Roemenië is niet het eerste land waar je aan denkt om met de trein naartoe te gaan. Het is gelukkig een stuk minder ver en ingewikkeld dan je wellicht denkt. Sterker nog, er zijn meerdere (spoor)wegen die naar Roemenië leiden. Hieronder vertellen we hoe je in de voetsporen van enkele grote klassieke componisten kunt treden, om uiteindelijk in Boekarest aan te komen. Zo reis je met trein naar Roemenië en maak je één of meerdere stops in Bonn, Salzburg, Wenen of Boedapest. We zetten de mooiste routes voor je op een rijtje en geven je enkele handige tips voor jouw reis.

Bekijk hier de beste routes voor je treinreis naar Roemenië

Bekijk hier je treinreis naar Boekarest

Route Vertrektijd Aankomsttijd Soort vervoer
Amsterdam Centraal - Düsseldorf Hbf 06:38 08:46 Dagtrein
Düsseldorf Hbf - Nürnberg Hbf 09:13 12:59 Dagtrein
Nürnberg Hbf - Wien Hbf 13:33 17:45 Dagtrein
Wien Hbf - Bucuresti Nord 19:42 15:47 (+1 dag) Nachttrein

 

Bekijk hier je treinreis naar Brasov

Route Vertrektijd Aankomsttijd Soort vervoer
Amsterdam Centraal - Düsseldorf Hbf 06:38 08:46 Dagtrein
Düsseldorf Hbf - Nürnberg Hbf 09:13 12:59 Dagtrein
Nürnberg Hbf - Wien Hbf 13:33 17:45 Dagtrein
Wien Hbf - Brasov 19:42 13:26 (+1 dag) Nachttrein

 

Bekijk hier je treinreis naar Timisoara

Route Vertrektijd Aankomsttijd Soort vervoer
Amsterdam Centraal - Wien Hbf 19:30 09:19 Nachttrein
Wien Hbf - Budapest-Keleti 10:42 13:19 Dagtrein
Budapest-Keleti - Timisoara 15:10 21:39 Dagtrein

 

Bekijk hier je treinreis naar Cluj-Napoca

Route Vertrektijd Aankomsttijd Soort vervoer
Amsterdam Centraal - Düsseldorf Hbf 06:38 08:46 Dagtrein
Düsseldorf Hbf - Nürnberg Hbf 09:13 12:59 Dagtrein
Nürnberg Hbf - Wien Hbf 13:33 17:45 Dagtrein
Wien Hbf - Cluj-Napoca 19:42 08:19 (+1 dag) Nachttrein

Zo boek je je treinrondreis naar Roemenië

Better Places is gespecialiseerd in individuele reizen op maat. We brengen je rechtstreeks in contact met reisexperts die ter plaatse wonen. Zo ook in Roemenië. Laat Adina, de reisexpert van Roemenië, je wensen weten, ontvang een reisvoorstel op maat en stel samen je ideale rondreis samen.

Om het boeken van een treinticket zo comfortabel en makkelijk mogelijk te maken, werken wij samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Zij kennen alle boekingssystemen op hun duimpje. 

Wil je met de trein naar en door Roemenië reizen? Kies dan voor onze Treinreis door Roemenië. Je bezoekt onder andere het indrukwekkende platteland en prachtige historische steden.

Waarom en hoe met de trein naar Roemenië

  • Maak een stop in één of meerdere muzikale steden
  • Reis dwars door Transsylvanië
  • Besteed je tijd goed en pak de nachttrein

Met de trein naar Roemenië

  • Het Bonn van Beethoven: Van administratieve hoofdstad tot cultureel centrum van Duitsland. Ontdek het Bonn van Beethoven in de vele musea.
  • Het Salzburg van Mozart: Kerken, kastelen en barokgebouwen vormen het decor waar de kleine Wolfgang zijn eerste stukken componeerde.
  • Het Wenen van Schubert & Strauss: Het is onmogelijk niet onder de indruk te zijn van de pracht van Wenen. Geen wonder dat hier zó veel klassieke componisten woonden.
  • Het Boedapest van Liszt: Boeda en Pest, aan weerszijden van de Donau, vormen samen een stad die net zo mooi is als de composities van Liszt.

Neem de tijd om ergens echt te zijn, een plek te ervaren en kennis te maken met de bewoners. Lees meer over de voordelen van slow travel.

Het Bonn van Beethoven

Op nog geen drie uur reizen van Utrecht ligt Bonn. Deze voormalige hoofdstad van West-Duitsland ligt een beetje in de schaduw van Keulen, maar sinds de titel 'hoofdstad' weer bij Berlijn ligt, heeft Bonn zich geprofileerd als één van de meest culturele steden van Duitsland. Je vindt er talloze prachtige musea, waaronder het Kunstmuseum en het Kunst- & Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, kortweg Bundeskunsthalle. Naast deze musea kun je in Bonn ook het geboortehuis van Ludwig van Beethoven bezoeken. Het is tegenwoordig als museum ingericht en geheel gewijd aan het leven van de man die ons die vier wereldberoemde klanken gaf: pa-pa-pa-paa.

Het Salzburg van Mozart

Vanuit Bonn rijd je in zo’n zeven uur naar Salzburg. De gehele binnenstad staat vol barokgebouwen en is in z’n geheel opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Salzburg is natuurlijk ook de geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart. Je kunt hier zowel het Wohnhaus als zijn Geburtshaus bezoeken. Beiden zijn gewijd aan het leven van de grote componist en zijn familie (want ook zijn vader Leopold was begenadigd violist en componist). Maar ook zijn werk en zijn passie voor opera en kamermuziek kun je hier bewonderen. Mozarts oeuvre is schier eindeloos, maar wie denkt zijn Kleine Nachtmuziek niet te kennen, wist gewoon niet dat het van hem was. 

Als je op zoek bent naar een duurzaam avontuur, dan is reizen met de trein het antwoord. Lees over alle voordelen van reizen met de trein op onze blog.

Wenen van Schubert en Strauss

Twee-en-een-half uur verder naar het oosten ligt de stad waar menig componist zich heeft gevestigd. Denk aan Mozart en Beethoven. Maar ook Haydn, Mahler, Brahms, Schönberg en Liszt leefden en componeerden in Wenen. Frans Schubert en Johan Strauss Jr. werden in Wenen geboren en die laatste is onlosmakelijk verbonden met de Weense Wals en zijn “schönen blauen Donau”. En wie heeft er nooit van het Wiener Philharmoniker gehoord? De hele stad ademt klassieke muziek en opera. Ook wie er niet van houdt, zal onder de indruk raken van de pracht en praal van Wenen.

Het Boedapest van Liszt

Wie ooit Liszt heeft proberen te spelen, zal de goede man vervloekt hebben. De tientallen fabelachtig mooie stukken die Liszt heeft gecomponeerd variëren van ‘best moeilijk’ tot ‘volstrekt onmogelijk’. Boedapest ligt op tweeëneenhalf uur van Wenen. De Hongaarse hoofdstad is weliswaar niet de geboortestad van Liszt, maar omdat hij Hongaar was, is hier wel het Liszt Herdenkingsmuseum. Een plek die volledig gewijd is aan misschien wel de meest virtuoze pianist die ooit leefde. Boedapest zelf is natuurlijk ook meer dan de moeite waard. De Burcht van Boeda en het Parlementsgebouw in Pest kun je in elk geval op je lijst zetten voor je jouw reis met de trein naar Roemenië voortzet.

Reis je met de trein naar Roemenië? Dan ben je goed bezig voor het milieu! Hier lees je wat je nog meer kan doen om de CO2-uitstoot van je reis te minimaliseren.

Trein naar Roemenië: slapend reizen

Er zijn vele wegen die naar Rome, uhm Roemenië leiden. Wil je jouw spaarzame vakantiedagen optimaal besteden? Dan kies je voor de route waarbij je een groot gedeelte van de reis 's nachts aflegt. Sinds het voorjaar van 2021 reis je weer ouderwets comfortabel met de nachttrein richting Oost-Europa. De zogenaamde Nightjet vertrekt dagelijks vanuit Amsterdam en rijdt 15 uur later in Wenen het eindstation binnen. Je kan ook in Utrecht en Arnhem opstappen. In Wenen stap je over en reis je door naar Satu Mare, de toegangspoort tot de regio Maramures in Roemenië. Onderweg is een stop in de Hongaarse stad Györ of het mooie Boedapest een aanrader! Reis je naar Transsylvanië? Dan heb je zelfs maar één overstap; namelijk in Wenen. Daar pak je de directe trein naar Cluj-Napoca. 

 

De voordelen van de nachttrein naar Roemenië

Het grote voordeel van reizen met de nachttrein is dat je geen vakantiedagen hoeft in te leveren voor de reis naar Roemenië. Je stapt 's avonds in, maakt het jezelf gemakkelijk, kruipt na een paar uurtjes onder de wol en wordt de volgende ochtend honderden kilometers verderop wakker. Daar hoef je helemaal niks voor te doen. Alleen lekker te slapen. En dat kan prima in de comfortabele cabines. In de Nightjet kun je kiezen uit verschillende rijtuigen: zitrijtuig, ligrijtuig en slaaprijtuig. De slaaprijtuigen zijn het meest uitgebreid. Daar heb je een eigen wastafel en deel je een douche en toilet met je coupé. De volgende ochtend wordt er zelfs een ontbijt geserveerd. Reis je met kinderen? Dan kun je voordelig een hele coupé met zes bedden boeken. Dat noemen ze een 'Privatabteil Liegewagen', wat zoveel betekent als een 'privéslaapplaats in de trein'. Kun je je een fijnere manier om te reizen voorstellen?

Interrailen

Interrailen is een mooie manier om te reizen naar je bestemming. Met een Interrail Pass reis je onbeperkt over alle grenzen in Europa heen met slechts één ticket. Er is keuze genoeg met meer dan 40.000 bestemmingen in zeker 30 landen. Je reist rond zonder lange incheckprocedures of wachtrijen en kan genieten van meer beenruimte, geen bagagebeperkingen, wifi en een geweldig uitzicht. Daarnaast kan je ook gebruik maken van nachttreinen, zodat je sneller lange stukken kunt overbruggen. Neem een kijkje welke treinpas het beste bij jouw plannen past.

Eindeloze Poesta en door Transsylvanië

Het oosten van Hongarije bestaat uit eindeloze grasvlaktes, de zogenaamde poesta. Na een tijdje heb je dat wel gezien. Het is daarom slim om een goed boek mee te nemen. Of een lange playlist waarmee je eindeloos uit het raam kan turen. Er gaan opmerkelijk genoeg geen rechtstreekse treinen tussen Boedapest en Boekarest. Als je ’s ochtends Boedapest verlaat ben je ’s avonds laat in Brasov, de prachtige stad in Transsylvanië. Vanaf hier ben je in tweeëneenhalf uur in Boekarest. Je kunt Adina, onze lokale reisspecialist in Roemenië, natuurlijk ook vragen je reis in Brasov te laten beginnen.

Reizen met de trein of het vliegtuig?

Een vliegreis naar Roemenië is een snelle en makkelijke optie. Helaas is het geen duurzame. Met een retourvlucht naar Boekarest is je gemiddelde uitstoot 907kg (Bron: Atmosfair).. Daarom is het beter om te kiezen voor een ander vervoersmiddel. Reis je met twee personen met de auto naar Boekarest dan is je CO2-uitstoot hoger dan als je een reis met het vliegtuig maakt. Maar een vlucht stoot ook andere schadelijke broeikasgassen uit, wat een auto niet doet. Dus kan je beter met twee personen de auto pakken. Er is voor de reis nog een betere optie dan de auto en het vliegtuig. Reis je met de trein? Dan is je uitstoot slechts 26kg (Bron: Green Tickets). Een treinreis naar Roemenië is duurzamer, maar ook leuker!

Plan jouw reis naar Roemenië

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Roemenië? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Adina, de reisexpert in Roemenië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Adina.

Boek je internationale treinreis via The Train Traveller

Wil je duurzaam met de trein naar je bestemming reizen? Better Places werkt samen met The Train Traveller. Hier kun je terecht voor bijna alle treintickets binnen Europa en daarbuiten. De treinexperts van The Train Traveller kennen de verschillende boekingssystemen op hun duimpje en weten zo de beste prijs voor treintickets te vinden. Je hoeft zelf niet te puzzelen en alles wordt voor je geregeld. Wil je met de trein naar de Roemenië? Vraag dan vrijblijvend een prijsopgave aan.

Veelgestelde vragen over reizen met de trein naar Roemenië

Hoeveel klimaatvriendelijker is een treinreis naar Roemenië dan een vlucht?

Kun je binnen Roemenië goed met de trein reizen?

Wat is de beste reistijd voor een treinreis door Roemenië?