De beste reistijd Madagaskar wordt natuurlijk met name bepaald door het klimaat. Maar wellicht wil je daarnaast liefst dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor beste reistijd Madagaskar niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Onze lokale reisexpert Frank, die al jaren in Madagaskar woont, geeft je graag advies over de beste reistijd om naar Madagaskar te gaan, waarbij hij naast informatie over het klimaat, ook informatie geeft over de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de& beste reistijd Madagaskar.

De beste reistijd Madagaskar is in de maanden mei t/m september. In de maanden april, oktober en november kun je ook prima een rondreis Madagaskar maken.

Madagaskar Klimaat

beste reistijd Madagaskar

Van Noord- tot Zuid-Madagaskar loopt een flinke bergrug die ervoor zorgt dat er twee verschillende klimaatzones op Madagaskar voorkomen. Het westelijke deel van Madagaskar is hierdoor vrij droog. Dit komt door de droge winden vanaf het Afrikaanse continent. Het oostelijke deel van Madagaskar is daarentegen vrij nat, omdat ze hier te maken hebben met zeewinden vanaf de Indische Oceaan. Tijdens de droge periode is er op de oostelijke helft dan nog gewoon kans op regen. De droge periode is van mei t/m oktober en de natte periode van november t/m april. Er is uiteraard geen harde overgang van droog naar regen, en regionaal zijn er grote verschillen.

Deze verschillende klimaten hebben natuurlijk ook invloed op de landschappen die Madagaskar rijk is. Aan de westelijke kant zal je vooral savannes, en droge bossen met baobabs vinden, terwijl je aan de oostelijke kant vooral regenwouden tegen zal komen.

Over het algemeen is de beste reistijd Madagaskar tijdens de maanden mei t/m september. In deze periode is de temperatuur langs de kust zo’n 20 tot 25 graden, in hoger gelegen gebieden is het koeler en ’s avonds soms zelfs koud. April, oktober en november zijn de overgangsmaanden, waarin het warmer en vochtiger wordt. Vanaf december wordt het zeer warm en de luchtvochtigheid is maximaal. Dit duurt tot maart. Er is tijdens deze maanden ook een groot risico op cyclonen. Veel lodges sluiten hun deuren en bepaalde gebieden zijn onbereikbaar. In de maanden januari t/m maart is een rondreis Madagaskar daarom af te raden.

Drukte

beste reistijd Madagaskar drukte

Het hoogseizoen in Madagaskar valt tijdens de maanden juni t/m oktober, al heb je tijdens een rondreis Madagaskar zelden echt het gevoel dat het er heel druk is. Wel is het merkbaar in sommige Nationale Parken, waar in die periode veel groepjes bezoekers tegelijk op pad zijn om lemuren en andere dieren te zien. Het laagseizoen valt in de maanden november t/m mei. Voor de maanden december t/m maart valt dit samen met het regenseizoen. In april en mei heb je prima weer, al kan het in april wel wat natter zijn. Het landschap oogt dan bijzonder fris en groen.

Speciale Evenementen

beste reistijd Madagaskar evenementen

Juli tot september

Tijdens de maanden juli t/m september kun je op verschillende bestemmingen langs de hele kust van Madagaskar walvissen spotten. Houd er wel rekening mee dat hier erg veel belangstelling voor is, dus plan dit ruim op tijd.

Plan je reis naar Madagaskar

Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Frank, de reisexpert in Madagaskar. Ontvang vrijblijvend een reisvoorstel voor een Madagaskar reis op maat. Eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk onze voorbeelden voor een rondreis Madagaskar of de beste reistijd Madagaskar.

Reiservaringen Madagaskar

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Madagaskar op TrustpilotRondreis of Reviews.