Met deze handige bestemmingsinfo over Georgië lees je precies wat de beste reistijd is voor dit land in de Kaukasus, welk klimaat Georgië heeft en hoe je er naartoe reist. Alle praktische zaken over reizen naar en in Georgië zijn hier verzameld.

Ligging van Georgië

Georgië ligt in de Kaukasus, op de grens tussen Europa en Azië. Net als buurlanden Rusland en Turkije ligt het aan de Zwarte Zee. In het zuiden is Armenië het kleinste buurland en in het oosten ligt Azerbeidzjan. Daardoor is een reis naar Georgië ook prima te combineren met die laatste twee. De drie landen zijn klein genoeg, maar Georgië heeft op zichzelf ook genoeg te bieden! Betalen doe je in Georgië met de Lari. De hoofdstad is Tbilisi.

Georgië bestemmingsinfo: Het klimaat

Het klimaat in de laaggelegen delen van Georgië is redelijk vergelijkbaar met Nederland, behalve dat het gemiddeld gezien net een paar graden warmer is. In de hoofdstad Tbilisi is het niet ongewoon dat de temperatuur in de zomermaanden oploopt tot 35 graden, wel iets om rekening mee te houden als je op ontdekking wilt in de stad. De kust heeft een Mediterraan klimaat, wat betekent dat je langs de Zwarte Zee je reis prima kunt afsluiten met een paar dagen lekker bijkomen aan het strand. In de bergen van Georgië is het, zelfs ‘s zomers, meestal koel. Het is er overdag hooguit een graad of 25. In de winter kan het er flink vriezen en valt er een dik pak sneeuw. Bepaalde delen van Georgië zijn in die periode slecht of helemaal niet bereikbaar.

 

Beste reistijd 

Aan de laaggelegen delen van het land heeft Georgië een redelijk vergelijkbaar klimaat met Nederland, behalve dat het gemiddeld gezien net een paar graden warmer is. In de hoofdstad Tbilisi is het niet ongewoon dat de temperatuur in de zomermaanden oploopt tot 35 graden, wel iets om rekening mee te houden als je een paar op ontdekking wilt in de stad. De kust heeft een Mediterraan klimaat, wat betekent dat je langs de Zwarte Zee je reis prima kunt afsluiten met een paar dagen lekker bijkomen aan het strand. In de bergen van Georgië is het zelfs ‘s zomers meestal koel. Het is er overdag hooguit een graad of 25. In de winter kan het er flink vriezen en valt er een dik pak sneeuw. Bepaalde delen van Georgië zijn in die periode slecht of helemaal niet bereikbaar.

De beste reistijd voor Georgië is tussen april / mei en oktober. In de lente zijn er veel zonnige dagen, maar in de bergen kan het dan nog wel fris zijn. Wellicht zijn niet alle wegen nog open. De zomermaanden zijn de drukste, vooral langs de kust en bij highlights als Kazbegi en Kakheti. Juni en september zijn eigenlijk ideel. De temperaturen zijn in het hele land goed en er zijn niet zoveel toeristen als in de échte zomermaanden

Taal

De taal die in Georgië wordt gesproken is Georgisch. Veel mensen verstaan ook Russisch, maar deze taal is niet erg populair. Jongeren spreken vaak redelijk tot goed Engels, behalve in erg afgelegen gebieden. 
 

Reizen naar Georgië

Voor reizen naar Georgië heb je geen visum nodig. Een geldige identiteitskaart of paspoort volstaat. Er gaan directe vluchten vanaf Schiphol, maar wie de tijd heeft kan ook per trein naar Georgië reizen. In Georgië zelf zijn vooral de treintrajecten Tbilisi – Kutaisi en Tbilisi – Batumi goed te doen. De frequentie en de kwaliteit op die trajecten is goed.
 

Veiligheid in Georgië

In het noorden van Georgië zijn Abchazië en Zuid-Ossetië twee staatjes waarover al jaren getwist wordt tussen Rusland en Georgië. Deze gebieden zijn momenteel niet veilig te bereizen. Daarvan is overigens niks te merken in de rest van het land.

Bekijk voor vertrek ook het reisadvies voor Georgië van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de meest recente informatie.

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari.