Toen hun jongste dochter achttien werd, mocht ze van haar ouders Hilde van der Borght en Michel Grootjans een reisbestemming uitkiezen. Het werd Madagaskar, vanwege de bijzondere natuur, de unieke dieren en het feit dat het land nog relatief weinig wordt bezocht. Samen met Frank, de lokale reisspecialist van Better Places, stelden ze een prachtige drieweekse rondreis op maat samen, lees hier hun reisverslag Madagaskar.

Ervaring cadeau

Hilde en Michel geven hun kinderen liever ervaringen dan spullen cadeau. Toen hun tweeling achttien werd, mochten ze een reisbestemming buiten Europa kiezen. Dat werd Seoul. Toen hun dochter dit jaar achttien werd, koos ze voor Madagaskar. “We besloten er een familiereis van te maken en met z’n vijven op reis te gaan”, vertelt Hilde. “We wilden geen groepsreis boeken, maar een individuele reis op maat laten maken. Uiteindelijk kwamen we uit bij Frank, de lokale reisspecialist van Better Places. Hij reageerde heel snel op vragen, gaf goed advies en hij woont op Madagaskar. Dat vond ik een veilig idee.”

Eigen auto en privéchauffeur

Het gezin reisde met een auto en privéchauffeur over het eiland. Dat beviel uitstekend. “Het is belangrijk dat het klikt met je chauffeur, want je zit toch drie weken samen in de auto”, zegt Hilde. “Dat zat bij ons wel goed. Onze chauffeur nam zelf veel initiatief en kwam met leuke stops voor onderweg, bijvoorbeeld bij lokale werkplaatsen. Hij hielp met praktische zaken en zorgde dat we overal goede gidsen hadden. In de nationale parken waren we er daardoor altijd als eerste bij om dieren te spotten, voordat de andere toeristen arriveerden.”

''Ken je het gevoel: ‘met je gat in de boter gevallen zijn’? – wel, dat was het gevoel dat we regelmatig hadden. Onze chauffeur was goud waard. Hij hielp ons met praktische zaken, maar speelde ook een rol als gids. Ook zorgde hij dat de check-in in de hotels en de nationale parken vlekkeloos verliep.''

Reisverslag Madagaskar: Meerdaagse boottocht

De hele reis was prachtig, maar voor Hilde sprongen er een paar dingen uit. Zo was de driedaagse boottocht op de Tsiribihina-rivier een bijzondere ervaring. Ze voeren langs dorpjes, maakten kennis met de lokale bevolking en sliepen ’s nachts in tentjes langs de rivier. “Onze gids regelde één avond zelfs een kampvuurdans voor ons, opgevoerd door lokale kinderen”, vertelt Hilde. “Tijdens onze bezoeken aan de dorpjes zagen we hoe de mensen op Madagaskar echt leven. Dat zagen we ook tijdens onze mountainbiketocht naar een kratermeer, waarbij we door dorpjes reden waar maar weinig toeristen komen.”

Nationale parken met lemuren

De eerste dagen bezocht het gezin verschillende nationale parken, waar ze lemuren en maki’s spotten. Ook dat was een hoogtepunt. “Net als onze strandafsluiting op het eiland Nosy Be”, zegt Hilde. “Rust, prachtige zonsondergangen, lokale kinderen die schelpjes kwamen zoeken op ons strand: een perfecte afsluiting van onze reis. Mijn man en de kinderen vonden hun bezoek aan de Tsingy ook geweldig. Dit is een landschap van scherpe, kalkstenen rotspartijen, heel spectaculair. De open bruggen tussen de pieken waren voor mij wat te spannend, maar de rest van het gezin vond het prachtig.”

Reisverslag Madagaskar: Vriendelijke mensen

Voor Hilde zijn het vooral de gevarieerde natuur en de unieke dieren die Madagaskar zo bijzonder maken. “Daarnaast is het mooi om te zien hoe verschillend de mensen op Madagaskar leven”, zegt ze. “In de hoofdstad is het leven totaal anders dan op het platteland. Madagaskar is ontzettend arm, maar de mensen zijn heel vriendelijk. Ze hebben altijd een lach op hun gezicht. Voor ons was het echt een droomreis en alles is precies verlopen zoals we het samen met Frank hadden gepland.”

Plan je reis naar Madagaskar

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Frank, de reisexpert in Madagaskar. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Madagaskar reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Madagaskar of de beste reistijd Madagaskar.

Madagaskar rondreis op maat

Hilde en Michel lieten hun reis samenstellen door de lokale reisspecialist van Better Places. Wil je ook graag een privé rondreis door Madagaskar? Dat kan! Frank, de lokale reisspecialist van Better Places in Madagaskar, stelt graag een mooie rondreis samen je. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis. Op zoek naar meer inspiratie? Benieuwd naar meer Madagaskar ervaringen? Traveljunk Robert geeft je 5 goede redenen om naar Madagaskar te gaan!

Beste reistijd Madagaskar

De beste reistijd Madagaskar is in de maanden mei t/m september. In de maanden april, oktober en november kun je ook prima een rondreis Madagaskar maken. Lees meer over de beste reistijd Madagaskar.