Ze waren bijna veertig jaar getrouwd en ze werden allebei zestig. Dat was voor Jan en Annemieke een mooie reden om met hun twee dochters en hun partners af te reizen naar Zuid-Afrika. Ze maakten een prachtige reis langs Kaapstad, de wijngebieden van Stellenbosch, drie wildparken en de kust. “Zuid-Afrika is een erg gevarieerd land.” Lees meer over hun ervaringen in onderstaand reisverslag Zuid-Afrika.

Het plan voor Zuid-Afrika

Voor Jan en Annemieke waren de wildparken de hoofdreden om naar Afrika te gaan. “Maar alleen safari’s maken leek ons een beetje eentonig”, vertelt Jan. “Daarom was Zuid-Afrika ideaal, want daar konden we de parken combineren met Kaapstad, het wijngebied en de kust.” Jan en Annemieke konden hun reis pas laat boeken. De reisorganisatie waarmee ze eerst contact opnamen verwees hen door naar Better Places. “Better Places werkt met een lokale reisspecialist die zelf in Zuid-Afrika woont. Ze zit daardoor dicht bij het vuur”, zegt Jan. “Ze kon op korte termijn alles voor ons regelen. Het contact verliep vlot en na een paar keer op en neer mailen hadden we het reisprogramma wat we wilden.”

Reisverslag Zuid-Afrika - Zelf rijden

De eerste stop van de reis was Stellenbosch, waar de familie een mooie mountainbiketocht door de wijngaarden maakte, inclusief wijnproeverijen. Ze reisden in een gloednieuwe achtpersoons huurbus door Zuid-Afrika en het zelf rijden is prima bevallen. “De wegen en de bewegwijzering zijn goed”, zegt Jan. “We hadden van Better Places bovendien uitstekende routebeschrijvingen gekregen. Na Stellenbosch reden we naar Oudtshoorn, waar we een struisvogelboerderij bezochten. Daarna was het tijd voor Addo Elephant National Park, waar we zelf safari’s maakten en met een gids op pad gingen. We hebben enorm veel dieren gezien, van olifanten tot buffels en leeuwen. Een prachtige ervaring. Later in de reis gingen we op advies van de reisspecialist ook naar Aquila Private Game Reserve, waar we nijlpaarden, giraffes en neushoorns zagen. Een prachtige toevoeging aan onze ervaringen in Addo.”

“We wilden een reis met volop variatie, en dat is goed gelukt!”

Kleinschalige accommodaties

Jan en Annemieke zijn erg tevreden over de mooie accommodaties waar ze sliepen. “Het was elke keer weer spannend waar we terecht zouden komen”, zegt Annemieke. “Maar we werden altijd aangenaam verrast door de sfeervolle, kleinschalige accommodaties, die allemaal verschillend van karakter waren. Van bijzondere huisjes op een boerderij tot een kleurrijk guesthouse in een rustige wijk van Kaapstad, alles was even leuk. Dat vond ik een grote meerwaarde van reizen met Better Places.”

Bezoek aan een township

De laatste stop van de reis was Kaapstad, waar de familie een druk programma had. “Zuid-Afrika heeft een bewogen geschiedenis en er zijn nog steeds grote verschillen tussen arm en rijk”, zegt Annemieke. “Daar wilden we niet aan voorbij gaan. We zijn naar Robbeneiland geweest en we bezochten township Khayelitsha. Ik was bang dat het ‘aapjes kijken’ zou zijn, maar dat was het niet. We kregen eerst een uitleg van maatschappelijk werkers, die bevlogen vertelden hoe ze proberen de jongeren uit de township op het rechte pad te houden. Zij zijn blij met toeristen, omdat ze het geld goed kunnen gebruiken voor projecten in de wijk. Vervolgens liepen we met een gids door de township en zagen we hoe divers en groot het is. Van krotjes tot goede huizen, winkeltjes in containers, spelende kinderen…Het is niet alleen maar armoede, je ziet dat het een hechte gemeenschap is met trotse mensen en soms zelfs vrij goede voorzieningen.”

Reisverslag Zuid-Afrika - Afwisselende rondreis

Jan en Annemieke kijken met veel plezier terug op hun reis. “Zuid-Afrika is veel meer dan alleen natuur en dieren”, zegt Jan. “Kaapstad, het wijngebied, de vriendelijke mensen en het heerlijke eten zijn ook allemaal geweldig. Stellenbosch, Addo National Park, het bezoek aan de township en Kaap de Goede Hoop waren voor ons de hoogtepunten. Zuid-Afrika is erg divers en dat maakt het tot een geweldige bestemming.” Annemieke: “Bovendien voelden we ons er heel veilig en welkom. We zouden graag nog eens teruggaan om meer van dit prachtige land te kunnen zien.”

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Beste reistijd Zuid-Afrika

Een rondreis door Zuid-Afrika kan je in principe het hele jaar door goed maken. Lees meer over de beste reistijd Zuid-Afrika.

Meer inspiratie opdoen voor Zuid-Afrika?

Nog niet helemaal zeker waar je volgende reis heen gaat? Wereldreizigers Daisy en Patrick zijn al meer dan twee jaar op reis en bezochten ook Zuid-Afrika. Neem een kijkje op hun website over duurzaam reizen en lees over de mooiste avonturen!