Emiel van den Boomen maakte samen met zijn vrouw en twee kinderen (14 en 12 jaar) een rondreis door Swaziland en Zuid-Afrika. Dit reisverslag over Swaziland geeft een kijkje in dit mooie gebied. Een plek waar mensen je spontaan op straat begroeten: “Welkom. Relax. No hurry in Swaziland!” Emiel en z'n gezin waren op doorreis richting de kust van Zuid-Afrika, maar tijdens een Village Tour excursie in Swaziland leerden we zo veel over de geschiedenis, de cultuur en de tradities van dit land dat ze het liefst nog wat langer gebleven waren! Hij verteld hier zijn verhaal over deze mooie rondreis.

Op reis naar Swaziland

Een kleine monarchie in zuidelijk Afrika, ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Soms rijden toeristen met een boog om Swaziland heen, maar gelukkig is Swaziland voor anderen een plek waar kort gestopt wordt tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Een tussenstop op weg van het Kruger Park naar St. Lucia en Durban bijvoorbeeld. Twee dagen even rondkijken en dan weer verder. Dat gold ook voor ons. Maar toch heb ik me later iets lopen afvragen. Wat als we van tevoren meer geweten zouden hebben over Swaziland? Zouden we er dan meer tijd hebben doorgebracht om het land beter te leren kennen?

Swaziland is anders

Je merkt het meteen na het passeren van de grens: Swaziland is een heel ander land dan Zuid-Afrika. De mensen lijken hier anders in het leven te staan. Landbouw is de ruggengraat van de economie. De meeste Swazi wonen in landelijke gebieden en proberen met landbouw een bestaan op te bouwen. Helaas zijn armoede en werkloosheid een groot en hardnekkig probleem.

Zwaaiende kinderen tijdens je rondreis Swaziland

Als je onderweg ergens stopt zal je zeker worden aangesproken. Kinderen zwaaien je overal tegemoet en de mensen op de markt zullen je groeten. Swazi vinden het heerlijk als je hun land komt bezoeken. Vanwege de moeilijke omstandigheden vragen sommigen je om (financiële) hulp. Ze zullen dit echter altijd vriendelijk doen, want een Swazi is er zeker niet op uit om de goede vrede te verstoren. Wees niet gehaast en neem de tijd. Rijd niet als een malle door het land maar stop op willekeurige plekken om het dagelijks leven op je in te laten werken.

Reisverslag Swaziland: Advies van een Better Places klant

Stop bijvoorbeeld bij een markt of een klein dorp. De mensen waarderen het als je wat groenten of fruit bij hen koopt (in plaats van in de supermarket). Geniet van wat er om je heen gebeurt zoals deze kinderen die spelen met versleten autobanden. Ze vonden het prachtig om gefotografeerd te worden! En verwonder je net als wij om de vreemde combinatie van Kapper & Schoenmaker, een winkelconcept dat we toch echt meerdere malen tegenkwamen. Schroom ook niet om gewoon ergens bij een willekeurig huis langs de weg te stoppen. Wij zagen veel  traditionele rondavel huisjes. Plekken waar het duidelijk is dat de bewoners het niet breed hebben.

"Ik wil jullie laten zien waarom je sowieso een bezoek moet brengen aan Swaziland en er zeker niet met een boog omheen moeten rijden!"

''No Hurry" in Swaziland

Haast bestaat niet in Swaziland. Deze typische uitspraak kom je zeker een keer tegen als je reist in Swaziland. Het lijkt meer een excuus voor als je te laat komt, maar het werd aan ons uitgelegd als de officieuze slogan van het land. Daarnaast moet je sowieso geen haast hebben als je in Swaziland rondreist: de wegen zijn vaak bochtig met hier en daar een vrachtwagen vol hout of een koe op de weg. De landschappen zijn prachtig dus je moet ook nog eens rekening houden met een groot aantal fotostops. Anderzijds is het echter ook een mentaliteit die verdere groei en ontwikkeling in Swaziland kan tegenhouden. Je kunt niet altijd maar rustig aandoen en afwachten. Maar voor reizigers zoals jij en ik maakt het Swaziland tot een interessante bestemming: het is het enige echte slow-down-dit-is-Afrika gevoel. Het zorgt gewoon voor een ontspannen sfeer. Waren wij maar zo relaxed…

Wat zijn de toeristische attracties tijdens een rondreis Swaziland?

Het hart van de toeristische industrie is gelegen in de Ezulwini vallei met het dorp Lobamba als het centrum. De 30 kilometer lange Ezulwini vallei biedt tal van toeristische accommodaties en is daardoor een veel betere optie dan de hoofdstad Mbabane. Het dal is belangrijk voor de Swazi: het is de plek waar vele legendes uit de Swazi geschiedenis zijn ontstaan. Het is ook de plaats van waaruit de koning en zijn moeder het land regeren. Net als Zuid-Afrika biedt Swaziland heel wat indrukwekkende wildparken, zoals Mbuluzi en Hlane. De meeste van deze nationale parken zijn te vinden in het oosten van het land. Achteraf hadden we makkelijk 5 dagen in Swaziland kunnen doorbrengen. Maar zoals voor veel toeristen was Swaziland slechts een stop-over, een streeftocht naar een nieuwe exotische stempel in je paspoort. En om eerlijk te zijn, Zuid-Afrika is zo’n groot land dat je vaak niet de luxe hebt om ergens lang te blijven!

Reisverslag Swaziland: Accommodaties tijdens je reis

Wij sliepen twee nachten in de Mantenga lodge in de Ezulwini valley. Deze lodge is met name bekend om zijn spectaculaire uitzicht. De manager van de Mantenga lodge is vriendelijk en behulpzaam. Ze geeft graag advies en helpt met het boeken van excursies. De lodge heeft een zwembad omgeven door hoge bomen (die soms vol met apen zitten!). Een heerlijke plek om te relaxen na een lange reis vanuit Zuid-Afrika. Het restaurant is uitstekend (zorg dat je een tafeltje reserveert want het kan snel vol zitten). Probeer zeker de Special, waarbij een pan vol met heerlijke rundvleesreepjes vlak voor het serveren buiten nog even extreem wordt geflambeerd!

Een paar keer per dag (zeker tijdens het ontbijt) nemen apen de touwtjes in handen. Ze rennen over het dak van het restaurant, gaan voor het raam zitten en slingeren uit de bomen richting de restanten van het ontbijt. Een grappig gezicht (hoewel de eigenaar er minder blij mee lijkt te zijn). De Mantenga lodge biedt verschillende kamers: van aparte huisjes met uitzicht tot standaard kamers. De standaard kamer is wat je van een standaard kamer kunt verwachten: alles is aanwezig maar ook niet meer dan dat.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Zuid-Afrika.

Meer inspiratie opdoen voor Zuid-Afrika?

Nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Wereldreizigers Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op reis en bezochten ook Zuid-Afrika. Neem een kijkje op hun website over duurzaam reizen en lees over de mooiste avonturen!