Georgië is een fantastische bestemming voor liefhebbers van indrukwekkende natuur, aangevuld met een vleugje bijzondere cultuur. Bovendien is de recente geschiedenis als één van de Sovjetlanden op veel plekken nog heel tastbaar. De hoofdstad Tbilisi is een mengelmoes van stijlen en bouwperiodes. Daar buiten wordt je al gauw omringd door de hoge pieken van de Kaukasus, of de wijnranken in Kakheti. De stranden aan de Zwarte Zee bieden de perfecte ontspannende afsluiting van een rondreis door Georgië. Ben je nog niet om? Lees onze Georgië inspiratie!

Inspiratie Georgië

Georgië heeft voor elk type reiziger wat te bieden, maar zeker voor de actieve. De bergen van de Kaukasus vragen om ontdekt te worden. Rond Kazbegi zijn verschillende daghikes en meerdaagse wandelingen te doen. Hetzelfde geldt voor de regio Svaneti, met haar gave, eeuwenoude wachttorens. Snelstromende rivieren en canyons, zoals Martvili lonken, met hun intens blauwe kleur. In de omgeving van Kutaisi, de tweede stad van Georgië, wachten meer avontuurlijke plekken om ontdekt te worden. Zo zijn er de oude Sovjet kabelbanen van Chiatura, die je naar hoger gelegen delen van deze bergachtige stad van voormalige mijnbouw kunnen brengen, of juist terug naar beneden. Wijnkenners mogen de Khaketi regio zeker niet overslaan. 

Inspiratie voor cultuurliefhebbers

Tbilisi is een stad die je versteld doet staan vanwege de mengelmoes aan bouwstijlen. De Arabisch aandoende stijl van de oude stad wordt door de typische houten balkons, het oude badhuis en de minaret van de kleurrijke Juma moskee benadrukt. Buiten het centrum vind je nog verschillende mozaïeken uit de Sovjettijd terug, net als elders in het land. Neem ook zeker de tijd om Mtskheta te bezoeken, een stadje met geweldige kloosters en kerken net buiten de hoofdstad.
In Vardzia ga je veel verder terug in de geschiedenis. De grotwoningen en –kerk zijn een bijzondere plek om te bezoeken. Onderweg er naartoe kom je bovendien verschillende indrukwekkende kastelen tegen, die een stop zeker waard zijn. 
 

Highlights voor natuurliefhebbers

Niet alleen het hooggelegen, wereldberoemde kerkje van Kazbegi is een trekpleister ten noorden van Tbilisi. De weg er naartoe is al een belevenis en er zijn tal van wandelmogelijkheden langs die route. Voor Mestia, in Svaneti geldt hetzelfde. De afgelegen dorpjes, wat verder buiten Mestia, hebben elk hun eigen Middeleeuwse wachttorens. Sommigen zijn niet meer dan ruïnes, maar die allemaal uitkijken over het verpletterend mooie berglandschap. Gletsjers, snelstromende riviertjes en heerlijke lokale gerechten bij de vele homestays maken je verblijf hier helemaal af. Heb je na de wandelingen in de Kaukasus nog energie over? Ga zeker op Canyoning avontuur in de Okatse canyon, of ga raften in de omgeving van Gudauri.
 

Hoogtepunten van Georgië

In twee weken tijd kun je veel van bovenstaande hoogtepunten van Georgië bezoeken. Heb je net wat meer tijd, blijf dan zeker ook een aantal dagen in Kutaisi. De echte trekpleisters van Kutaisi liggen eigenlijk net wat buiten de stad. Zo mag je het Gelati klooster niet missen, net als de Martvilli Canyon en Okatse Canyon en de Prometeus- en Sataplia grotten, van welke de eerste de meest indrukwekkende zijn. Yvonne deelt op haar blog een route door Georgië voor 4 weken, met al deze highights. 

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari.