Waar moet je op letten?

  • Treinreizen kost tijd
  • Plan vooruit
  • Verschillende quota's
  • Treinkaartje kopen
  • Verschillende klassen
  • Veiligheid
  • Eten en drinken
  • Instappen

Treinreizen kost tijd

India is qua oppervlakte niet te vergelijken met Nederland. Waar wij maximaal 4 uur in één trein kunnen zitten, is een treinreis van 12 uur in India doodnormaal. Even op de bonnefooi naar het station voor een ritje is geen goed idee. De meeste treinen vertrekken maar één keer per dag en zijn tot de nok toe volgeboekt. Een goede planning is dus essentieel.

Reizen met de trein India: Plan vooruit

Het is belangrijk om je treinreizen door India van te voren te plannen. Populaire routes zijn soms al maanden voor vertrek volgeboekt. Indiërs klagen steen en been dat ze 3 maanden van tevoren moeten boeken om überhaupt nog een plekje in de trein te bemachtigen. Even spontaan je oudtante in een andere staat opzoeken zit er dus niet in. Voor reizigers is het niet altijd mogelijk om zo lang van te voren te al kaartjes te kopen. Daarom hebben de Indiase spoorwegen een oplossing bedacht: de foreign tourist quota.

Reisbloggers Daisy en Patrick zijn echte India-fans en vertellen over hun liefde voor Mumbai op hun blog.

Trein India – Verschillende quota’s

In totaal zijn er 19 verschillende quota’s in India. Voorbeelden zijn de general quota, ladies quota en de senior citizen quota. De meeste quota’s zijn irrelevant voor toeristen, maar het geeft wel een idee van hoe het werkt. De general quota is de algemene kaartverkoop voor de lokale bevolking. Speciale gevallen zoals senioren, mensen met een beperking of overheidsfunctionarissen hebben een eigen quota. Daarmee hebben ze meer kans op een ticket. De kaartjes binnen de toeristenquota komen op dezelfde dag vrij als de algemene tickets, maar kunnen niet door locals worden geboekt. Verder geldt dat deze tickets niet online of via een agent geboekt kunnen worden. Met een paspoort bij de hand is er dus een kans dat deze tickets op het laatste moment op het station nog beschikbaar zijn.

Een treinkaartje kopen

Op elk station in India bestaat de mogelijkheid om aan het loket een kaartje te kopen. Om een toeristenkaartje te bemachtigen moet je je paspoort met visum laten zien. De beschikbaarheid van de kaartjes kun je van te voren zien op de website van de Indiase Spoorwegen (IRCTC.co.in) of via een app als Ixigo Trains.

Meer lezen over reizen met de trein in India? Lees het op de blog van Patrick op All Day every Daisy.

De verschillende klassen

De Indiase treinen kennen verschillende klassen. Van unreserved general class voor de allerarmste tot de executive air conditioned chair car voor de rijke Indiërs. Voor korte reizen overdag is een plaats in één van de chair classes vergelijkbaar met de Nederlandse treinen. Voor ’s nachts reizen zijn er andere klassen. Zo kun je kiezen voor de goedkoopste en minst comfortabele sleeper class. De sleeper class is vaak overvol en heeft smalle, harde bedden een geen airconditioning. In nachttreinen is het prettiger om een plek te reserveren in de 3de klas (3AC), 2de klas (2AC) of de 1ste (1AC) klas. AC betekent dat er airconditioning aanwezig is in de coupé.

Slapen in de trein India

Een slimme manier om tijd te besparen en tegelijkertijd lange afstanden te overbruggen is door te kiezen voor een nachttrein. De (opklapbare) bedden in de verschillende klassen zijn redelijk comfortabel. In de 3de klas slaap je met 6 personen in een ruimte. In de 1ste en 2de klas deel je de slaapcoupé met 4 personen: 2 boven en 2 onder. Er hangen gordijntjes voor extra privacy. Dekens en lakens zijn voldoende beschikbaar en meestal is er iemand aanwezig die verantwoordelijk is voor het uitdelen van schone lakens als er nieuwe passagiers instappen.

Veiligheid in de trein

Er gaan vervelende verhalen rond over diefstal en intimidatie in het openbaar vervoer van India. Onze ervaring is dat treinreizen in India veilig is. Zeker als je in de hogere klasse coupés reist. Je reist dan samen met de middenklasse Indiër. Zij spreken vaak goed Engels en zijn juist reuze nieuwsgierig naar hun exotische reisgenoten. Een leuk gesprek is zo aangeknoopt. Mocht het toch voorkomen dat iemand zich misdraagt, dan zijn er altijd andere (lokale) reizigers die je aan kunt spreken voor hulp. Ook is er doorgaans een conducteur in de trein aanwezig. Het vastmaken van diefstalgevoelige bagage is in een slaaptrein altijd aan te raden. Er zijn speciale ringen bevestigd aan de bedden, waar je je tas met een (fiets)slot aan vast kunt maken.

Eten en drinken in de trein India

Voor een lange treinreis is het meebrengen van een lekkere snack en voldoende drinkwater geen overbodige luxe. In veel treinen in India is ook catering aanwezig. Voor een paar euro kun je een hele maaltijd krijgen. In sommige treinen zijn de maaltijden zelfs inbegrepen. Gedurende de reis lopen er constant mannen op en neer met thee en snacks. Wil je zeker weten of er eten aan boord wordt geserveerd? Vraag het dan even aan de stationsmanager voor je trein arriveert. Dan heb je nog voldoende tijd om iets te eten te kopen op het station.

Het instappen in de trein

Soms is er maar 3 minuten tijd om in te stappen. Dan kun je maar beter op de juiste plek op het perron klaarstaan. Jouw kaartje is namelijk gekoppeld aan een zitplaats in een specifieke wagon. Elke wagon heeft een eigen code, bijvoorbeeld A1 of S2. Die code staat op je ticket. Steeds meer stations zijn uitgerust met digitale borden waarop de codes te zien zijn, zodat je weet waar je moet staan. Als dat niet zo is moet je zelf op zoek naar de plek waar je klaar moet staan. Vraag het gerust aan een lokale reiziger of de stationsmanager. Ze helpen je graag op weg. Ook de Ixigo Trains app geeft een overzicht van de volgorde van de wagons.

Plan jouw reis naar India

Ben je op zoek naar een bijzondere India rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jan, de reisexpert in India. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jan.

Beste reistijd India

Hou voor de mooiste India ervaring rekening met de beste reistijd. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Lees meer over de beste reistijd India.