodra je de voordeur achter je dicht slaat. En hoe heerlijk is het, om ter plekke gewoon je eigen vervoer mee te hebben. Je bent niet afhankelijk van de grillige vertrektijden van het ov ter plekke en kunt stoppen waar je wilt. Lees alles wat je moet weten als jij van plan bent met de auto naar Roemenië te reizen.

Voordelen van reizen met de auto naar Roemenië

Ervaar de vrijheid van een eigen auto
Maak mooie stops onderweg
Bepaal je eigen route
Je reis begint al als je vertrekt

Waarom je minstens drie weken nodig hebt

Afhankelijk van waar in Roemenië je eerste stop is, kun je beter via Oostenrijk en Hongarije of Tsjechië, Slowakije en Hongarije rijden. Welke route je ook kiest, je zult minimaal twintig uur onderweg zijn. Dat doe je niet in een dagje. Kies daarom een fijne plek uit om even bij te tanken, figuurlijk gesproken dan. Na een lange dag op de snelweg, is het fijn om in een goed bed te slapen en de volgende dag even niet in de auto te zitten. Zowel Wenen als Praag zijn fijne steden om de reis op te breken. Als je er twee nachten blijft heb je een volle dag om de stad te verkennen, voordat je doorrijdt. Op die manier ben je al bijna een week kwijt aan de heen- en terugreis. Voor minder dan drie weken naar Roemenië rijden loont dan ook niet.

Plan voldoende rust in als je in Roemenië bent

Zorg er ook voor dat je na de lange heenreis voldoende rust kunt pakken in Roemenië zelf. Zo kun je wat acclimatiseren en optimaal van het land genieten. In Roemenië gaat sowieso alles een stukje langzamer en rijden kun je er zelden harder dan tachtig kilometer per uur. Blijf een aantal dagen op een vaste plek, van waaruit je de omgeving kunt verkennen. Medias, midden in Transsylvanië, is zo’n plek, waar je met gemak een aantal dagen kunt doorbrengen. Er is daar genoeg te zien en doen op minder dan een uur rijden. Zo kun je naar de charmante stadjes Sibiu en Sighisoara en ook de Transsylvanische dorpjes en weerkerken vlakbij zijn de moeite waard. Een andere fijne plek voor dagtochtjes in de omgeving is Breb, in Maramures. Van hieruit kun je de eeuwenoude houten kerkjes van Maramures, de traditionele weekmarkten en de ambachtslieden van de regio bezoeken.

Veilig met de auto naar Roemenië

Een reis naar Roemenië met de eigen auto betekent dat je veel kilometers maakt. Na de snelwegen op weg naar Roemenië toe, komen de bochtige en soms hobbelige wegen in het land zelf. Zorg dat je in ieder geval genoeg profiel op je banden hebt en dat je remmen niet versleten zijn. Bij twijfel, kun je voor vertrek een zomercheck laten doen bij je garage. Denk ook aan een reserveband of zo’n spuitbus om een lekker band mee te repareren. Verder zijn een gevarendriehoek en van die felgekleurde hesjes handig om in je kofferbak te leggen. Waarschijnlijk heb je ze niet nodig, maar zeker goed om mee te nemen en zelfs verplicht!

De staat van de wegen in Roemenië zelf

De wegen in Roemenië zelf worden elk jaar beter. Steeds meer zand- en gravelwegen worden geasfalteerd en kuilen worden gerepareerd. Toch is de kwaliteit van de wegen er niet zoals je thuis gewend bent en zijn er ook heel veel bochtjes. Achter elke bocht kun je bovendien een boer of Romafamilie met hun paardenkar aantreffen, die vrijwel lijkt stil te staan. Het is daarom verstandig om echt rustig te rijden. Houd er rekening mee dat je geplande reis weleens langer kan duren dan je vooraf gedacht had. Zorg voor niet al te grote afstanden, zodat je ook voldoende tijd hebt om te genieten. Het land is schitterend en verdiend het om gezien te worden.

Tol vignetten

In Roemenië zelf heb je een tol vignet nodig met een geldigheid van drie maanden. Dit kun je voor vertrek digitaal aanvragen en kost ongeveer dertien euro. Het Oostenrijkse vignet heeft een geldigheid van tien dagen of twee maanden en kun je ook digitaal aanschaffen. Het Hongaarse vignet kan alleen maar digitaal gekocht worden en heeft een geldigheid van tien dagen of een maand. Het vignet van Tsjechië koop je nog ouderwets aan de grens en is ook tien dagen of een maand geldig. De geldigheid van het Slowaakse vignet is een week of een maand. Het loont om de vignetten minimaal twee weken voor vertrek te regelen, omdat er soms een verwerkingstijd van een paar dagen is. Wil je in Duitsland overnachten op weg naar Roemenië, of terug naar huis? Dan is er kans dat je een milieusticker nodig hebt. Handig om dat vooraf even te checken.