Tettie Veldstra en haar man wilden eigenlijk met tien vrienden naar de Oekraïne, maar dat durfde een deel van de groep niet aan. Omdat ze er goede verhalen over hadden gehoord, kozen ze voor Georgië. “We wisten eigenlijk niets van het land, maar we hebben er een prachtige reis gemaakt.” Lees hieronder de reiservaring Georgië van Tettie, haar man en hun vrienden.

Op reis naar Georgië - Reiservaring Georgië

Negen jaar geleden werd Tettie voor Kerk in Actie uitgezonden naar de Oekraïne. Ze reisde met een groep en het klikte enorm. “Na thuiskomst besloten we vaker samen op pad te gaan, met de partners”, vertelt ze. “We gingen drie keer terug naar de Oekraïne en ook dit jaar stond het op de planning. Een aantal mensen in onze groep vond de Oekraïne nu helaas geen veilig idee en daarom besloten we een andere bestemming te kiezen. Iemand zei: ‘Waarom gaan we niet naar Georgië?’ We hadden van een vriendin al goede verhalen gehoord over het land. Er werd ook meteen besloten dat ik het maar moest regelen. Prima, maar ik moest thuis eerst even opzoeken waar Georgië lag. Ik wist helemaal niets over het land. Toen ik ging Googelen kwam ik meteen bij Better Places uit en dat leek me ideaal: zo kon ik met een reisexpert ter plaatse onze reis samenstellen.”

Goed advies reisspecialist Georgië

Tettie mailde met Mari, de lokale reisexpert van Better Places in Georgië en ze hadden meteen een klik. “We hadden acht dagen voor deze reis en we vroegen Mari om een voorstel te doen”, zegt Tettie. “Ze adviseerde ons om ons op één deel van het land te richten, zodat we niet alleen maar aan het reizen waren. We kozen voor het oosten. Het reisschema ging nog verschillende keren op en neer, want de hele groep keek natuurlijk mee. Voor Mari was dat geen probleem, ze had alle geduld en we mochten haar zoveel vragen stellen als we wilden.”

Ons verblijf in Georgië was geweldig - Reiservaring Georgië

Wijnproeverij Georgië

De groep startte haar reis in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Ze maakten een tour door de hele stad, inclusief bezoek aan de kathedraal Holy Trinity. “Tbilisi is een heel mooie stad en we vielen met onze neus in de boter”, vertelt Tettie. “De hoogste patriarch van de kathedraal was net op bezoek, heel bijzonder om mee te maken. De dag erop reden we naar Kazbegi in het noorden van het land. Dat was geweldig. We deden een wijnproeverij, leerden over het productieproces en we sliepen in een lokaal guesthouse. Dat werd gerund door een familie, die ons heel hartelijk ontving en lokale gerechten voor ons klaarmaakte. Als we teruggaan naar Georgië, wil ik alleen maar in dit soort guesthouses slapen.”

Prachtige natuur Georgië

De groep reed ook naar de 2395 meter hoge Jvari Pass. “We reden door groene valleien en schilderachtige landschappen”, vertelt Tettie. “Mount Kazbegi, 5047 meter hoog, lag voor ons. Zo mooi!” Daarna gingen ze terug naar Tbilisi en stond een bezoek aan de stad Telavi op het programma. “Vervolgens trokken we naar het zuiden, naar Sighnaghi”, zegt Tettie. “Dat was een dagtrip en één van de hoogtepunten van onze reis, samen met ons bezoek aan het noorden. We reden naar het rotsklooster David Gareja, een geweldige rit langs hoge bergen, grote kuddes schapen en bloemen. Onze reis door Georgië was prachtig en we hebben in een week veel kunnen zien. Reizen in Georgië is nog een avontuur en het land is rijk aan cultureel erfgoed, met volop oude kerken en iconen. Ik wil zeker nog eens terug. Er zijn nog volop gebieden en bezienswaardigheden die ik graag zou willen zien.”

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari. 

Meer inspiratie voor een rondreis

Wil je nog meer inspiratie opdoen over een mooie reis door Georgië? Of zoek je meer mooie plekken en ervaringen voor in je Georgië individuele rondreis? Lees over de reiservaring Georgië van Aster en haar gezin.